Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Facebook

Sektor unutrašnje kontrole izvršio je inspekcijski nadzor policije u Boru radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je 7. aprila preminuo Dalibor Dragijević u policijskoj stanici, nakon čega je predloženo da se pokrene disciplinski postupak protiv trojice pripadnika Odeljenja kriminalističe policije PU Bor – D. B, I. S i D. P, a koji su ga tog dana ispitivali. Time je konačno napravljen pomak u slučaju nasilne smrti Dragijevića tokom policijskog pritvora, a kako njegova majka Svetlana kaže za Novu, punih mesec dana nije dobila odbukcioni nalaz sina.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, policijska tortura vršena je nad Daliborom Dragijevićem, inače bratom Dejana koji je priveden zbog sumnje da je usmrtio malu Danku Ilić, od trenutka hapšenja. Tog dana je priveden zbog sumnje da je bratu pomogao da sakrije telo Danke. Njega su određeni pripadnici MUP-a tukli još tokom dana, dok su ga vodili na različite lokacije kako bi im pokazao ono što je tvrdio da ne zna – gde se nalazi telo dvogodišnje devojčice.

Njegova majka ističe da telo sina nikada nije videla, a punih mesec dana nije imala uvid u obdukcioni nalaz preminulog Dalibora.

„Prošlo je mesec dana od kada mi je sin ubijen, a ja još obukcioni nalaz nisam dobila. Tražim, ali prave se ludi. Mesec dana živim sama, u boli. Kada me pitaju da li verujem da je ubijen, ja kažem nemam u šta da verujem. Tako je. Ja telo mog mlađeg sina videla nisam, doneli su ga u metalni sanduk i odmah spustili u zemlju. Teško mi je, užasno se nosim sa celokupnom situacijom“, navodi majka i dodaje:

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

„Odem na groblje, plačem i oplakujem sina koga su u 40. godini ubili. Ubijen je u policiji i sada svi ćute. Šta će tek da rade ako se ispostavi da ni Dejan nema veze sa slučajem? Meni sina ništa vratiti neće. Čula sam da su te inspektore iz Bora suspendovali”.

Slučaj nestanka i ubistva devojčice Danke danima su pratili svi mediji u Srbiji. Zbog ubistva deteta uhapšeni su radnici JKP “Vodovod” Srđan Janković i Dejan Dragijević, koji su kobnog dana, prema tvrdnjama policije, devojčicu udarili kolima, a potom je usmrtili.

Osumnjičeni su, kako tvrdi policija, zatim sakrili telo, koje do danas nije pronađeno.

Potraga za telom ubijene dvogodišnje Danke Ilić Foto: M.M./ATAImages

Iako nezvaničnim kanalima možemo čuti da je operativni rad policije i dalje u toku, advokat Milinko Jovanović koji zastupa porodicu Dragijević navodi da po njegovom mišljenju sve zatajilo u ovom slučaju.

„Ovo je sve čudno. U ovom predmetu je sve obavijeno velom tajne. Tužioci ćute, ne daju nikakve informacije, to su izbegavanja bilo čega i bilo kakve informacije, osim one koje moraju da daju po zakonu, što je obaveza i što baš moraju. Ovde je jako važno da javnost čuje i drugu stranu, ovde je do sada sve prikazivano samo jednostrano, onako kako su oni plasirali. Ima mnogo nepravilnosti u tom postupku“, kaže naš sagovornik.

Nestala devojcica Danka ima 2 godine u Banjskom polju Foto:Facebook/Jovana Dragomirovic

Na pitanje da li je on ima informaciju da su policajci suspendovani, advokat navodi da nije čuo ali da je vrlo moguće.

„I treba da budu. Dalibor je nastradao u prostorijama policijske stanice. To je bruka i za policiju i za državu. Mi živimo u jendoj nebezbednoj državi, a govorimo da smo bezbedni. To ne sme da se dogodi. Ja sam bio sudija godinama, i smrtne kazne sam izricao, ali ovo je neprevaziđeno. To je sve išlo jednostrano, i zato se sada sve dodatno komplikuje. Eto, sada ste objavili i da nema DNK tragova deteta u automobilu, a ja nemam ni taj izveštaj. Svi su zatvoreni i prema nama, braniocima. Treba sve objaviti onako kako jeste, objektivno. Ja ne znam ni da li se i dalje traga za detetom. To se sve utišalo, ne znam da li se išta radi“, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, Danka Ilić nestala 26. je marta u Banjskom polju iz dvorišta porodične kuće. U međuvremenu su uhapšena dvojica osumnjičenih za njeno ubistvo, Srđan Janković i Dejan Dragijević.

Sumnjive okolnosti smrti Dalibora Dragijevića potpuno su bacile u drugi plan nestanak devojčice i istragu povodom njene smrti koja je uznemirila ne samo Srbiju već i ceo region. Njen nestanak digao je na noge srpsku javnost, ali, tada je počeo niz događaja koji su šokirali, a tada je došlo do privođenja oca Radislava i brata Dalibora od osumnjičenog Dragijevića.

Bez DNK traga Danke

U Više javno tužilaštvo nedavno su pristigla nova veštačenja, a ono što naknadno baca sumnju na ceo slučaj jeste što dosad ni na jednom tragu nije pronađen DNK trag dvogodišnjeg deteta.

„Izuzeto je preko 500 tragova iz unutrašnjosti službenog automobila JKP „Vodovod“ u Boru, kao i tragovi sa spoljašnje strane automobila. Do sada su veštačenja pokazala da se ni na jednom tragu ne nalazi DNK Danke Ilić, kako u samom automobilu, tako i na spoljašnjim delovima vozila“, naveo je za naš portal Miodrag Canovi, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare