Splav Kartel Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Antonio Ahel/ATAImages

Beogradski splav "Kartel" potonuo je u noći između subote i nedelje, a tokom istrage utvrđeno je da nije imao neophodnu dozvolu, te da je na njemu u trenutku nesreće bilo više ljudi nego što je dozvoljeno. Pomenuti splav je u vlasništvu firme "Abyss" čiji je većinski vlasnik Vladimir Mačar (46), koji je široj javnosti postao poznat nakon što su huligani Veljka Belivuka upali u njegov klub "Komitet" i razlupali ga. Mačar je naknadno, nakon sastanka s tadašnjim generalnim sekretarom Vlade Srbije Novakom Nedićem, odustao od krivičnog gonjenja huligana.

Kako su mediji preneli, žurku na splavu tokom proteklog vikenda organizovao je podzakupac Dušan R. Sa druge strane, splav „Kartel“ registrovan je na firmu „Abyss“, a sem pomenutog Mačara, kao vlasnici upisani su Jelena Grgić (53) i Srđan Vučković (61) koji imaju po 30 odsto udela. Direktor je Aco Erac.

Mačar, koji je danas priveden, odranije je poznat široj javnosti i to nakon što je grupa Veljka Belivuka upala u klub „Komitet“, čiji je takođe bio vlasnik, i demolirala ga.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Napad u klubu „Komitet“ u Beton hali dogodio se 6. oktobra 2018. godine, kada je grupa od oko 30 huligana upala naoružana pištoljima, drvenim i metalnim palicama, sa kapuljačama na glavi i maskirani fantomkama u klub.

Tukli sve koji su im bili na putu

Naoružani huligani tom prilikom pretukli su radnike obezbeđenja na ulazu u klub, a zatim upali unutra i počeli palicama da lome inventar kluba tom prilikom udarajući sve goste. Naknadno se ispostavilo i da su huligani organizovani od strane Veljka Belivuka, tada vođe navijačke grupe „Principi“, kome se sada sudi za sedam likvidacija.

Pretpostavke su bile i da je motiv bio sukob oko obezbeđivanja klubova u Beogradu.

Novak Nedić Simpatizeri SNS Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nekoliko godina kasnije, tačnije prošle, Mačar se ponovo našao u fokusu javnosti. Tako je nedeljnik NIN otkrio da je Novak Nedić, tada generalni sekretar Vlade, posredovao da Mačar odustane od krivičnog gonjenja huligana koji su mu razlupali „Komitet“.

Prema pisanju NIN-a, Nedić je razgovarao sa vlasnikom kluba Komitet Vladimirom Mačarom i nagodio se da povuče izjavu datu na početku istrage, uz obećanje da ga više neće dirati i da će mu nadoknaditi pričinjenu štetu. Prema službenoj belešci, Vladimir Mačar rekao je policajcima da su Novak Nedić i Veljko Belivuk od njega tražili da problem s navijačima Partizana koji su upali u njegov klub reši sporazumno.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon toga, vlasnik kluba je odustao od gonjenja.

„Mačar je otišao u Klub poslanika i sastao se s Nedićem, gde mu je ovaj saopštio da problem koji je imao sa navijačima Partizana treba da reši dogovorom, a ne preko policije i da su oni spremni na dogovor, kao i da mu finansijski nadoknade štetu koja je nastala u klubu, ali pre toga on mora da povuče svoju izjavu koju je dao u policiji, kao i da ne sme nikog da prepozna od lica koja su tu noć lupala i tukla goste u njegovom klubu“, navodilo se u službenoj belešci policije do koje je NIN došao.

Kako je taj nedeljnik pisao, Mačar je dobio obećanje da neće više imati problem s huliganima i da će da mu izmire štetu nastalu u klubu.

Zaboravio sve

Interesantno je da je Mačar ubrzo nakon sastanka s Nedićem sve zaboravio. Tako je, kada ga je sudija pitala o povredama nosa i posekotini na usni koju je zadobio kada su napadači upali u klub, on odgovorio: „Nisam zadobio nikakve udarce u klubu.“

Upitala je i kako objašnjava to što je u istrazi rekao da se tukao sa jednim od napadača i da je zadobio povredu nosa, kao i da mu je pocepana usna, odgovorio je: „Bilo je davno, ne mogu da se setim.“

Mačar je tada rekao da se odriče prava da traži odštetu od okrivljenih.

Podsetimo, kako je Insajder početkom meseca pisao, od 11 optuženih za demoliranje „Komiteta“ sedmorica su osuđena na zatvorske kazne. Četvorica optuženih, među kojima su Boris Karapandžić, inače optuženi pripadnik klana Veljka Belivuka, i Aleksandar Vidojević, poznat kao Aca Rošavi, nisu se pojavili u sudnici.

Foto:Nova.rs

„Zbog toga je protiv njih razdvojen postupak, koji od početka prate opstrukcije, odnosno brojna odlaganja zbog nedolaska optuženih i njihovih advokata“, pisao je Insajder.

VIDEO: Tužilašto pokrenulo istragu oko potonuća splava „Kartel“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare