Ko su ekstremne vehabije na Balkanu i kakva je njihova veza sa centrom u Beču
Foto: Shutterstock

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, govoreći o Milošu Žujoviću, konvertitu u islam koji je u subotu samostrelom ranio pripadnika Žandarmerije dok je obezbeđivao zgradu Ambasade Izraela u Beogradu, pomenuo je i to da je centar vehabijskog pokreta u Austriji, kao i da se odatle orkestrira njihov rad. Portal Nova.rs otkriva šta se dosad zna o pomenutom centru u Beču, ali i šta propoveda vehabizam, kao i koje organizacije deluju na Balkanu.

Govoreći o napadu koji se dogodio u subotu ispred izraelske ambasade, Dačić je rekao da vehabije postoje širom Srbije. Istakao je da uhapšena lica pripadaju vehabijskom ekstremističkom pokretu, a potom dodao i da je poznato da je centar vehabijskog pokreta u Austriji.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, mobilni telefon teroriste Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Beč godinama unazad važi za centar vehabija sa prostora bivše Jugoslavije, gde se oni regrutuju i finansiraju. Prema dostupnim informacijama, u kontekstu njihovog okupljanja pominjala se džamija „Sahab“ u sedmom okrugu.

Kako je RTS pisao pre nekoliko godina, u toj džamiji je nekad propovedao hodža Nedžad Balkan, koji sebe naziva Ebu Mohamedom. Njega su austrijske vlasti okarakterisale kao ekstremnog hodžu, a takođe i ljude koji posećuju ovu džamiju.

Pročitajte još:

O ekstremnom vehabijskom centru u Austriji je u medijima počelo da se piše još davne 2007. godine, kada je priveden državljanin Bosne i Hercegovine Mehmed Đuđić, koji se dovodio u vezu sa terorističkim napadom na ambasadu SAD u Beču, a koji je sprečen na vreme. Narednih godina se takođe često izveštavalo o hapšenjima vehabija koji su povezani sa centrom u Beču. Tako je 2014. godine u Austriji uhapšen Tutinac Mirsad Omerović zbog direktne veze s “halifom” Islamske države Irak. Policija je prismotrom Omerovića ustanovila da on nije samo simpatizer ISIL-a, već glavni akter za vrbovanje boraca.

Foto: Shutterstock

„Osumnjičen je da je prikupljao finansijska sredstva za ISIL, kao i mlade borce, te da u Evropi gotovo nijedan odlazak boraca u Siriju nije prošao bez njegove umiješanosti“, pisala je Al Jazeera pre nekoliko godina.

I 2017. godine austrijska policija je sprovodila akcije usmerene protiv ekstremnih vehabija. Tako je 2017. saopšteno da su ekstremni pripadnici vehabijskog pokreta iz BiH, Sirije i još nekoliko zemalja pohapšeni u velikoj antiterorističkoj akciji u Beču i Gracu. Kako su tada izveštavali austrijski mediji, uhapšeno je 14 osoba osumnjičenih za organizovanje radikalne islamističke organizacije i regrutovanje novih članova. Ustanovljeno je tada i da je među uhapšenima bilo i nekoliko lica iz Bosne i Hercegovine.

Šta je vehabizam?

Osnivačem vehabizma smatra se Muhamed bin Abdul Vehab, muslimanski teolog koji je živeo u 18. veku i delovao na području Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Sirije i Indije. Vehabizam nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji islama, bez ikakvih novina, odnosno propoveda radikalno pridržavanje islama. Opisuje se kao „ultrakonzervativni“ i „strogi“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/ilustracija

Treba napomenuti i da se većina pripadnika vehabijskog pokreta zalaže za miran način života, odnosno izričiti su protivnici nasilja.

Sa druge strane, ekstremni vehabizam mnogi smatraju za ideološku osnovu današnjim terorističkim grupama u Afganistanu, Saudijskoj Arabiji i Iraku.

Pročitajte još:

Poznavaoci islama tvrde da na vehabije, koje pripadaju radikalnom islamskom pokretu, ne treba gledati kao na religijsku, već kao na kriminalnu grupu.

Tarikat i Crvena ruža

Prema operativnim podacima Vojno-bezbednosne agencije koji su pre nekoliko godina objavljeni u medijima, na području raško-polimske oblasti i na severu Crne Gore deluju “islamske ekstremističke organizacije Vehabija – Tarikat i Crvena ruža“. Radikalni islamski pokret vehabija deluje u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i nekoliko evropskih gradova.

Nusret Imamović Foto:Screenshot/Youtube/BHT1

Najopasnijom se smatra radikalna grupa u selu Gornja Maoča između Tuzle i Brčkog. Vođom je bio označen Nusret Imamović koji je poznat po izuzetno radikalnim stavovima, te je i na web portalu putvjernika.com svojevremeno emitovao i poruke Al Kaide Osame Bin Ladena, te opravdavao samoubilačke napade. Njega je američki Stejt department još 2014. godine stavio na listu deset najtraženijih terorista na svetu.

Kada je reč o ekstremnim vehabijama u Srbiji, u tom kontektu pominje se incident koji se dogodio 2007. godine na planini Ninaji kod Novog Pazara.

Senad Ramović Becan Foto:Screenshot/Youtube/Jutarnji Program TV Happy

Policija je tada uhapsila grupu ekstremista koja je planirala terorističke akte, među kojima i ubistvo tadašnjeg muftije Muamera Zukorlića. Među uhapšenima bio je i Senad Ramović Becan, koji je zbog terorizma osuđen na 13 i po godina zatvora.

„Džihad protiv nevernika“

Govoreći o Milošu Žujoviću, predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun izjavio je za medije da je u našem regionu napravljena izuzetno brojna, široko rasprostranjena mreža radikalnog islama, odnosno ekstremizma i džihadizma, terorizma koji počiva na ideologiji radikalnog islamizma čija je suština da propoveda džihad protiv takozvanih nevernika.

Milovan Drecun
Milovan Drecun Foto:FoNet/Božana Pavlica

Oni se, istakao je Drecun, okupljaju po džamijama koje se mogu prepoznati po tome što imaju dva minareta a finansirane su parama Saudijske Arabije i nekih drugih arapskih država.

„Tamo dolaze propovednici školovani u centrima u nekim arapskim zemljama. Tamo gde nemaju džamije okupljaju se po kućama. U Beogradu su se okupljali na Dorćolu, u Zemun Polju, Borči“, rekao je on i dodao da su vehabije u regionu međusobno povezane.

VIDEO: Hapšenje osumnjičenog zbog sumnje na terorističko udruživanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare