Milica Kostić Foto: Privatna arhiva

Učenica Medicinske škole Milica Kostić (18) izvršila je samoubistvo 2. septembra 1974. godine skočivši sa 11. sprata Rubinove kule u Kruševcu nakon što je pet mladića pokušalo da je siluje. Pre dva dana navršilo se tačno 50 godina od ove tragedije, koja je potresla javnost u regionu i koja ni danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tragedija se dogodila 2. septembra 1974. godine, a kobnog dana Milica Kostić je došla u Kruševac zbog početka nove školske godine. Odlučila je da se najpre prošeta po gradu i tada je naišla na grupu manijaka – Miroslava Mađaraca, Tomislava Nikolića, Zvonka Ivanovića, Slavoljuba Trifunovića i tada maloletnog S. V.

Jedan od njih iskoristio je Miličinu naivnost i zamolio je da mu pomogne. Grupa mladića je rekla da im treba pomoć kod strogih roditelja devojke jednog od njih, a nesrećna devojka nije ni slutila koje su namere silovatelja.

Pročitajte još:

Milicu su na prevaru doveli do 11. sprata zgrade, navodno da pozove devojku jednog od njih, a zapravo su hteli da je siluju.

Kako je naš portal ranije pisao, mladić koji je Milicu doveo u stan, uspeo je da je nasilno ugura u spavaću sobu i potom zaključa vrata. Nakon toga joj je rekao da žele da je siluju i da joj je najpametnije da sama pristane. Milica je odbijala da to učini i usledila je borba s četvoricom manijaka.

Milica je na sve načine pokušala da pobegne i da se oslobodi manijaka. Navodno, u jednom trenutku jedan od mladića je krenuo da se koleba i izašao iz sobe. Tada su ostali krenuli za njim, a Milica, uvidevši da je ostala sama u sobi, odlučila je da skoči kroz prozor 11. sprata i tako spasi svoju čast.

Foto: Printscreen/YouTube/Manastir Studenica

Nesrećna devojka je bez svesti prevezena u bolnicu. Nakon što se osvestila, sa Milicom je u bolnici razgovarao inspektor Dobrivoje Stefanović, a delovi njegovog razgovora s Milicom naknadno su se pojavili u medijima.

Pročitajte još:

„Imala pege po licu. Ležala je na leđima i u toku razgovora povremeno otvarala oči i gubila svest. Na licu se tada nisu primećivali otoci ni povrede. Doktor mi je rekao da ima unutrašnje povrede i da neće dugo. Imala je pomućen pogled u prazno. Govor joj je bio isprekidan – jedva je izgovarala i sa prekidima. Imala je glas plašljiv – kao srna. Od bola nije imala snage da plače. Odavalo je utisak zadnjeg uzdisaja“, rekao je Stefanović, kako su pisali ranije mediji.

Milica je inspektoru ispričala da je ona namamljena u stan, a potom na pitanje da li ju je neko bacio, istakla je da je sama skočila.

„Rekla je: „Ja sam sama skočila kroz prozor. Nisam više mogla da izdržim… Jedino sam na taj način mogla da sačuvam svoju čast““, ispričao je inspektor.

Milica je ubrzo nakon toga preminula.

Pesma posvećena Milici

Mediji su pisali i da je smrt Milice inspirisala pesnika Velizara Šofranca da napiše tekst pesme „Ona spava“, a muziku je ubrzo komponovao Kornelije Kovač.

Javnosti je poznata nakon što je Zdravko Colić sa njom pobedio na Hit paradi u novembru 1974. godine.

Izabran za člana Saveta mesne zajednice Lazarica

Nasilnici koji su Milicu oterali u smrt bili su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Ime jednog od osuđenih se često pojavljivalo u medijima. Reč je o Tomislavu Ž. Nikolić, koji je 2013. je, kao član Srpske napredne stranke, izabran za člana Saveta mesne zajednice Lazarica.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na konferenciji za medije održanoj 2013. tadašnji gradonačelnik Kruševca, sada ministar odbrane, Bratislav Gašić je izjavio da je Nikolić odslužio kaznu.

„On je pošteno odslužio svoju kaznu. Sada ima ista prava kao i ostali građani“, rekao je Gašić.

VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za prodaju droge u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare