hapšenje pretnje
Ilustracija Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Kada su, nepunih mesec dana od masakra porodice Đokić iz Aleksinca, stavljene lisice na ruke Gorana Džonića, ubrzo je postalo jasno zbog čega se dugo tragalo za osumnjičenim ubicom Gorana (57), Gordane (56) i Lidije (25). Ispostavilo se da je osumnjičeni bivši pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), odnosno penzionisani vatrogasac, pa je samim tim postalo jasno ono što se dugo pretpostavljalo - da je napadač na Đokiće neko ko je dobro upućen u policijske procedure, a samim tim i sakrivanje tragova.

Džoniću se na teret stavlja da je 26. septembra, na putu između Moravca i Aleksinca, svoje rođake Gorana, Gordanu i Lidiju namamio u smrtonosnu klopku, nemilosrdno ih pobio, a potom opljačkao. Znao je da je Goran, inače vlasnik menjačnice i njegov brat od tetke, u bunkerima u kolima držao veću sumu novca.

Porodica Đokić, Djokić, osumljičeni Goran Džonić
Foto: Facebook/goran.dzonic/Privatna arhiva

Osumnjičeni Džonić je učinio sve da svojim bivšim kolegama iz MUP oteža istragu. Tela je spalio do neprepoznatljivosti i tako je uništio sve potencijalne biološke tragove. Isto je uradio i sa njihovim kolima, „pasatom“, čija je ugljenisana školjka pronađena u šumarku. Pazio je na mobilne telefone, iskoristio je svoje znanje koje je stekao u karijeri da bi sakrio tragove. Iako vatrogasci ne učestvuju u istragama, oni zbog svog posla imaju direktan kontakt sa policajcima, ali i shodno svojim ovlašćenjima, učestvuju u pretragama terena, otvaraju zaključane stanove i asistiraju policiji u pojedinim poslovima.

Pročitajte još:

Goran Džonić nije ni prvi, ni jedini pripadnik MUP koji je uhapšen zbog teških krivičnih dela. U novembru prošle godine policajci iz Zrenjanina uhapsili su svog kolegu F. S. (22) iz okoline tog grada. Osumnjičeni je uz pretnju pištoljem opljačkao dve trafike, a pokušao je da orobi i treću. U pljačke je išao naoružan i to službenim pištoljem.

Policajac „terorisao“ Novi Sad

Tokom 2015. godine Novi Sad i okolinu terorisao je maskirani razbojnik kome se na teret stavljalo najmanje 12 razbojništva. Kada je dolijao i to 31. decembra, baš uoči dočeka Nove godine, ispostavilo se da je u pitanju policajac G. I. (28).

Sa druge strane, neki policajci su izgleda oprezniji, pa tako biraju slabije mete, odnosno žrtve za koje veruju da neće ni prijaviti da su opljačkane. Tako su srpski policajci hapšeni i zbog pljačke migranata 2015. godine, kao i zbog presretanja i otimačine novca od gastarbajtera sa Kosova, koji su za praznike iz Zapadne Evrope išli kući.

Policija

Kako to nisu jedina krivična dela, zbog trgovine narkoticima hapšeno je više policajaca proteklih godina, pa je to maltene postalo uobičajena stvar.

Razbojništva, krađe, reketiranje, ubistva, preprodaja droge, gotovo da nema krivičnog dela koje neki policajci nisu uradili da bi sebi „dopunili“ svoj budžet. Tu su i poslovi obezbeđenja, koje ponekad rade rame uz rame sa kriminalcima, ili prodavanje informacija iz istraga, ili o ljudima iz podzemlja.

Pročitajte još:

Istini za volju, problemi sa policijom i policajcima traju već više od 30 godina, a možda i najbrutalniji primer te situacije je ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, najuticajnije figure u srpskom, pa i balkanskom podzemlju, u hotelu „Interkontinental“ u januaru 2000. godine. Tada je bivši policajac Dobrosav Gavrić, osim Arkana i Milenka Mandića, ubio i aktivnog policajca koji je sedeo sa njima u društvu, inspektora Dragana Garića.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za Nova.rs ističe da je neophodna bolja selekcija kadra koji ulazi u MUP.

„Moguće je makar smanjiti, ako ne i eliminisati, takve ljude iz policije. Potrebna je stroža selekcija. Pre svega, da se ne primaju u policiju ljudi po stranačkoj preporuci, što se kod nas dešava decenijama. Osim toga, tu je i psihološko testiranje kandidata za policiju koje može pouzdano da ukaže sklonost ka devijantnom ponašanju“, navodi kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Dobrivoje Radovanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Policajac jeste deficitarno zanimanje, ali po njegovim rečima, ne treba primati svakog, bilo po stranačkoj pripadnosti, bilo po mestu prebivališta ili porodičnoj liniji, u tu službu.

„Postoji služba unutrašnje kontrole koja radi svoj posao, ali oni dolaze tek na kraju. Bilo bi bolje raditi periodična i nenajavljena testiranja aktivnih policajca kako bi se na vreme otkrilo i predupredilo devijantno i kriminalno ponašanje“, navodi Dobrivoje Radovanović.

 

BONUS VIDEO: Hapšenje navijača Partizana

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare