Zatvor
Foto: Shutterstock

Na prijavnicama UIKS-a, prošle godine, prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto ukupno 1.212 predmeta čije držanje i upotreba nisu dozvoljeni u zatvoru.

Iza zatvorskih zidina pritvorenici i zatvorenici često pokušavaju da pronađu način da ostvare komunikaciju sa „svetom“ preko bedema, ali i da dođu do nedozvoljenih predmeta. Naravno, sve to rade na nelegalne načine kako bi izbegli sankcije ukoliko ih zatvorska policija spreči u tome. Pretežno se telefoni „šalju“ u danima posete, najčešće skriveni među stvarima koje su namenjene za osobe lišene slobode i osuđena lica, kao što je garderoba, piše crnogorski DAN.

Takođe, neke od nedozvoljenih stvari, prema ranijim podacima, bile su skrivane u raznoj vsti hrane i slično. Ranije su zabeleženi čak i pokušaji dostavljanja telefona ubacivanjem u dvorište zatvora.

Spuž zatvor
Foto: N1

A kako bi sve to bila što ređa pojava, i na taj način se sprečilo eventualno planiranje ili izvršenje nekih krivičnih dela, UIKS vrši detaljne kontrole zatvorskih prostorija, osoba koje dolaze u posete, kao i pošiljki upućenih zatvorenicima.

Tako je 2019. godine na glavnoj prijavnici spuškog zatvora oduzeto 17 mobilnih telefona. Nedozvoljena roba pronađena je prilikom kontrole klima-uređaja koji je bio namenjen zatvoreniku. Mobilni telefoni bili su sakriveni u kesi u klima-uređaju. Nekoliko meseci ranije, službenici spuškog zatvora uspeli su da spreče skoro identičan pokušaj unošenja mobilnih telefona. Jedna od najboljih metoda je upotreba ometača signala za mobilne mreže i uređaje za detekciju digitalne komunikacije.

Naime, u martu 2019. je izvršena kontrola tokom koje je u frižideru koji je bio namenjen pritvorenom licu pronađeno i oduzeto 19 mobilnih telefona. U akcijama komandira tokom 2018. godine pronađen je i oduzet 471 telefon. Osim ušivanja u garderobu, ubacivanja u hranu i posuđe, određena lica spolja pokušavaju i da telefone ubace u dvorište zatvora. Pored telefona, zatvorska policija prilikom kontrole pronalazi i druge stvari koje se nalaze na spisku zabranjenih za unošenje u zatvor, poput marihuane, kokaina i raznih vrsta tableta sa liste opijata.

Službenici obezbeđenja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su u vršenju poslova obezbeđenja tokom 2020. godine kroz redovnu proceduru pretresa lica lišenih slobode i prostorija u kojima su ova lica smeštena ili njihovih zajedničkih prostorija obavili ukupno 1.254 pretresa.

Izrečena 751 disciplinska mera

Zbog nepoštovanja pravila ponašanja propisanih Pravilnikom o kućnom redu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i Pravilnikom o bližem načinu izvršavanja pritvora, pokrenuta su 1.092 disciplinska postupka, i to protiv pritvorenih lica 222, a protiv osuđenih 870 postupaka, tokom prošle godine.

„Izrečena je 751 disciplinska mera, od čega 195 pritvorenim i 556 osuđenim osobama. Disciplinske odgovornosti oslobođena su 53 lica, i to jedan pritvorenik i 52 osuđenika, 160 postupka je obustavljeno iz razloga što su zatvorenici otpušteni sa izdržavanja kazne zatvora, pa se postupak nije mogao do kraja da se sprovede, a 202 postupka su bila u toku“, piše u izveštaju o radu.

Na prijavnicama UIKS-a kroz redovnu kontrolu lica koja ulaze u UIKS po raznim osnovama tokom izveštajne godine obavljeno je ukupno 19.520 pretresa lica koja su došla u Upravu po raznim osnovama. Prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i oduzeto ukupno 1.212 predmeta čije držanje i upotreba nisu dozvoljeni u zatvoru- piše u izveštaju o radu za 2020. godinu koji je potpisao direktor UIKS-a Milan Tomić.

Zatvor zatvorenici
Zatvor ilustracija Foto:Shutterstock

Tokom te godine u sva četiri zatvora, Zatvor za duge kazne, Istražni zatvor Podgorica, Zatvor za kratke kazne Podgorica i Zatvor Bijelo Polje primljeno je ukupno 1.761 lice lišeno slobode, a otpuštena su 2.042. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija tokom prošle godine sredstva prinude od strane službenika obezbeđenja upotrebljena su u 71 slučaju. Kako je navedeo izveštajem o radu, prinude se odnose na primenu fizičke snage, vezivanje, upotrebu službene palice i upotrebu ručnog spreja sa nadražujućim sredstvom. Sredstva prinude upotrebljavana su uglavnom zbog sprečavanja fizičkog sukoba između pritvorenika ili zatvorenika, sprečavanja napada na službeno lice, sprečavanja samopovređivanja, sprečavanje konflikata i zbog pružanja aktivnog i pasivnog otpora, te nepostupanja po naređenju.

U UIKS-u su u izveštajnoj godini registrovana 53 pojedinačna slučaja štrajka glađu uhapšenih osoba. U Zatvoru za duge kazne 25 osuđenika je štrajkovalo glađu (21 iz ličnih razloga, a četiri zbog nezadovoljstva smeštajem u disciplinsko odjeljenje). U Istražnom zatvoru Podgorica glađu je štrajkovalo 26 pritvorenika iz ličnih razloga, dok su u Zatvoru Bijelo Polje dva lica štrajkovala glađu (jedno pritvoreno lice zbog nezadovoljstva smeštajem u disciplinsko odeljenje, a jedno osuđeno lice zbog nezadovoljstva odlukom suda). U Zatvoru za kratke kazne Podgorica nije bilo slučajeva štrajka glađu.

Ometačima telefona podižu nivo bezbednosti

Prema ranije dostupnim podacima iz UIKS-a, ta institucija u cilju podizanja nivoa bezbednosti, tehnički aspekt zaštite je prepoznat kao jedan od segmenata koji je potrebno unaprediti za uspešnije funkcionisanje sistema. U tom cilju, u prethodnom periodu preduzete su aktivnosti i UIKS je uštedama budžeta (u iznosu od 294.000 evra) finansirao nabavku i instalaciju opreme SMART ometača mobilnih telefona za potrebe onemogućavanja nedozvoljene komunikacije zatvorenika koji su smešteni u zatvoru za duge kazne.

Ambasada SAD je donirala SMART ometače mobilnih telefona za organizacionu jedinicu UIKS-a – Istražni zatvor Podgorica. Vršeni su radovi na instalaciji i stavljanju u funkciju ove opreme.

Prema podacima iz aprila meseca, u prethodnoj godini, kao i u periodu od početka ove, na glavnoj prijavnici UIKS-a pronađeno je i oduzeto više od 97 mobilnih telefona, a na prijavnici Zatvora Bijelo Polje jedan mobilni telefon.

Okruzni zatvor u Beogradu
Ilustracija Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

U navedenom periodu registrovani su i slučajevi sprečavanja doturanja mobilnih telefona zatvorenicima prebacivanjem preko žičane ograde, pri čemu je oduzeto ukupno 35 mobilna telefona. Inače, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u 2020. godini pronađeno je i oduzeto ukupno 409 mobilnih telefona, dok je u dosadašnjem toku ove godine prilikom pretresa i pregleda lica i stvari na glavnoj prijavnici UIKS-a, kao i tokom pretrage terena unutar kompleksa UIKS-a putem patrolne delatnosti službenika obezbeđenja, pretresa lica lišenih slobode i prostorija u kojima ta lica borave pronađeno i oduzeto 85 mobilnih telefona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare