Foto: Nova.rs

Konačno proglašenje novog sastava Vlade napravio je izvesne promene u sastavu izvršne vlasti i ponovo aktuelizovao pitanje veza pojedinih ministara sa određenim kriminalnim grupama. Među onima koji čine vlast Republike Srbije i koji će uskoro sedeti u Nemanjinoj 11 nalaze se dobro poznata imena za koje se vezuju brojne afere, a među njima su Ivica Dačić, Bratislav Gašić i Miloš Vučević.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da uprkos svim aferama u koje su visokopozicionirani funkcioneri bili upleteni oni i dalje imaju legitimitet da čine deo izvršne vlasti.

Tako će novo lice u Nemanjinoj 11 biti i Miloš Vučević, i to na mestu ministra odbrane, a donedavno je obavljao funkciju gradonačelnika Novog Sada. Vučević se u žiži javnosti našao i godinu dana ranije kada je Slobodan Milutinović Snajper, čelnik FK Kabel i vođa navijača Vojvodine, ponovo završio iza rešetaka. Snajper je tada priveden po prijavi njegove ljubavnice U.J. zbog nasilja, a to nije bio prvi put da ga ona prijavljuje.

Pročitajte još:

Milutinović je i ranije bio privođen zbog brojnih krivičnih dela, međutim, nekako je uvek uspevao da se izvuče bez težih posledica. Ovakav sled događaja otvorio je mnogobrojna pitanja u srpskoj javnosti, kao i sumnje da Snajper ipak uživa nečiju zaštitu.

Ono što ide u prilog toj činjenici jesu i fotografije Slobe Snajpera na kojima pozira s Vučevićem.

Foto: Grad Novi Sad

Pored gorepomenutih problematičnih afera sa ženama, Sloba Snajper nije ostao imun ni na afere sa političkim miljeom. On je hapšen nekoliko puta zbog različitih krivičnih dela ali, nakon što biva pušten na slobodu, nastavlja po starom. Kada se osvrnemo na Milutinovićevu fotografiju na kojoj pozira u prisnom pozdravu sa gradonačelnikom Novog Sada, koji ga je dočekao u Gradskoj kući na događaju organizovanom za istaknute „sportske radnike“, a koja je objavljena i na zvaničnom sajtu Grada Novog Sada, ne čudi ustaljeno mišljenje da Snajper uživa određenu zaštitu.

Novi ministar na kazanu kod Jotke

Veze između političkog i kriminalnog miljea nisu zaobišle ni novog šefa Ministarstva unutrašnjih poslova, Bratislava Gašića, koji se u više navrata povezivao sa kruševačkim kriminalcem Zoranom Jotićem Jotkom. Prema ranijim pisanjima medija, poznanstvo Gašića i Jotke datira još od 2000ih godina, a Gašić se u fokusu javnosti našao i nedavno kada je KRIK objavio transkript prisluškivanog razgovora između pripadnika Jotićeve grupe.

Bratislav Gašić i Zoran Jotić Jotka
Bratislav Gašić i Zoran Jotić Jotka. Foto: Vesna Lalić, Printscreen Studio B

KRIK je tada objavio da je nakon ubistva kriminalca Dejana Stankovića Ždrokinca u junu 2018. godine, kruševačka policija počela pomno da motri Jotićevu grupu za koju su verovali da je izvršila ovo ubistvo. Osim što su im prisluškivali telefone, policajci su postavili prislušne uređaje i u automobile Jotića i njegovog bliskog prijatelja, kriminalca iz Beograda Saše Zoraje – sada optuženog da je kao član grupe pomogao Jotiću da sakrije Ždrokinčevog ubicu nakon zločina.

Pročitajte još:

Kako je pisao KRIK, Zoraja je u razgovoru sa prijateljem Igorom Neškovićem koji je policija snimila krajem oktobra 2018. pričao kako Jotić ne mora da se plaši neprijatelja jer ima veze sa moćnim ljudima.

„Ko da ga ubije? Pa Bratislav Gašić je kod njega na kazanu. Nema ko da ga ubije“, rekao je tada Zoraja Neškoviću, aludirajući na materijalnu vezu između Gašića i Jotke.

Podsetimo, veza između direktora BIA i Jotića datira od ranije, pa se tako Gašić na reketu Jotićeve grupe našao tokom devedesetih među brojnim drugim privrednicima iz Kruševca.

Bratislav Gasic
Bratislav Gašić Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Jotić je uhapšen 2003. godine u policijskoj akciji „Sablja“, sprovedenoj posle ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, a njegova grupa teretila se za iznude, reketiranje i terorisanje brojnih biznismena u Kruševcu. Prema tadašnjim saznanjima portala Nova.rs, na meti ove grupe tada se našao i Gašić, koji nije želeo da se pridruži krivičnom gonjenju Jotića.

Šef diplomatije i sastanak s Mišom Bananom

Ni novog šefa ministarstva spoljnih poslova, Ivicu Dačića, nisu zaobišle afere kao i veze sa kriminalnim miljeom. Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, pripadnik je kriminalne grupe Darka Šarića, a prema ranijim pisanjima medija, on se od novembra 2008. do aprila 2009. sastajao s vrhom srpske policije, kao i tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Kako je KRIK ranije objavljivao, Miša Banana, koji je u međuvremenu osuđen na 12 godina zatvora, se devet puta sastao s ličnostima iz vrha MUP-a Srbije, dok su se na snimcima koje je takođe KRIK objavio, videli tadašnji ministar policije Dačić, njegov savetnik Ivica Tončev, kao i još neki funkcioneri.

Nakon što je ovaj snimak objavljen, reagovao je tadašnji šef diplomatije Ivica Dačić, navodeći da Radulović tada nije bio u takozvanoj beloj knjizi organizovanog kriminala, te da decembra 2008. godine on nije imao kriminalni dosije.

Kako je ranije urednik KRIK-a, Stevan Dojčinović, rekao za „Radio Slobodna Evropa“, sastanke sa Radulovićem su snimali agenti srpske obaveštajne agencije koja je Radulovića tada pratila kao pripadnika narko-klana tokom operacije „Most“.

Rodoljub Radulović, Foto:MUP Srbije

Tada premijer Srbije, sada predsednik Aleksandar Vučić, rekao je da će se objavljivanjem snimaka pomenutog susreta baviti kada se vrati u Srbiju. On je tada novinarima u Berlinu objasnio da nije upoznat sa snimcima, ali da su MUP i Tužilaštvo sve te podatke imali već ranije.

Ipak, pomenuti slučaj nije do danas ispitan.

Tončev i ofšor kompanija

Visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Novica Tončev, nakon lokalne, dobio je visoku funkciju u Vladi Srbije kao ministar zadužen za razvoj siromašnih opština.

Novica Tončev Foto:Milos Tesic/ATAImages

Prema ranijem pisanju KRIK-a, njegova firma „Tončev gradnja” sklapala je mnogobrojne ugovore sa državom gradeći puteve, sređujući kompleks Kliničkog centra u Nišu, rekonstruišući MUP-ove zgrade i hidroelektranu Đerdap.

Njegova firma postala je vlasnica kuće na Dedinju, vredne 1,2 miliona evra. Kako su otkrili „Pandorini papiri“, Tončev je u istom periodu otvorio ofšor firmu na Devičanskim Ostrvima. Problem je što je nikada nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je imao zakonsku obavezu.

Prema ranijem pisanju portala Nova.rs, Tončev je u periodu kada je bio na funkcijama u Skupštini opštine Surdulica, iz gradskog budžeta na račun Fudbalskog kluba Radnik, koji zastupa njegov sin Stanislav Tončev, uplatio više od 135 miliona dinara.

BONUS VIDEO: Darko Šarić Hapšenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar