Foto:MUP Srbije; Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je u Barseloni uhapšen Nikola Vušović Džoni, vođa kriminalne grupe "vračarci" kojoj se sudi za tri likvidacije i nekoliko pokušaja. Vušović, široj javnosti poznatiji i kao Džoni sa Vračara, označen je saradnikom kavačkog klana čiji je vođa odbegli Radoje Zvicer.

Nikola Vušović Džoni uhapšen je u Barseloni u koordinisanoj akciji UKP i španske policije po našoj Interpolovoj poternici”, izjavio je Dačić.

Pročitajte još:

Kako je naš portal pisao, Vušović je odranije poznat istražnim organima i slovi za saradnika kavačkog klana. Njegova grupa razbijena je u velikoj akciji policije, a tada je uhapšeno više od 30 pripadnika.

Ipak, Vušović je uspeo da izbegne hapšenje, iako su lisice stavljene i njegovim najbližim saradnicima.

Gde se krio Džoni sa Vračara?

O Vušoviću se mediji pisali da je on „specijalizovan“ za komplikovana ubistva. Sve dok nije „pala“ njegova grupa, u Srbiji se za Vušovićem tragalo zbog „dovršenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“, ali je ipak oslobođen za to delo.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Postojale su indicije da se odbegli vođa sve vreme krio u Španiji, o čemu je Nova.rs ranije pisala. To se moglo zaključiti i na osnovu Skaj komunikacije, koja se nalazi u optužnici protiv kriminalne grupe „vračarci“. Tako u jednom trenutku Vušović šalje saradniku sledeću poruku:

„Pa ne zna on da sam ja u Španiji buraz, on mene i ne zna imenom i prezimenom, razumeš, ne znaju oni ko sam ja“.

Pobegao nakon pada grupe Belivuk

Vušović se duže vreme nalazio u bekstvu, a zahvaljujući Skaj komunikaciji otkriveno je i kada je on napustio zemlju. To se dogodilo neposredno nakon pada kriminalne grupe Veljka Belivuka, februara 2021. godine.

Kako je naš portal pisao, Vušoviću je 7. marta 2021. godine, mesec dana nakon velikog hapšenja kriminalne grupe Belivuk, poslata slika iz jednog dnevnog lista, a ova situacija možda je bila i ključna kada je reč o Vušovićevom napuštanju Srbije.

Nikola Vušović Foto: MUP

Reč je o tekstu pod naslovom: „Ekipa Džonija sa Vračara bila zadužena da preuzme poslove Veljka Belivuka i organizuje odmazdu, sada slede njihova hapšenja“. Pomenutu fotografiju Vušoviću je poslao okrivljeni Nedeljko Todorović, koji mu u porukama govori da će on biti glavna tema sutra u novinama.

Na to mu Vušović odgovora: „Majke ti? Šta kažu? I da sutra treba da leti za pl?“. Potom mu Todorović šalje fotografiju sutrašnjih novina uz sledeću poruku: „Pali ti brate svakako! Pisali su oni i pre ovoga a kažu da sad jurcaju sve koji su povezani i po zemljama u regioni i po EU“.

Tri likvidacije i nekoliko pokušaja

Podsetimo, kriminalna grupa „vračarci“, čiji je vođa uhapšeni Vušović, tereti se za likvidacije „Pink pantera“ Aleksandra Šarca, biznismena Dragana Ristića Čađe i navijača Aleksandra Halabrina, kao i nekoliko pokušaja. Mete ove grupe bili su i, sada pokojni Lazara Vukićević, zatim Novopazarac Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, koji slovi za osobu blisku škaljarcima, kao i advokat Arsenija Stefanovića.

Foto: Instagram/duh.grobarstva

Okrivljeni su za izvršenje krivičnih dela koristili Skaj aplikaciju, koja je bila ključna za pad grupe. Vušović se upisivao kao „Diablo“, „Pirana“, „Valhala“, Piperski kao „LeBron James“, „Bubatronac“, „Francuz“, Dario Đorđević je bio „Međedina“, „Spomenko Gostić“, „Kalimero“, „Sinđelić“..

O tome koliko je grupa bila razvijena, kao kakve je kapacitete imala, govori broj ljudi koji je bio angažovan prilikom izvršenja različitih krivičnih dela, te da su često angažovali NN lica poput stranih državljana i slično.. Takođe, prilikom pretresa stanova i sefova vođa grupe, Vušovića i Uroša Piperskog, zaplenjeno je 552.000 evra i 110.100 švajcarskih franaka.

VIDEO: Saradnik Lalić odgovara Miljkoviću: Nisam hteo da me prodaš kao teleću plećku Zviceru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar