Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Branislav Penčić (41), nekadašnji vođa partizanove navijačke grupe "Hed hanters" koji je nedavno ubijen u Obrenovcu, otišao je u "navijačku penziju", ali je nastavio da se bavi mutnim poslovima i to je najverovatnije i bio motiv za njegovu likvidaciju, a koja je proteklog vikenda šokirala javnost. Penčić je proteklih godina živeo u Beču, a reč je o gradu koji slovi za utočište srpskih navijača koji beže od zakona.

Penčić je bio vođa podgrupe „Hed hanters“ (Head hunters) iz Obrenovca, koja je bila dobro poznata među navijačima Partizana, kao jedna od većih frakcija i koja je imala svoje transparente istaknute na južnoj, grobarskoj tribini. U to vreme je bio strah i trepet u Obrenovcu, gradu nadomak Beograda, koji je poznat i kao centar trgovine drogom.

Njegova navijačka karijera okončana je 2. novembra 2013. godine, kada su „Hed hantersima“ na putu za Beograd, kod naselja Umka, zasedu postavili najljući neprijiatelji – navijači Crvene zvezde. Došlo je do tuče, teže su povređena dva navijača, a ono što je za ekipu koju je predvodio Penčić bilo najvažnije, Delije su im otele navijačka obeležja – transparent koji je visio na ogradi južne tribine Partizanovog stadiona. Poštujući navijački kodeks, Penčić se povukao, a ova navijačka podgrupa prestala je da postoji.

Pročitajte još:

Ali, iako je otišao u prevremenu navijačku penziju, Penčić je nastavio da se bavi mutnim poslovima, a navodno je bio umešan i u trgovinu narkoticima. Imao je podeblji policijski dosije, najčešće zbog nasilničkog ponašanja, ali ga je policija dovodila u vezu i sa trgovinom narkoticima. Pojedine navijačke grupe postale su ekspoziture organizovanog kriminala i koriste svoju mrežu za preprodaju droge, ne samo na stadionu, već i van njega u krajevima grada koje kontrolišu.

Oni su postali tako dobro organizovani i uticajni da navijači iz Srbije imaju svoje „štekove“, u slučaju da ih policija traži ili se kriju od protivničkih grupa – odlaze iz Beograda dok ne prođe gužva, a najčešće destinacije su Severna Kosovska Mitrovica, Malta i glavni grad Austrije – Beč.

Upravo je i pokojni Penčić živeo na relaciji Beč – Obrenovac, a ubica ga je sačekao kada je doputovao iz Austrije i otišao da poseti roditelje koji žive u zgradi u Ulici Vuka Karadžića gde je nekadašnji vođa navijača likvidiran pucnjima iz pištolja sa prigušivačem.

Snimak hapsenja Deksterove grupe, Deksterova grupa
Hapšenje Deksterove grupe Foto:MUP Srbije

On nije jedini grobar koji je bio „na privremenom radu“ u Austriji.

Brojna srpska zajednica u toj zemlji idealna je da se u nju utope i kriminalci iz Srbije, koje ima ko i da dočeka i da ih smesti i uputi u poslove. Oni se u Austriji uglavnom bave trgovinom narkoticima, ali takođe imaju i laboratorije za uzgoj marihuane u toj zemlji, gde je i bogato tržište.

U junu prošle godine u Austriji je uhapšen i Dario Đorđević Dekster, koji je navodno tamo zastupao interese Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, uhapšenih vođa navijačke grupe „Principi“ koja je radila za kavački narko-klan. Dekster je gvozdenom rukom i surovim metodama vladao svojom grupom i maltretirao dužnike i te metode su zapanjile austrijsku policiju.

Dekster je nestao iz Srbije i njegov nestanak je prijavljen policiji, pa se sumnjalo da je i on jedna od žrtava međusobnih navijačko-mafijaških obračuna, ali se onda pojavio u Beču, sa falsifikovanim dokumentima.

Đorđević je učestvovao i u sukobu dve grupe navijača 2008. godine u Kaluđerici, kada su ubijena dva mladića. Prilikom hapšenja Deksterove grupe, koju su činili Srbi, zaplenjeno je oko 15 kilograma droge – heroin, kokain, marihuana, a oduzeto je i više od 100.000 evra za koje policija sumnja da potiču od preprodaje droge.

Damjan Šobić Foto: Društvene mreže

Drugi „štek“ navijača Partizana je Malta, gde je čak osnovan i ogranak „Grobari – Malta“. Zna se da su na tom mediteranskom ostrvu utočište našli brojni huligani osumnjičeni za teška krivična dela, ali ni tamo se nisu smirili. U aprilu 2019. godine uhapšena su dvojica članova ove navijačke grupe i još dve osobe, zbog šverca 65 kilograma marihuane.

To ostrvo je i dalje utočište za begunce iz zakona i na njemu se nalazi još osoba koje potražuje srpska policija.

Najbliže utočište je Severna Kosovska Mitrovica, najbliža, ali i dalje nedostupna srpskoj policiji. Zato se možda u tom gradu nalazi i najviše begunaca od zakona iz centralne Srbije, pogotovo navijača Partizana.

Još 2012. godine tamo je uhapšen Damjan Šobić, jedan od vođa navijčke grupe „Alkatraz“.  On je iz Srbije pobegao zbog incidenata na utakmici sa OFK Beogradom. Njega je uhapsila kosovska policija zbog sukoba sa policajcima, isporučen je Srbiji, ali je u domovini nastavio da se bavi starim poslom.

Hapšen je 2017. godine pošto je policija kod njega pronašla pištolj „glok“ i 12 metaka i 2021. kada je ponovo pronađeno oružje u njegovom stanu.

BONUS VIDEO: Hapšenje grupe „Principi“ na stadionu Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar