Foto:EPA PHOTO

Kada se pomene zloglasna Jedinica za specijalne operacije (JSO), eskadron smrti tadašnje Državne bezbednosti Slobodana Miloševića, prvi zločini koji padnu na pamet su atentat na premijera Zorana Đinđića, otmica i ubistvo Ivana Stambolića, ubistvo četvorice članova Srpskog pokreta obnove (SPO) na Ibarskoj magistrali. Ali, to su samo najkrupnija zlodela, zbog kojih je osuđen vrh JSO. Ipak, ni mnogi njihovi podređeni nisu zaostajali u zločinu.

Istorija Jedinice za specijalne operacije (JSO) nije duga ali je dovoljno krvava za to kratko vreme koliko su postojali kao posebna jedinica tadašnjeg Resora državne bezbednosti MUP Srbije. Iako formalno policajci, mnogi od njih, doduše ne svi, bili su zapravo sa suprotne strane zakona, a uniformu i službenu značku koristili su kao paravan. Nastali od pojedinaca iz Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana, odakle im je došao i komandant Milorad Ulemek Legija.

Slobodan Milošević Foto: FREDERIC HUGON / AFP / Profimedia

Manje su se proslavili svojim akcijama na ratištu, a mnogo više serijom politički motivisanih zločina koje su učinili za račun svog poslodavca Slobodana Miloševića. Ali, Legija, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić zvani Gumar možda jesu najpoznatiji, ali nisu jedini koji su „prekomandovani“ iz baze JSO u Kuli iza zatvorskih rešetaka u Zabelu.

Pročitajte još:

Presudom Višeg suda u Beogradu, 16. januara 2021. godine osuđen je Predrag Dangubić (52), bivši pripadnik JSO, na 15 godina zatvora. On je oglašen krivim zato što je juna 2018. godine u beogradskom naselju Voždovac ubio Radovana Laketića (37) iz Pljevalja. Dangubić je postavio žrtvi zasedu u blizini zgrade u kojoj je Laketić živeo i sačekao momenat da se Pljevljak doveze automobilom, parkira, izađe i krene ka ulazu. Dangubić mu je prišao sa leđa i iz jednog od omiljenih oružja „crvenih beretki“, automatskog pištolja „škorpion“ ispalio u njega smrtonosne hice. Laketić je iako ranjen pokušao da umakne, dok je Dangubić pucao za njim. Žrtva se srušila pored drveta pored parkinga i tada mu je Dangubić prišao i „overio ga“ hicem u glavu.

Presudu je potvrdio Apelacioni sud u Beogradu.

Predrag Ratković Foto: Facebook

Predrag Ratković, takođe pripadnik JSO, osuđen je na 16 godina zatvora, dok je njegov saučesnik Stefan Blagojević na 12 godina robije zbog ubistva Vladimira Bjelanovića 9. decembra 2015. godine u Mileševskoj ulici na Vračaru u Beogradu. Bjelanović je ubijen oko 10 časova prepodne, a njegova egzekucija dogodila se u blizini škole i vrtića, ali i Policijske stanice Vračar. Izvršioci su napravili žrtvi zasedu, takozvanu sačekušu, ispred zgrade u kojoj je pokojnik stanovao sa suprugom koja je bila u drugom stanju.

Bjelanović i njegova trudna supruga seli su u „reno megan“, kada je Blagojević pucao iz pištolja i pogodio žrtvu. Iako ranjen, Vladimir je istrčao iz vozila i pokušao da pobegne, ali je ubica za njim potrčao i iz „heklera“ ispalio ka njemu 19 hitaca. Kada se Bjelanović srušio na pločnik, Blagojević ga je „overio“ sa dva metka u glavu. Trudnica je pravim čudom ostala nepovređena. Bivša „crvena beretka“ je brzo identifikovana i Predrag Ratković je ubrzo uhapšen u svom stanu na Voždovcu.

On je već imao dosije, služio je zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva, a navodno je dobio novac za likvidaciju Bjelanovića.

Trostruko ubistvo u firmi

Pretpostavlja se da je plaćeni ubica bio i njegov „kolega“, još jedan pripadnik JSO koji služi dugogodišnju kaznu zbog ubistva.

U pitanju je Boris Stevanović, koji je osuđen 2016. godine za trostruko ubistvo u kancelariji firme „Bejz internešenal“ u novobeogradskoj Ulici dr Ivana Ribara. On je tada hicima iz „heklera“ ubio sekretaricu firme Slađanu Jevtić (28) i bračni par Nenada Bukinca (41) i njegovu suprugu, Grkinju Penelopi Papanaku (39). Stevanović je ispalio ukupno 7 hitaca, a istragom je ustanovljeno da nije u pitanju pljačka, jer su u prostorijama firme nađene pare, a nije izvršena ni premetačina.

Foto: Zoran Lončarević

Stevanović je prvi put uhapšen i osuđen zbog serije pljački banaka, dok je još radio u MUP Srbije. Iz zatvora je izašao posle odslužene kazne 2012. godine, a uhapšen je 2015. godine, na povratku sa letovanja u Grškoj. Stevanović je priznao krivicu i na kraju je osuđen na 40 godina zatvora, ali nikada nije rekao ko mu je platio da likvidira troje ljudi.

Dalibor Mateović, brat Arkanovog telohranitelja Zvonka Mateovića, ubijen je u TC u Sremskoj ulici u najstrožem centru Beograda u februaru 2004. godine. Pretpostavlja se da je Dalibor likvidiran ili zato što ga je ubica zamenio sa starijim bratom Zvonkom, ili u znak osvete jer je Zvonko Mateović pucao i ranio Arkanovog ubicu Dobrosava Gavrića. Zbog ovog ubistva osuđen je Željko Simeunović, još jedan pripadnik JSO, koji je dobio 15 godina zatvora.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U pucnjavi koja se dogodila na prvom spratu tržnog centra u najužem centru Beograda, u februaru 2004. godine  Dalibor Mateović je ubijen, a teško je ranjen Slaviša Tomić.

I Željko Simeunović je dugo izmicao pravdi, sve do pljačke menjačnice u Novom Beogradu 2012. godine. Ispostavilo se da je Željko školovani policajac, koji je u JSO došao iz policije, ali se takođe ispostavilo da je policijski kurs u Sremskoj Kamenici pohađao zajedno sa cimerom iz sobe, Dobrosavom Gavrićem, trostrukim ubicom iz „Interkontinentala“.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je na 11 godina robije osudio Rajka Pantelinca zvanog Pančo. On je osuđen kao vođa organizovane kriminalne grupe koja je pokušala da likvidira ukrajinskom biznismena Dmitra Loginova na Kipru 2011. godine. Osim pokušaja ubistva, Panču se na teret stavljalo i organizovanje radi vršenja krivičnih dela i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Sve ove osuđene zločince i plaćene ubice je po brutalnosti i bestijalnosti zasenio njihov kolega Mališa Jevtović, takođe pripadnik Jedinice za specijalne operacije počinivši jedan od najgnusnijih zločina u novijoj istoriji Srbije, koga bi se, verovatno i plaćene ubice postidele.

Naime, on je 17. jula 2005. godine silovao trogodišnju patorku Katarinu J. Dok je to radio stražu mu je držala partnerka, majka žrtve Ana Filipović. Dete su teško povređeno zločinci odneli kod lekara, ali je ustanovljena istina i pozvana je policija.

Mališa Jevtović osuđen je 2007. godine na 40 godina zatvora, a njegova partnerka u zločinu i majka deteta na 37 godina zatvora.

BONUS VIDEO: Hapšenje navijača uoči derbija u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare