Foto: Shutterstock

Penzioner Slobodan J. (61) iz Požarevca zadobio je teške telesne povrede pre dva dana u eksploziji parnog kotla u njegovoj porodičnoj kući u Krfskoj ulici u Požarevcu. Njegova supruga ispričala je za medije da je njen muž otišao u pomoćnu prostoriju da isključi sigurnosni ventil na kotlu, a da je desetak minuta pre toga nestala struja.

„Prema ranijim savetima stručnjaka, tada bismo uvek isključili ventil i uključili ga po dolasku struje, da ne bi došlo do nekog kvara. Međutim, usledila je snažna eksplozija i velika je sreća što Slobodan nije poginuo na licu mesta“, ispričala je Slobodanova supruga koja je dodala da je eksplozija bila toliko jaka, kao probijanje zvučnog zida.

Kako objašnjavaju na Giroparku, specijalizovanom sajtu o kotlovima, nesreće se događaju kada je sistem pogrešno sastavljen.

„U slučaju neočekivanog (a to se uvek događa tako) nestanka struje, pumpa se zaustavlja. Cirkulacija u kotlu takođe prestaje. Pritisak raste, rashladna tečnost nema gde“, počinju objašnjenje na ovom sajtu.

Tada, kažu, zavisi od toga kada je ogrev zadnji put ubačen u kotao.

„Ako je kotao pun drva za ogrev, ima oko 10 minuta da se vratimo na sigurnu udaljenost. Mnogi su pokušali da gase plamen, a svako ko uzme kantu vode i pokuša da je izlije u kamin je „kamikaza“. Svako ko odluči da će zatvaranjem puhala odozdo imati vremena da isključi kotao za 10 minuta, greši.

Na „Giroparku„, sajtu koji je detaljno objasnio kako nastaju eksplozije različitih vrsta kotlova, kažu i da su kotlovi za paru i toplu vodu uređaji koji imaju peći za sagorevanje goriva i dizajnirani su za proizvodnju pare, odnosno tople vode koja se koristi izvan samih kotlova, a postupak zagrevanja odvija se pod pritiskom iznad atmosferskog.

„Glavni uzroci eksplozija parnog kotla su curenje vode (nagli pad nivoa vode u kotlu) i prekoračenje dozvoljenog pritiska u kotlu“, navode na ovom sajtu.

Kako dalje objašnjavaju po pitanju curenja vode, ono se može dogoditi na dva načina.

Foto: Shutterstock

„Pregrejavanje kotla u delu peći, kada se zid kotla zagreva iznad kritične temperature. U tom se slučaju menjaju se mehanička svojstva metala, njegova čvrstoća opada, a zidovi su pod ogromnim pritiskom pare, što može rezultirati eksplozijom“, kažu sa ovog sajta.

Nedostaci u dizajnu i ugradnji, mala čvrstoća materijala, ali i loše stanje kotla, porast pritiska iznad dozvoljenog, smanjenje nivoa vode što može dovesti do usijanja zidova kotla, još su neki od razloga zbog kojih dolazi do eksplozije kotlova.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare