Foto:Profimedia.rs

Krađa automobila je samo prva karika u kriminalnom lancu, sledeće je pretvaranje ukradenog vozila u "čistu" limuzinu, a tu na scenu stupaju falsifikatori i automehaničari. Upravo to su radili i kradljivci vozila koji su nedavno "pali" u velikoj akciji policije - luksuzna vozila su krali po zemljama Evrope, a onda su ih rasklapali, sklapali, pa prodavali u Srbiji.

Srpska policija nedavno je uhapsila 11 članova organizovane kriminalne grupe čiji su pripadnici osumnjičeni da su krali luksuzna vozila u Zapadnoj Evropi, dovozili ih u Srbiju, gde su im pravili legalne papire i uz tu dokumentaciju ih prodavali u našoj zemlji ili čak „vraćali“ u Zapadnu Evropu i tamo ih prodavali.

Policija je tako razbila dobro organizovan kriminalni lanac, a tom prilikom racija je izvršena i u nekoliko radionica u kojima je stvaran novi identitet vozila. Tom prilikom nađeni su i neki auto-delovi koji su, kako je navedeno u saopštenju, pomogli u pronalaženju još nekih ukradenih automobila.

Pročitajte još:

Upravo su ilegalni auto servisi i auto-otpadi mesta koja su vrlo bitna u tom „biznisu“ koji u Srbiji traje decenijama i koji je, uz drogu, verovatno bio i jedan od prvih oblika organizovanog kriminala. Krađa vozila je samo početak, jer su možda čak i bitniji dobri majstori i falsifikatori koji su u stanju da od ukradene limuzine naprave automobil za prodaju. Princip je jednostavan, što „čistiji“ automobil, to viša cena, a ponekad novi identitet kola bude tako dobro urađen da kupac, koji je i sam žrtva, tek kada ga zaustave na nekoj granici i uhapse, shvati da je u pitanju ukradeno vozilo.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

To je na svojoj koži osetio košarkaš, nekadašnji reprezetativac i osvajač zlatne medalje iz Indijanopolisa, Dejan Koturović koji je u septembru 2014. godine uhapšen kada je iz Grčke ulazi u Severnu Makedoniju. Proverom njegovog vozila, terenca „honda CRV“, ustanovljeno je da se broj šasije ne slaže sa saobraćajnom dozvolom, pa je Koturović osuđen na tri meseca zatvora. On je sve vreme tvrdio da nije znao da je vozilo ukradeno.

„Upravo su broj šasije i broj motora najvažniji za pronalaženje ukradenih automobila i tu se „igra lopova i žandara“ stalno odvija. Sada je kriminalcima situacija otežana, jer sa bržim protokom informacija i do srpske policije brže stižu podaci o ukradenim automobilima. Kada su u pitanju najluksuznije i najskupocenije limuzine, kojih nema mnogo, posao policije je još lakši, jer im treba manje vremena da uporede serijske brojeve“, kaže izvor Nova.rs.

Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko načina kako se od ukradenog pravi novi automobil. U grupi koja je nedavno uhapšena, nalazili su se i carinski agenti, ljudi koji su radii za agencije koje obavljaju sve procedure prilikom uvoze robe za mušterije i firmi koje ne žele da se bave papirologijom. Oni su odmah na ulazu u Srbiju sačinjavali lažnu dokumentaciju, tako da su ta vozila, odmah po ulasku u Srbiju, postajala legalna. Doduše, problem su mogli novi vlasnici da imaju ukoliko bi ih zaustavila policija u inostranstvu.

Foto:Profimedia.rs

„Prekucavanje brojeva šasije i motora je najstariji način prevare policija. Ranije se to radilo ručno, šablonima i čekićem, ali je to bio i najrizičniji način jer je policija mogla prilično lako da ustanovi da su brojevi prepravljani. Sada taj posao obavljaju mašine, pa je posao policije otežan i čak ni iskusni policajci ne mogu da na prvi pogled otkriju falsifikovanje. Zbog toga su proizvođači počeli da utiskuju serijske brojeve na sve više mesta na karoseriji automobila, od kojih su neka teško dostupna. Ipak, kao što je teško lopovima da te brojeve prekucaju, tako je teško i policiji da ih proveri, jer je to, na ulici, praktično nemoguće“, kaže izvor Nova.rs koji je radio na slučajevima krađe vozila.

„Prepakivanje“ je takođe jedan od načina na koji se „peru“ ukradeni automobili.

Kradljivci pronađu havarisano vozilo koje je legalno kupljeno i nalazi se u sistemu. Oni „kradu“ identitet takvog vozila, ukucavaju njegove brojeve na šasiju, a ponekad čak i prebacuju delove iz havarisanog vozila u ukradeno.

Ono što je bitno naglasiti jeste i da su ove kriminalne grupe dobro ušemljene, te im je poprilično teško ući u trag.

BONUS VIDEO: Hapšenje kradljivaca automobila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare