Foto:shutterstock

Roditelji učenika Saobraćajne škole u Užicu, koje je policija pretukla 20. oktobra nakon što ih je pomešala sa osumnjičenima za pucnjavu koja se tog dana desila, prijavili su napad u policiji. Otac jednog mladića (ime poznato redakciji) u razgovoru za Nova.rs navodi da su njihova deca imala crna leđa od povreda koje su zadobili.

Kobnog dana, tinejdžeri su stali da propuste policijsko vozilo jer je reč o seoskom putu. Iz policijskog džipa su izleteli policajci, jedan od njih skočio je na haubu „punta“, sa uperenim oružjem, udario čizmom u šoferku i povikao učenicama da izađu. Mladiće su potom policajci pretukli, a zatim, kada su ustanovili da su pogrešili, rekli im da “brišu”.

Policajac koji je bio na kolima jednog od momaka udario je čizmom u glavu. Drugog je udario pištoljem koji je držao u ruci u glavu i pocepao mu kožu. Učenici su bačeni na zemlju, nastavili su da ih šutiraju. Prebijena su dvojica momaka, jedan punoletan Đ. R. (18) i dvojica maloletnih L. Č. (17) i M. R. (17), a njihovi roditelji sve su prijavili juče u policiji.

Mesto pucnjave Foto: N. Kovačević/Danas

„Danas smo bili u policiji i dali izjavu. Treba ponovo da dođemo u četvrtak. Predat je i automobil koji je oštećen, srećom šoferšajbna nije razbijena. Dvoje dece ima potres mozga. Kada su ih pustili, oni su prvo svratili do prodavnice da kupe maramice da obrišu krv. Prodavac je bio zapanjen kada ih je video, naduvene od batina. Kada smo ih odveli u bolnicu, videli smo da su im leđa skroz crna od udaraca, a na majicama su se videli otisci obuće, kako su ih šutirali. Ona dvojica koji su imali potres mozga su povraćali i vrtelo im se u glavi“, objašnjava otac jednog mladića.
Od policajaca koji su učestvovali u prebijanju dece niko nije pozvao da se izvini, da pita kako su deca. Roditelji su sve prijavili i rešeni su da ne odustanu od tužbe i da oni koji su prekršili zakon, a nose uniformu odgovaraju, baš zato što su im kolege.

Pročitajte još:

„Navodno su pomešali jednog od dečaka sa učesnikom obračuna. Pa kako su pomešali učenika koji ide u školu sa čvekom od 32 godine, a „mercedes“ G klase sa „puntom“? Možete se raspitati, u Užicu ili ovde u selu, kakva su to deca. Dobra, vredna. Iako idu u školu, gledaju da zarade neki dinar, pomažu ljudima kada zatreba, cepaju drva za dnevnicu, pa kak njih da pomešaju sa kriminalcima?“, ogorčen je jedan od roditelja.

Prema saznanjima Nova.rs, jedan od mladića, M. R. (17) pričao je mobilnim telefonom sa bakom u trenutku kada je napadnut. Prepadnut nije prekinuo vezu, a baka je mogla da čuje 15 sekundi pakla kroz koji su dečaci prošli.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Digni ruke! Digni ruke! Izlazi napolje! Priznaj, ti si pucao, koga si ubio!“, čulo se iz telefona. Povici su bili prekidani škljocanjem oružja, tupim udarcima dok su mladići dobijali batine i njihovim jaucima.

Odmah po prebijanju momci su, zajedno sa roditeljima, otišli kod lekara da bi izvadili povredne liste. Lekari su ustanovili da su prebijeni. Ono što lekari nisu mogli da ustanove je strah i trauma koji su učenici pretrpeli.

Po rečima advokata Ivana Simića, Sektor unutrašnje kontrole (SUK) mora da hitno deluje u ovom slučaju.

„Ovakvo ponašanje policajaca je nedopustivo i mora biti sankcionisano. Da li će to biti neka krivična prijava ili će biti pokrenut disciplinski postupak, zavisi od nadležnih, ali nešto moraju da preduzmu. Izreka „ko radi taj i greši“ ne može da se primeni i na ovaj slučaj, jer upravo su policajci ti koji treba da zaštite građane od krivičnih dela i moraju da budu pripremljeni i sposobni da funkcionišu i pod pritiskom i pod stresom. Nezahvalno je prognozirati da li će protiv počinilaca biti podneta krivična prijava zbog prekoračenja službenih ovlašćenja, nanošenja laktih telesnih povreda, zlostave u službi ili nešto treće”, ističe Ivan Simić i dodaje:

Ivan Simić, advokat
Ivan Simić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

“U svakom slučaju, čak i da su u pitanju počinioci krivičnih dela, pod uslovom da ne pružaju otpor, ne smeju da se ponižavaju, tuku i maltretiraju. Ovo je 21. vek i valjda treba da idemo ka nekim usvojenim vrednostima“.

Podsetimo, zbog pucnjave u Užicu uhapšeno je pet mladića. Kako je Nova.rs pisala, sva lica koja su uhapšena su iz kriminogene sredine, a do sukoba je došlo najverovatnije zbog trgovine narkoticima.

MUP Srbije se nije oglasio o prebijanju trojice učenika kod Bajine Bašte, niti odgovorio na pitanja redakcije portala Nova.rs.

Pet osoba privedeno

Podsetimo, zbog pucnjave u Užicu uhapšeno je pet mladića. Kako je Nova.rs pisala, sva lica koja su uhapšena su iz kriminogene sredine, a do sukoba je došlo najverovatnije zbog trgovine narkoticima.

Mesto pucnjave Foto: N. Kovačević/Danas

„Sa jedne strane je bio Filip Ž. iz Sevojna, sa još četvoricom momaka iz Bajine Bašte, dok su sa druge strane bila braća Aleksandar L. i Milivoje L. Između njih je prvo izbila tuča u kojoj su korišćene i drvene palice. Kako su dvojica braće tom prilikom zadobila višestruke teške povrede, Aleksandar L. je izvadio pištolj i pucao pri čemu je ranio Filipa Ž.“, naveo je izvor iz istrage za naš portal i dodao da je Filip Ž. bežeći od Aleksandra uleteo na zadnje sedište policijskog automobila.

BONUS VIDEO: Policijska akcija hapšenja osumnjičenih za teške krađe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare