Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ukupno 34 osobe uhapšene su u sklopu velike policijske akcije koja je u sredu sprovedena u čak pet hrvatskih županija, a uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela nedozvoljena trgovina u sastavu zločinačkog udruženja, zatim neovlašćenu proizvodnju i prometa droga u okviru zločinačkog udruženja. Radi se, kako se nezvanično saznaje, o tri organizovane grupe koje su se bavile preprodajom droge i duvana, a osim u Hrvatskoj delovali su i u inostranstvu.

‘‘Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske provode realizaciju operativne akcije u saradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, PU virovitičko-podravske, PU vukovarsko-srijemske i PU požeško-slavonske, a u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. U toku su hapšenja više desetina osoba i sprovođenje dokaznih radnji zbog sumnje da su počinili krivična dela nedozvoljene trgovine u okviru zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. U akciji učestvuje oko 150 policijskih službenika iz kriminalističke i temeljne policije, kao i iz jedinica specijalne i interventne policije. Operativna akcija rezultat je višemesečnog rada PU osječko-baranjske“, izvestili su iz PU osječko-baranjske.

Juče tokom poslepodneva uhapšeni su iz policije dovođeni na saslušanje u osječki USKOK, nakon čega će biti poznato protiv koliko će osoba biti podnesene krivične prijave, odnosno predlozi za određivanje istražnog zatvora. Među njima i jedan koji je već u zatvoru, u kom se nalazi odnedavno, ali zbog nekog drugog krivičnog dela, piše Jutarnji.hr.

Prema nezvaničnim informacijama deo uhapšenih sumnjiči se za ilegalan unos kokaina iz Srbije, koji su preprodavali u Osijeku, Vinkovcima, Đakovu, Zagrebu… Zanimljivo je kako je jedan od njih hapšen u junu, na auto-putu Slavonika kod izlaza Đakovo, s pola kilograma kokaina ispod suvozačevog sedišta.

Za ovu akciju Županijski sud u Osijeku izdao je brojne naloge za pretres domova i drugih prostorija osumnjičenih osoba.

Bonus video: Italijanska policija zaplenila preko 4 tone kokaina u Trstu