Stravično porodično nasilje u Sopotu, kada je otac brutalno pretukao ćerku, ali i dva ubistva žena tokom minulog vikenda, u fokus javnosti stavili su poražavajuću statistiku femicida od početka ove godine - za samo četiri meseca u Srbiji je ubijeno 13 žena, među kojima su 16-godišnja devojčica i dete (2). Ovaj podatak je alarmantan, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je tokom prošle godine, u istom periodu, ubijeno sedam žena.

Nasilje nad ženama je u porastu, o čemu svedoči čak nekoliko stravičnih slučajeva prethodnih dana, od kojih se poslednji dogodio juče kada je Srđan M. (46) uhapšen zbog jezivog nasilja nad maloletnom ćerkom. Monstrum je devojčicu tukao, davio, a zatim je držao zaključanu u stanu i to zato što je devojčica želela da vidi majku.

Takođe, tokom vikenda ubijene su i dve žene – Gordana D. (56) i S. J. (77), dok je treća zadobila teške telesne povrede kada je njen bivši suprug pucao iz lovačke puške na nju, dok je u naručju držala dete. Svi ovi slučajevi na površinu su izbacili jednu krajnje zabrinjavajuću činjenicu, od početka godine ubijeno je 13 žena, među kojima su i dva deteta.

Ovaj podatak zabrinjavajući je ukoliko se uzme u obzir činjenica i da je u istom periodu, tokom prošle godine, duplo manje žena ubijeno. Postavlja se pitanje ko je zakazao u lancu institucija, zbog čega je nasilje nad ženama u porastu, ali i kako stati tome na put.

„Prošle godine je za isti period ubijeno sedam žena. Ovo je ogromno povećanje i nešto što je alarmantno i što mora da nam bude tema. Nemam objašnjenje za pomenutu situaciju, u dosta slučajeva su institucije reagovale. Možda je potrebno povećati kazne za nasilje u porodici, zatim više edukacija, ali i organizovati neke radionice, uglavnom po manjim sredinama, kako bi se podigla svest o nasilju“, kaže za Novu Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće.

Foto: medija centar beograd

Ona ponovo apeluje na sve žrtve da prijave nasilje, ali i ukazuje na jednu bitnu okolnost.

„Na osnovu dosadašnjih primera, čini mi se da je najvećih problem u manjim sredinama. Ne postoji razumevanje, uglavnom žene i kada se osmele da prijave nasilje usledi reakcija: „Pa dobro, smiriće se“, ili nešto tome slično. Vrlo često su u strahu od reakcije porodice, jer se neretko desi da osude to što je prijavila supruga. Takođe, tu je i strah, jer kod tih žena uvek postoji bojazan od toga šta će nasilnik da uradi zbog toga što ga je ona prijavila“, dodaje naša sagovornica.

Stanojevićeva navodi i da je primetno da se nasilje najčešće događa tokom vikenda, a na šta ukazuju i nedavni primeri – odnosno ubistva žena u Pančevu i u selu kod Leskovca.

Pročitajte još:

Tokom prošle godine ubijeno je 25 žena. S obzirom na poražavajući podatak od početka ove godine, opravdano postoji bojazan da će broj femicida biti znatno povećan u odnosu na prethodnu godinu.

Crni niz femicida započet je krajem januara ove godine kada su ubijene sestre Jelisaveta (76) i Gordana (78) Đ., koje s su živele same u stanu na Bežanijskoj kosi.

Foto: Privatna arhiva

Početkom februara, u selu Trešnjevica kod Paraćina, ubijena je Marina M. (50). Nju su ubli sin i ćerka njenog emotivnog partnera.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pet dana kasnije, ubijena je 20-godišnja Nevena B. u Grockoj, koju je hicima iz pištolja ubio suprug i policajac Đorđe P. (28). Ubica je potom izvršio samoubistvo.

Istog meseca, ubijene su i Marija J. (65) iz Donjeg Tavankuta, Dragana P. (54) u stanu na Voždovcu u Beogradu, kao i Stana P. (65) iz sela Mileševo.

Najmonstruozniji slučaj dogodio se u Zaječaru, kada je očuh Miloš N. (25) pretukao nasmrt dvogodišnju ćerku svoje partnerke.

Foto:privatna arhiva Facebook

Ni mart mesec nisu zaobišle stravične tragedije, a Sanju M. (47) iz Pirota ubio je bivši partner u centru tog grada, ispalivši joj metak u glavu.

Foto: Facebook

Takođe, krajem marta je ubijena Andrea K. (35), majka petoro dece. Ona je nasmrt pretučena od strane svog partnera Bojana M. (46).

Još jedan slučaj koji je potresao javnost jeste ubistvo 16-godišnje devojčice iz Ripnja. Nju je nasmrt nožem izbo Stojan Ilić, koji je nakon zločina izbo nožem i njene ukućane.

320 poziva od početka godine

Prema podacima Sigurne kuće, od početka godine bilo je 320 poziva, što je otprlike oko sto mesečno. Iz Sigurne kuće konstatno apeluju na to da se prijavi nasilje.

BONUS VIDEO: Soliter Ipsilon – crna tačka Kragujevca, zgrada sa najviše samoubistava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar