ilustracija Foto:Printscreen YouTube Policia nacional ; shutterstock; MUP Srbije

Nikola Džoni Vušović, koji je označen vođom organizovane kriminalne grupe, protiv koje se u Beogradu vodi postupak zbog tri ubistva i tri pokušaja, uhapšen je u Barseloni. Džonija Vušovića tužilaštvo smatra vođom "vračaraca", a ranije je dovođen u vezu sa atentatom na predsednika Haitija, što je njegov advokat demantovao. O Nikoli Vušoviću ranije je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara ili Ludi Džoni, priveden je u Barseloni, potvrdio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, rekavši da je priveden u koordinisanoj akciji Upravo kriminalističke policije i španske policije, po srpskoj Interpolovoj poternici.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Protiv Nikole Vušovića i pripadnika kriminalne grupe na čijem je bio čelu, u toku je postupak pred Specijalnim sudom u Beogradu po optužbama da su ubili Aleksandra Šarca, Dragana Ristića i Aleksandra Halabrina. Po istim optužbama, pokušaji ubistava izvršeni su 7. oktobra na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića kao i na Arsenija Stefanovića 1. februara 2021. godine.

Radoje Zvicer Foto: Printscreen/SKY

Pored ovoga, Vušović je optužen da je sa vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom oformio grupu čiji pripadnici su između ostalog cijanidom pokušali da otruju osobu koja se nalazila u pritvoru u Crnoj Gori i bila je spremna na saradnju sa istražnim organima te države. I Radoje Zvicer, podsećanja radi, nalazi se u bekstvu.

Konkretno Vušović se optužnicom tereti za šest krivičnih dela teško ubistvo iz člana, od čega tri u podstrekivanju i tri u pokušaju podstrekivanja, dok se njegova desna ruka Urošu Piperskom na teret stavlja šest krivičnih dela teško ubistvo, od čega tri u podstrevanju i tri u pokušaju i podstrekivanju, dva krivična dela pranje novca i neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Uroš Piperski Foto:MUP Srbije

Iako su se ranije u medijima pojavljivali navodi da je Vušović dovođen u vezu i sa atentatom na bivšeg predsednika Haitija Žovenela Moiza, te da je nakon toga volšebno nestao iz pritvora, njegov advokat je to ranije demantovao.

Vučić o Vušoviću

Podsetimo, ranije je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o Vušoviću, komentarišući upravo njegovo hapšenje u Dominikanskoj Republici, za koje je Vušovićev advokat tvrdio da se nije dogodilo.

„Vušević više nije uhapšen. Slobodan je kao ptica, a vi znate koja zemlja tamo jedina donosi odluke i na koji način. I pri tome smo bili upozoreni da će to da se dogodi“, rekao je Vučić na TV Happy marta 2021. godine.

Advokat danas najavio da bi mogao da se preda

Podsećanja radi, advokat Nikole Vušovića danas je na ročištu u Specijalnom sudu u Beogradu, gde se vodi postupak protiv „vračarske grupe“, najavio da Vušović namerava da se preda ali pod određenim uslovima.

„Predlažem da se Nikoli Vušoviću ukinu pritvor i poternica, da bi mogao da prisupi u sud. On je spreman da dođe i učestvuje u ovom postupku, ali pod uslovima koje sam naveo“, izjavio je pred Specijalnim sudom u Beogradu advokat Nikola Nikolić, a preneo Kurir.

Bonus video: Mara Halabrin na suđenju“vračarcima“: U gepeku mog sina bile su značke BIA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar