Saobraćajna policija
Saobraćajna policija. Foto: MUP Srbije

Danas se završava četvorodnevno praznovanje, mnogi se vraćaju kući, što znači da će biti i frekventniji saobraćaj. I naši ljudi iz inostranstva, koji su praznike proveli u Srbiji, putuju u zapadnoevropske zemlje.

Za sada nisu primetne veće gužve na auto-putu kroz Beograd, ali će se to verovatno promeniti tokom dana. Očekuje se i povećan intenzitet saobraćaja od svih zimskih turističkih centara, kao i povećan broj stranih državljana koji su u tranzitu kroz našu zemlju.

Zbog magle, vidljivost je smanjena na pojedinim putnim pravcima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka, navodi se izveštaju preduzeća „Putevi Srbije“, koje apeluju na učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja.

„Vidljivost smanjena i do 30 metara“

Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao je da je sada bolja situacija na auto-putevima, ali apeluje na vozače da obrate pažnju, prilagode vožnju i brzinu u zonama graničnih prelaza jer je vidljivost zbog magle smanjena.

„U zoni graničnih prelaza, smanjena je vidljivost do čak 30 metara, što ukazuje da treba smanjiti brzinu, naoružati se strpljenjem, jer su granični prelazi po pravilu u ovom periodu zagušeni većem brojem vozila“, objašnjava Belencan, ističući da vozači treba da imaju strategiju putovanja.

Belencan navodi i da je u pravcima zimskih centara, poput Zlatibora i Kopaonika povećan broj kontrola, ističući i da će saobraćaj biti pojačan iz tih pravaca.

„Tri hiljade saobraćajnih policajaca, angažovano je dnevno da bi se vršila kontrola, regulisanje i vršenje uviđaja saobraćajnih nezgoda na teritoriji Srbije. Planovima smo predvideli da se pojačaju saobraćajnice“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

„Bez poginulih 1. januara“

Belencan je rekao i da je situacija, kada je reč o bezbednosti saobraćaja na početku godine, znatno povoljnija.

„Proteklih godina, 1. januara, bilo je i po troje mrtvih u saobraćajnim nesrećama, dok je ovaj 1. januar prošao bez poginulih. Došlo je i do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i povređenih“, navodi Belencan.

Dodaje da se, ipak, juče desila saobraćajna nesreća u Batajnici u kojoj je bilo poginulih.

Povećan broj nastradalih u protekloj godini

Belencan naglašava i da je tokom novogodišnje noći oko sto osoba provelo noć u prostorijama za zadržavanje jer su upravljali vozilima pod dejstvom drogom i alkohola, a da je preko 520 osoba zatečeno da upravljaju u alkoholisanom stanju.

Naglašava i da je prošle godine povećan broj stradalih u saobraćajnim nesrećama za 30 osoba u odnosu na protekle tri godine, napominjući da sve više stradaju mladi, u uzrastu od 15 do 30 godina, kao i da se povećao broj poginule dece.

***

BONUS VIDEO – Posledice potonuća splava Fristajler

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar