Foto:A. H./ATAImages/Dragan Mujan/Nova.rs/M.K./ATAImages

Predsednik vanparlamentarne Republikanske stranke Nikola Sandulović uhapšen je 3. januara, a prema tvrdnjama njegovog advokata Čedomira Stojkovića, ali i medicisnkoj dokumentaciji, brutalno je pretučen prilikom saslušanja u prostorijama BIA. Sad se nalazi u Okružnom zatvoru, a pritvor mu je određen iako nije saslušan u tužilaštvu.

Vladajući režim je pokazao svu svoju silu i moć nad jednim neistomišljenikom, predsednikom neuticajne i vanparlamentarne Republikanske stranke Nikole Sandulovića, a sve zbog tvita koji je objavio 2. januara ove godine.

Od zvaničnih institucija oglasilo se jedino Više tužilaštvo u Nišu, ali je ceo taj slučaj iskoristio Aleksandar Vulin, koji je izdao preteće saopštenje u kome je zapretio svim protivnicima vladajućeg režima, ali i svima koji drugačije misle.

Pročitajte još:

Sve je počelo kada je Sandulović na mreži X (bivši tviter) objavio snimak kako polaže venac na spomenik porodici Adema Jašarija na Kosovu. Tom prilikom je Sandulović izjavio da je time odao počast svim nevinim žrtvama, albanskim civilima, koji su stradali tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Predsednik Republikanske stranke uhapšen je dan kasnije, 3. januara, a prema navodima njegovog advokata Čedomira Stojkovića, on je četiri sata saslušavan u prostorijama BIA i pri tome je brutalno pretučen. Navodno je nekoliko puta gubio svest, a na kraju mu se oduzela desna polovina tela, pa je morao da bude prenet na Vojnomedicinsku akademiju.

Foto:Privatna arhiva

Sandulović je potom s VMA transportovan kući, a policija je u međuvremenu obavila pretres prostorija u kojima živi i radi, po nalogu sudije zka prethodni postupak Višeg suda u Beogradu. Osumnjičen je za širenje verske, nacionalne i rasne netrpeljivosti. Posle nekoliko sati Sandulović je uhapšen i sproveden u Okružni zatvor u Beogradu, gde je smešten u zatvorsku bolnicu.

Ispostavilo se da se postupak protiv njega vodi u Višem sudu u Nišu, koji je nadležan za krivična dela na teritoriji Kosova i Metohije. Sanduloviću je određeno policijsko zadržavanje od 48 časova, nakon čega je trebalo da bude priveden i saslušan u Više tužilaštvo u Nišu.

„Pritvor mu je u Nišu određen bez njegovog saslušanja jer su iz Centralnog zatvora u Beogradu poručili da je njegovo zdravstveno stanje takvo flda ne može da se transportuje za Niš za saslušanje. Razlog za određivanje pritvora je rizik od ponavljanja krivičnog dela, što je besmisleno. On je položio cveće na grob sedmogodišnjeg deteta. Sve to nije po zakonu“, izjavio je njegov advokat Čedomir Stojković za portal Nova.rs.

Foto:Privatna arhiva

Od zvaničnih institucija o ovom slučaju oglasila se glavna javna tužiteljka Višeg tužilaštva u Nišu Borica Mitić, koja je izjavila da je predsedniku Republikanske stranke pritvor određen zbog izazivanja verske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Nije jasno kako je polaganje venaca na bilo čiji grob, a u tom kompleksu je sahranjeno 50 članova porodice Jašari, među kojima i 13 dece i 12 žena, izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.. U tom sukobu, u martu 1998. ubijena su i dva srpska policajca.

Nikola Sandulovic
Nikola Sandulović Foto:BETAPHOTO/Press centar UNS

Onda je to pokušao da objasni svojim saopštenjem bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin. U saopštenju kojim Vulin preuzima „zasluge“ za hapšenje Sandulovića ima mnogo pretnji, ali i materijalnih grešaka.

On je izjavio da je predsednik Republikanske partije priveden po njegovom naređenju zbog sumnje da, kako je rekao, aktivno radi na podršci otcepljenju Kosova i da podriva ustavni poredak Srbije. Vulin je naveo da je privođenje izvršeno po njegovom naređenju koje je ostalo na snazi i nakon ostavke.

„Da je Sandulović položio venac na grob Himlera, Mosad bi ga ubio, da je položio venac na grob Osame bin Ladena CIA bi mu došla glave. Polažući venac na grob srpskog ubice Adema Jašarija, Sandulović je dobio samo privođenje po mom naređenju i zadržavanje po nalogu tužioca“, rekao je Vulin koji se „izvinio Srbiji“ što nije mogao da uradi ništa više od toga.

„Ne znam za koje još izdajnike su aktivna moja naređenja za privođenje i dovođenje pred nadležne tužioce, ali najbolje da izdajnici sami provere, nadam se da naređenja nisu povučena“, rekao je Vulin.

Nije jasno kako naređenje čoveka koji je podneo ostavku 3. novembra može da važi naredna dva meseca, a pri tome se Sandulović ne sumnjiči za krivična dela koje pominje Vulin, a jedno od nih je, ovih dana omiljeno režimsko, narušavanje ustavnog poretka. Polagašnje venaca na grobove Hajnriha Himlera i Osame Bin Ladena nije moguće, jer je Himler sahranjen u neobeleženom grobu, a telo Bin Ladena je bačeno u more.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Takođe nije jasno zašto je za Sandulovića, zbog krivčnog dela za koje se sumnjiči da je izvršio na teritoriji Kosova nadležan sud u Nišu, dok je za Milana Radoičića nadležan Viši sud u Beogradu. Radoičiću, omiljenom predsednikovom „ne baš akademiku“ stavljaju se na teret mnogo ozbiljnija krivična dela, vezana za događaje u Banjskoj kada su poginula 4 čoveka, trojica Srba i jedan kosovski policajac. Radoičiću, takođe nije određen pritvor.

BONUS VIDEO: Snimak eksplozije u Banjskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare