foto: nova.rs/video

Narodna patrola - organizacija čiji pripadnici su poznati po širenju ksenofobije i "hapšenju" migranata, ali i po vrlo upitnim stavovima, sada organizuju i potrage za nestalim osobama, naočigled široke javnosti, dok policija ćuti. Vest da Narodne patrole organizuju potragu za nestalim Nemanjom Jovanovićem iz Mirijeva začudila je mnoge, posebno imajući u vidu da je to posao pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Potraga za Jovanovićem je nažalost imala tragičan epilog, ali je ostalo otvoreno pitanje - gde je tu policija i ko Narodnoj patroli dozvoljava da radi njihov posao?

Nemanja Jovanović je nestao 13. maja, a nakon 18 dana osvanula je vest i poziv za građane da zajedno sa pripadnicima Narodna patrola krene u potragu za muškarcem, jer kako tvrde, policija ne želi da podeli informacije o nestanku i ne preduzima ništa. Portal Nova.rs je uputio pitanja policiji o tome da li su obavešteni da građani samostalno organizuju potrage, ali odgovor do zaključivanja ovog teksta nismo dobili.

Narodne patrole su tokom svoje potrage pronašle nažalost beživotno telo nestalog muškarca. Da situacija bude još bizarnija, Jovanović je pronađen u neposrednoj blizini zgrade u kojoj je živeo u Mirijevu. Nakon toga, pozvali su policiju koja je došla na lice mesta.

Ako polazimo od teze da policija zaista ništa nije učinila po pitanju nestanka muškarca, otvara se pitanje u javnosti da li to znači da je onda svakom čoveku ponaosob dozvoljeno da uzme zakon u svoje ruke?

Video zapis na kom pripadnici Narodnih patrola sa psima tragačima idu, glumeći policiju, a zatim pozivaju istu je poprilično bizaran.

Pogotovo ako se uzme u obzir prošlost ove organizacije, koja vrši takozvana građanska hapšenja, a video zapisi istih su nedavno preplavili društvene mreže i zgrozili javnost. Podsećanja radi, nedavno je osvanuo snimak „hapšenja“ mladića na Autokomandi, jer je prethodno pokušao da odžepari nekoga.

„Danas smo sprečili pljačku na Autokomandi, jedan napadač je uspeo da pobegne, drugi ne. Poslednjih godinu dana je previše džeparoša na tom potezu. Viđalo se i potezanje oružja sa njihove strane. Ovo danas je poruka njima kako će prolaziti i policiji da se više bazira na taj deo grada“, objavljeno je uz video zapis hapšenja.

MUP se nije oglašavao ni nakon ovog incidenta, pa se postavlja pitanje ko štiti Narodne patrole i zbog čega im je promovisanje agresije dozvoljeno.

„Narodnih patrola“ će uvek biti i bilo je, ali srž problema je u institucijama koje njihovo delanje ne kontrolišu, već ih po svemu sudeći podržavaju.

Narodne patrole imaju svoje grupe na aplikaciji Telegram, na kojoj promovišu svoj rad i dogovaraju se oko određenih akcija. Između ostalog, glavna meta su im migranti. Oni otvoreno šire mržnju prema njima, presreću ih na ulici, maltretiraju i tuku.

Građansko hapšenje je zakonski zagarantovano pravo svakog građanina, ukoliko zateknete nekoga u izvršenju krivičnog dela, možete ga zadržati do dolaska policije. Ipak, ponižavanje i fizičko maltretiranje nije dozvoljeno.

Jasno je da Narodne patrole zloupotrebljavaju građansko hapšenje, zarad svojih ličnih frustracija i mržnje prema određenoj grupaciji.

Na kraju, sve to ne bi bilo toliko zabrinjavajuće da MUP Srbije ne ćuti o ovakvim pojavama, a time i potvrđuje svoj (ne)rad u određenim slučajevima, poput nestanka Nemanje Jovanovića u Mirijevu.

Čuvaju mural Ratka Mladića, upadaju na predstave, antivakseri, prete novinarima..

Narodne patrole došle su u žižu javnosti pre nekoliko godina, ali njihova popularnost je znatno porasla nakon što su se „osilili“ i počeli da biju ljude na ulici. Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jednom prilikom iskazao kako ne zna o kakvim se patrolama radi, gotovo svima je jasno da je verovatnoća da je to istina jako mala.

Vođa Narodnih patrola Damnjan Knežević u javnost je dospeo prvo kao jedan od članova Zavetnika, a sa angažmanom je nastavio i po izlasku iz stranke, kao govornik i organizator okupljanja protiv NATO pakta, kao i Vidovdanskog protesta 2018. na kom je potpisivana peticija za zabranu rada političkih nevladinih organizacija, koje se finansiraju iz inostranstva.

Skidanje farbe sa murala Ratka Mladića u Njegoševoj Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jula 2019. je s još nekolicinom desničara upao na predstavu „Srebrenica – kad mi ubijeni ustanemo“ u Kolarčevoj zadužbini.

Tim povodom se oglasio i politikolog Luka Božović koji je u kolumni za list Danas naveo da je „policiju obavestio o lokaciji gde se fašisti sakupljaju i kreću“, te da ona nije „prstom mrdnula da to spreči“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je 10. novembra ometanje u radu i vređanja ekipe Televizije N1 na protestu u centru u Beogradu u blizini murala ratnog zločinca Ratka Mladića 9. novemba.

Radi se upravo o pripadnicima takozvane Narodne patrole, ekstremistima koji su nedavno, prilikom protesta protiv vakcinacije, takođe ometali i vređali novinare N1, naveo je NUNS.

Damnjan Knežević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Aktivistkinja Aida Ćorović, kojoj su nakon gađana jajima murala Ratku Mladiću prišli mladići sa kapuljačama na glavama i počeli da je na grub način odvlače, nakon čega je i privedena, rekla je nakon incidenta da je kasnije saznala kako to nisu bili policajci u civilu već pripadnici Narodne patrole.

Između ostalog, na svakom od građanskih protesta pojavljuju se momci iz Narodne patrole, a upravo se oni pominju kao jedni od glavnih aktera kada su na julskim protestima određeni pojedinci upali u Skupštinu i širili agresiju, kvareći mirne građanske proteste.

BONUS VIDEO: Čija produžena ruka su „Narodne patrole“? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare