Zoran Babić Doljevac naplatna rampa Foto: Printscreen, Vesna Lalić

Slučaj saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu, zbog koje se trenutno sudi Dejanu Stanojeviću, vozaču direktora "Koridora Srbije" i funkcionera SNS Zorana Babića, od samog početka pratile su brojne kontroverze i nelogičnosti, a javnost je posebno intrigirao snimak nesreće koje su zabeležile kamere, a za koji je sud juče utvrdio da je nepotpun. Ključna dva minuta koja nedostaju konačno bi mogla da stave tačku na sve spekulacije i dokažu da li se trenutno sudi pravom vozaču, odnosno da li je krivac za ovu nesreću zapravo Zoran Babić.

Dejan Stanojević je, podsetimo, optužen da se 31. januara prošle godine, na naplatnoj rampi, u punoj brzini zakucao službenim automobilom „Koridora“ u drugo vozilo, u kom je poginula Stanika Gligorijević (52). U nesreći je teško povređen i funkcioner SNS Zoran Babić, koji je, prema zvaničnim podacima iz istrage, u tom trenutku spavao na zadnjem sedištu.

Već u prvim satima istrage u javnosti su se pojavile brojne spekulacije o samoj nesreći, a među najglasnijim bila je i ona da je vozilom u trenutku sudara upravljao zapravo Zoran Babić, a da je njegov vozač preuzeo krivicu kako bi se izbegao skandal u javnosti.

U prilog ovim teorijama išli su i brojni sumnjivi potezi policije i tužilaštva tokom istrage – od toga da vozač nije zadržan u pritvoru, već je naknadno sproveden iz Beograda u Niš na saslušanje. Sumnju su bacale i tvrdnje pojedinih svedoka da su nakon sudara videli Babića kako izlazi iz svoje „škode“ kroz vozačeva vrata, kao i da se optuženi Stanojević, pojavio na rampi u trenutku kada je policija već uveliko obavljala uviđaj.

I laičkoj javnosti takođe bilo sumnjivo i to što je optuženi vozač iz sudara izašao nepovređen, za razliku od Babića koji je zadobio prelom butne kosti, jer je navodno, od siline udara, preleteo sa zadnjeg na prednje sedište – u snu.

U Babićevu odbranu odmah su stali svi njegovi stranački saborci, ubeđujući javnost da su nesreću snimile sigurnosne kamere na rampi, kao i da će snimak jasno pokazati da Babić nije bio za volanom „škode“. Snimak je ubrzo zaista ugledao svetlost dana, ali se na njemu nije videlo ono što je čitavu javnost najviše zanimalo.

Spekulacije, ali i odgovori čelnika SNS na njih postajali su sve glasniji, ali snimak, koji bi na celokupnu priču  u sekundi stavio tačku, javnosti nikako nije prikazivan.

Tužilaštvu koje je vodilo istragu, jedan snimak je poslat nakon više urgencija, a čitava afera dobila je novi pravac kada je objavljeno da na njemu nedostaju ključna dva minuta.

Priča Insajdera

Priča o delu snimka koji nedostaje pokrenuta je krajem decembra prošle godine kada su JP Putevi Srbije dostavili su Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu snimak sa nadzorne kamere na naplatnoj rampi Doljevac. Kako su naveli u niškom tužilaštvu za Insajder, na njemu nedostaje deo snimka u trajanju od dve minute i to baš onaj deo koji je bitan za postupak.

Nakon održanog glavnog pretresa u novembru 2019., mediji su objavili da su Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu stigli diskovi sa montiranim materijalom. Šta se vidi na snimku koji je dostavljen iz Puteva Srbije Insajder je  tad pitao zamenicu tužioca OJT u Nišu Jelenu Kocić. Ona na ta pitanja nije konkretno odgovorila, ali je navela kada je sve Tužilaštvo tražilo snimke od Puteva Srbije, kao i šta je iz tog preduzeća stiglo.

Kako je tad rekla u odgovorima Insajderu, prvi zahtev o dostavljanju svih snimaka sa nadzornih kamera sa naplatne rampe Doljevac i to za dan 31. januar u periodu od 8.00 do 9.00 časova, u kom se dogodila nesreća, upućen je 4. februara, ali odgovor nije stigao. Potom je, kako dodaje Kocić, 13. februara upućena urgencija sa dodatnim zahtevom da se izdaju i snimci sa naplatne stanice koji vrše panoramsko snimanje, za isti vremenski period.

„Dana 13. 02. 2019. godine nakon isteka radnog vremena, lice D. J, zaposleno u JP ’Putevi Srbije’ dostavio je obrađivaču predmeta zatvoren koverat, bez propratnog akta u kojem se nalazio jedan CD sa snimcima sa nadzorne kamere na naplatnoj stanici Doljevac“, navodi se u odgovoru Insajderu. Međutim, nakon izvršenog uvida u dostavljeni disk utvrđeno je da „na snimku panoramske kamere koja snima sa naplatne stanice Doljevac u pravcu ka Nišu nedostaje deo snimka za period od 8.30 do 8.32 časova“, a „događaj od značaja za vođenje postupka zabeležen je baš u tom periodu“.

Kako je tad navedeno, u odgovoru Sektora za naplatu putarine Puteva Srbije navedeno je da je Tužilaštvu dostavljen „jedini snimak panoramske kamere kojim raspolaže za dan 31. 01. 2019. godine, sa naplatne stanice Doljevac (smer Niš-Doljevac)“, te da je reč o snimku koji je presnimljen sa originalnog hard diska koji se u tom vremenu nalazio u video rekorderu i snimao na naplatnoj stranici.

Inače i porodica poginule Stanike Gligorijević zatražila je ranije da se objavi snimak nesreće. Mirjana Aleksić, sestra pokojne Gligorijević, koja je u istom udesu teško povređena, navela je da porodica traži objavljivanje snimka jer kako kaže, oni sumnjaju u zvaničnu verziju po kojoj direktor Koridora nije vozio automobil.

Igre oko snimka

Inače odmah posle objave teksta Insajdera u priču se uključio i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je isto krajem decembra prošle godine rekao da nije tačna informacija da na snimku nesreće kod naplatne rampe Doljevac, koji je dostavljen Tužilaštvu, nedostaju dva minuta.

Foto:Nemanja Jovanović

„Niški tužilac ni u jednom trenutku nije rekao da nedostaju dva minita, oni su postavili pitanje da li je snimak autentičan, dobili su autentičan snimak, dobili su veštačenje, utvrdili da je snimak autentičan, oni se sa tim nisu ni oglašavali u javnosti, već su to postavili kao pitanje nadležnim istražnim organima. Onda je naišla potpuna zloupotreba, jer se od tog trenutka priča kao da je to nekakva činjenica, a to je potpuno izmišljena informacija. Na kraju krajeva ja upućujem i medije da se obrate tužiocu, da pozovu tužioca u Nišu i da uvtrde šta je tužilaštvo u samoj istrazi utvrdilo“, rekao je tom prilikom Stefanović i dodao da takva informacija nije stigla iz Tužilaštva.

Foto:Screenshot

„Pitajte tužioca. Ja sam pitao direktora policije da li je bilo šta od toga tačno, direktor policije je razgovarao sa tužiocem i kaže mi da je stav tužioca da je to potpuno netačna informacija“, dodao je ministar.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Nebojša Arsov rekao je tad da se na snimku saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, koji je dostavljen nadležnom tužilaštvu, jasno vidi trenutak saobraćajne nezgode. Na osnovu snimka je jasno i da direktor Koridora Srbije Zoran Babić nije mogao da bude vozač, dodao je on.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu takođe je demantovalo da na snimku saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je poginula Stanika Gligorijević nedostaju dva minuta ključna za postupak, o čemu je pisao „Insajder“, a tekst su preneli drugi mediji.

Vučić i snimak

U priču o snimku uključio se prošle godine i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u intervjuu za „Glas Amerike“  naveo da će „učiniti sve što je u njegovoj moći“ da mediji dobiju snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe kod Doljevca.

Prvi put Vučić je spomenuo snimak tokom intervjua Glasu Amerike, kada je novinarka tada konstatovala da javnost i dalje nije videla snimak nesreće, te da zbog toga postoji sumnja u to ko je vozio automobil i da li je to bio Zoran Babić, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorio da je on video snimak i da je on „užasan” i da Zoran Babić nije kriv.

Mesec dana kasnije, Vučić je pozvao Velimira Gligorijevića, supruga nastradale Stanike, da samo on pogleda snimke. Ovaj potez prdsednika nametnuo je nova pitanja na koja do danas niko nije odgovorio –  odakle ceo snimak nesreće predsedniku i u kom svojstvu je on imao uvid u nešto što je predmet tužilačke istrage.

Foto:Screenshot

Da je Insajder ipak preneo tačnu informaciju, odnosno da na dostavljenom snimku nedostaju dva ključna minuta, potvrdio je juče i postupajući Osnovni sud u Nišu, koji je zaključio da snimak nije kompletan.

Božo Prelević, Foto:Nova S

„Tužilaštvo i policija kao državni organ nisu uspeli da od Puteva Srbije dobiju snimak koji se inače nalazi na Jutjubu. To može da uradi samo neko ko se apsolutno ne boji da će tužilaštvo i policija protiv njega podneti krivični postupak zbog uništavanja dokaza“, kazao je za portal Nova.rs zastupnik oštećene porodice Gligorijević, advokat Božo Prelević.

On dodaje da je u pitanju „par ekselans krivično delo sprečavanja dokazivanja“.

„Gledate snimak tamo negde do 32. minuta i 34. sekunde, a onda odjedno prelazi na 34. minut i 22. sekunde. Tih minut i pedeset sekundi ne postoji. Taj snimak je neko okačio na Jutjub, ali sud ima zakonski problem da izvodi dokaze koji su prikupljeni na internetu. Sad bi bilo neophodno da se utvrđuje verodostojnost tog snimka, iako se na njemu jasno vidi sve što treba da se vidi. Da su kola realna, da je vreme realno…da je snimak realan, a to bih morao ja kao predstavnik oštećenih da dokazujem“, kazao je Prelević.

Podsetimo, Stanika Grigorijević poginula je 31. januara 2019. godine, na naplatnoj rampi Doljevac, na čije je vozilo, koje je stajalo u redu za naplatu putarine, naletela službena “škoda”, u kojoj se nalazio v. d. direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić. Ovaj slučaj od samog početka obavijen je velom misterije, počevši od toga ko se nalazio za volanom “škode”, zašto su snimci sa nadzornih kamera sa mesta nesreće polovični, do toga da je pre samo nekoliko dana naplatna rampa sravnjena sa zemljom.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar