Nakon što je srpska policija otkrila da su se bivši ministar policije Nebojša Stefanović i načelnik BIA Marko Parezanović našli u "Skaj" prepisci braće Darka i Duška Šarića iza nadimka Edo i Markus, te da su pominjali i moćnika kog su oslovljavali sa Nikola P, a tužilaštvo nije dalje istraživalo slučaj u pravcu otkrivanja ovih ljudi, otkrivamo da se u preiskama iz istog perioda pominje još jedan nepoznati nadimak. Reč je o osobi koju oslovljavaju sa "Karlo".

Dok pred Specijalnim sudom u Beogradu traje postupak protiv Darka Šarića i kriminalne grupe za koju se verovalo da je predvodio, nešto više od godinu dana od podizanje optužnice koja se u velikoj meri zasniva na „Skaj“ porukama koje su pripadnici grupe razmenjivali, pojedine osobe koje se u tim prepiskama pojavljuju, do nedavno nisu bile zvanično idenfitikovane, iako se moglo naslutiti o kome je reč.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Međutim, iako u optužnici nije otkriveno ko su osobe koje se kriju iza brojnih nadimaka, KRIK je objavio da je srpska policija još ranije u svojoj prijavi pomenula da se iza nadimaka Edo i Markus kriju nekadašnji ministar policije Nebojša Stefanović i načelnik u Bezbednosno-informativnoj agenciji Marko Parezanović. Na pitanje redakcije Nova.rs koja smo uputili Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal, zbog čega se nisu dalje bavili ovim navodima, rečeno nam je da im policija nije dostavila dovoljno materijalnih dokaza za te navode.

Marko Parezanović Foto:Ministarstvo Odbrane

Situacija je još zanimljivija ako se u obzir uzme da se u prepiskama govori upravo o sastancima koje je Duško Šarić, brat uhapšenog Darka Šarića, imao u zgradi BIA na Banjici, o susretima sa predsednikom Apelacionog suda i sudijom Duškom Milenkovićem. Razlog tih sastanaka, kako je ranije objavljeno, bilo da je se osmisli na koji način uticati sudije iz veća koje je odlučivalo o žalbama u postupku protiv Šarića. Ipak, interesantno je da Edo, Markus, kao i Dolar i Oskar, uticajni ljudi koji mogu da utiču na Šarićevu sudbinu, nisu identifikovani, te da se pojavljuje još jedna osoba čije bi otkrivanje identiteta možda moglo biti važno za slučaj.

„Mi cemo ići sutra kod Markusa da pitamo direktno, da li on uopste čovek može i hoće da se umeša, a mislimo da hoće, i da pita koja vrsta garancija je potrebna da budemo načisto. Markus nam je rekao da je Karlo bio u utorak sa njim, da je došao da završi za pištolj za vozača, tebe nije ni pomenuo, decidno nam rekao, niti bilo šta vezano za tvoj status. Borimo se dalje, mislimo da je ovo jedini realni put, preko Markusa do Oskara pa da on prica sa sudijama. Veliki pozdrav“, napisao je maja 2020. godine Duško svom bratu Šariću koji se u tom trenutku nalazio u pritvoru u Specijalnom zatvoru.

Duško Šarić Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Osoba sa nadimkom Karlo pojavljuje se i u razgovoru advokata Dejana Lazarevića i Darka Šarića iz aprila 2020. godine u kojoj Šarić objašnjava Lazareviću da svima koji traže novac kaže da nema i da je u krizi, da sa Gnojem (kako su nazivali Nebojšu Joksovića) treba biti oprezniji…

„A Karlo kao najavljuje dolazi sad, kao neće otići dok nešto ne uradi, kao dosta je i te priče“, piše osoba za koju se optužnici tvrdi da je Šarić osobi označenoj kao advokat Dejan Lazarević. Iz drugih prepiski vidi se da je „Karlo“ dužan Šariću, da ga „jure za pare“ i da je osoba koja svakako može da „završi“ određene usluge Šarićima.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Antonio Ahel/ATAImages

Bez Šarićevih odgovora

Interesantno je da su iz prepiske koja se našla u optužnici i koja se tiče sastanka sa Markusom, vršenje pritiska na sudije i susreta na Banjici, izbačene poruke Darka Šarića, tako da nije jasno šta on odgovara bratu.

Sudija: Nisam učestvovao u koruptivnim radnjama

Sudija Apelacionog suda Duško Milenković, koji je navodno prisustvovao sastanku u zgradi BIA, kazao je u odgovoru na pitanja redakcije portala Nova.rs da nikada nijednu koruptivnu radnju nije učinio, ni u jednom predmetu.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

„Kao predsednik Apelacionog suda u Beogradu profesionalno i savesno vršim svoju funkciju, te preduzimam sve mere na koje sam ovlašćen zakonom da se i svim sudijama koje vrše svoju funkciju u Apelacionom sudu omogući da istu vrše na način na koji se čuva njihova nezavisnost i dostojnost. Nikada nijednu koruptivnu radnju u bilo kom predmetu nisam preduzeo pa samim tim nikada nisam uticao na sudije prilikom donošenja odluka, uključujući i predmet na koje se Vaše pitanje odnosi“, navodi se u odgovoru.

SSP: Oskar je Vučić

Nakon što je objavljeno šta je policija otkrila u vezi Eda i Markusa, iz Stranke slobode i pravde saopštili su da su naredbe dobijali od čoveka čije je kodno ime bilo Oskar i postavljaju pitanje zašto niko ne sme da kaže ono što je apsolutno jasno – Oskar je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetimo, Šariću i njegovoj kriminalnoj grupi sudi se za planiranje ubistva svedoka saradnika u drugom postupku protiv Šarića, Nebojše Joksovića, kao i za pokušaj njegove diskreditacije. Na optužnici se nalaze i imena policajaca koji su sarađivali sa grupom, a koji su se na suđenju branili da su sve činili po nalogu Nebojše Stefanovića.

Bonus video: Duško Šarić prvi put pred sudom nakon predaje, negirao krivicu i korišćenje Skaj telefona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare