Saša Cvjetan Foto:EPA PHOTO/SASA DJORDJEVIC

Saša Cvjetan, pripadnik ozloglašene paravojne formacije "Škorpioni" uhapšen je u Atini prilikom razbijanja srpsko-hrvatskog narko-kartela kada su pronađeni droga, oružje, eksploziv. Pre toga je služio zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, kao i mnogi njegovi saborci iza kojih su u sukobima devedesetih ostajali leševi, uglavnom civila.

Saša Cvjetan uhapšen je u akciji grčke policije u Atini, kada je razbijena kriminalna grupa, koju su grčki mediji nazvali srpsko-hrvatski kartel. Zaplenjeni su kokain, marihuana, vagice za precizno merenje, oružje, eksploziv, materijal za pravljenje eksploziva i sav ostali pribor i alat koji je potreban kriminalnoj grupi.

Saša Cvjetan je javnosti postao poznat mnogo ranije i to ne po dobru, jer je, kao pripadnik ozloglašene paravojne formacije „Škorpioni“ učestvovao u ratnim zločinima. Za jedan od njih, ubistvo 14 žena i dece u Podujevu, članove porodice Bogujevci, je i osuđen.

Foto:EPA PHOTO/SASA DJORDJEVIC

Zločin se dogodio na početku NATO napada, 28. marta 1999. godine. „Škorpioni“, koji su tada bili u rezervnom sastavu JSO i deo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije,  streljali su u dvorištu porodice Gaši u Podujevu 14 albanskih civila, sedmoro dece od kojih je najmlađe imalo samo 2 godine, a najstarije 15 godina, a ubijeno je i sedam žena.

Saša Cvjetan je za ovaj zločin osuđen 2005. godine na 20 godina, a još trojica njegovih saboraca je osuđeno 2010. – Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, a 2011. godine, nakon ponavljanja postupka, osuđen je i Željko Đukić.

Ovo nisu jedini „Škorpioni“ koji su završili iza rešetaka zbog ratnih zločina, jer su još petorica osuđena zbog streljanja 6 zarobljenih civila u Srebrenici u julu 1995. godine, a taj zločin je sniman kamerom.

Ko su zapravo ozloglašeni „škorpioni“?

Iako je stvorena urbana legenda da su oni nemilosrdni i surovi vojnici koji su ubijali sve pred sobom i neprijateljske vojnike i civile, istina je prilično drugačija. Njihova „ratna“ dejstva su se svodila uglavnom na masakre civila i streljanje zatvorenika, a većinu rata proveli su u pozadini, starajući se o „kombinacijama“ – naftnim poljima i hrastovim šumama u Istočnoj Slavoniji.

Foto:EPA PHOTO / EPA FILES

Osnovani su pod nejasnim okolnostima, kao jedinica tadašnjeg ministarstva odbrane Republike Srpske Krajine, a da im je komandant bio Milan Milanović Mrgud, zamenik ministra odbrane RSK. Pre svega su čuvali skladište nafte u Đeletovcima u Istočnoj Slavoniji. Oko na tu naftu u Đeletovcima su bacili mnogi „igrači“ iz tog vremena, uključujući i Željka Ražnatovića Arkana, pa su zapravo „Škorpioni“ formirani da bi štitili lične interese švercera i preprodavaca nafte koji su bili deo tadašnje vlasti. Takođe su bili i „šumari“, jer su „branili“ hrastove šume, koje su eksploatisali isti ti ratni profiteri. Ipak, stigli su da odu do Srebrenice gde su se istakli u streljanju zarobljenih ljudi vezanih ruku. Komandant im je bio Slobodan Medić Boca, čovek koji je učestvovao u streljanju u Srebrenici i koji je zbog toga osuđen.

Posle rata u Hrvatskoj i BiH, „Škorpioni“ su prebačeni u rezervni sastav MUP Srbije, a aktivirani su na Kosovu i Metohiji, posle početka NATO bombardovanja. Ali, nisu se ni tu proslavili, jer, prema nekim informacijama, jedino njihovo „ratno dejstvo“ i jeste bio pokolj 14 dece i žena u Podujevu, pa su posle toga potrpani u autobuse i vraćeni nazad u centralnu Srbiju.

Ipak, pročuli su se po zlu. Toliko da je glas o njima stigao čak do Holivuda, pa je 2013. godine snimljen i jedan, ne baš kvalitetan, film, pod nazivom „Sezona ubistva“ (Killing season). U tom filmu srpskog „škorpiona“ igra Džon Travolta i on odlazi u ameriku da se osveti američkom specijalcu koga igra Robert de Niro, a u nekim scenama se Travolta pojavljuje u nekim beogradskim kafanama. Ipak, uprkos jakoj glumačkoj ekipi, ovaj filme je kao i „Škorpioni“ koji se u njemu pominju – bezvredan i loš.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za pranje novca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar