Foto: Privatna arhiva

"Brutalno su me pretukli policajci u Gornjem Milanovcu, po povratku sa poslovnog puta iz Novog Sada, apsolutno bez ikakvog razloga i povoda", kaže za Nova.rs Miloš Marković iz Čačka.

Kako navodi svom suvozaču je predložio da večeraju u centru tog grada pored crkve, što je njegov drug i prihvatio. Parkirali su se i polako se uputili preko puta u restoran.

„U tom je naišao policijski automobil i dvojica policajaca su istrčali iz vozila kao da smo uperili heklere u njih i tražili lične karte. Sve se to desilo u petak uveče. Ja sam rekao jednom – Gospodine, dokumenta su mi u kolima, samo da uzmem. Krenuo sam ka kolima, a oni su mi rekli ne daš dokumenta i onda je nastupila tortura. Počeli su da me pesniče, šutiraju, udaraju pendrecima. Jedan me držao za uvo i lupao mi glavu o staklo od auta, a drugi pesnicama u srce i potom su me povezli u stanicu“, objašnjava za naš portal Marković.

Foto: Privatna arhiva

Kaže da ih je pitao zbog čega ga tuku, a onda mu je taj koji ga je krvnički udarao, kazao: „Sad ćeš da vidiš mamu ti j… čačansku“.

„U tom trenutku saobraćajac koji je vozio je stao, a ja sam izašao iz vozila da bežim, ali su me opkolile dve patrole, a bivši sam asmatičar, pa su me ugurali ponovo u auto. Naravno nisam imao gde, oni su me gazili, cipelama su me ciljano u pluća šutirali, krvario sam iz usta i nosa. Ponovo su me strpali u kola i namerno mi dizali glavu da udaram o krov. Tukli su me sve vreme do policijske stanice, a tamo su me tretirali kao da nisam ljudsko biće“, objašnjava naš sagovornik.

Prema Markovićevim rečima, tortura je trajala više od tri sata, a nisu mu dozvolili da pozove ni Hitnu pomoć, ni advokata.

„Taj krvnik se osam, devet puta vraćao u prostoriju, udarao me pesnicom u potiljak i u jednom trenutku se prešao i zahvatio me po nosu zbog čega sam dobio prelom“, tvrdi Marković.

Na svako pitanje koje im je uputio, odgovarali su mu pesničenjem, dodaje on.

Miloš je, kako nam prepričava, bio na granici izdržljivosti, par puta je kolabirao, a kada je napokon uputio poziv advokatu, on ga je savetovao da pita da li je uhapšen, policajci su mu rekli da je dovedeno lice, nakon čega su ga pustili.

Marković se dovukao do kola, a drug ga je smestio na zadnje sedište automobila i dovezao do Čačka. Nakon što je predahnuo kod kuće uputio se na Urgentno odeljenje čačanske bolnice gde su mu konstatovane brojne povrede, o čemu svedoči i dokumentacija koju nam je ustupio.

Markovićev advokat Ivan Čvrkić kaže za Nova.rs da sama činjenica da protiv njega nije podneta krivična prijava, da nije zadržan, pokazuje da je pretučen na pravdi boga.

Foto: Privatna arhiva

„To je nezapamćen slučaj policijske brutalnosti. Podneli smo prijavu Unutrašnjoj kontroli MUP-a republike Srbije, jer je na njima da procesuiraju policajce. Koliko je pretučen svedoče izveštaji lekara, a lekarski nalazi će biti podvrgnuti veštačenju“, objasnio je Čvrkić.

On pretpostavlja da će policajci negirati krivično delo ili će izmisliti da je Marković počinio neko kako bi opravdali svoje postupke.

„Decenijama u ovom društvu tužilaštvo i sudovi štite pripadnike policije, a oni su najviše krivičnih dela počinili. Jedino, kada je oštećen Andrej Vučić policajci su bili osuđeni. Drugim ljudima se nameštaju neke igre, a sistem licemerja u pravosuđu je veoma razvijen“, tvrdi Čvrkić.

On kaže da je Markovića savetovao da obavi preglede u Čačku i da obavezno navede da je premlaćen od strane policajaca u Gornjem Milanovcu, da ne bi bilo nameštaljke.

„Čačanski policajci su ga pozvali i on je pristupio sa mnom u prostorije te PU, a onda su oni kontaktirali dežurnog tužioca iz Milanovca i obavestili ga o slučaju. Očekujemo da nas tužilac pozove radi davanja njegove izjave u svojstvu oštećenog“, objasnio je Čvrkić.

Čvrkić je, kada ga je Marković pozvao te večeri zahtevao da mu izdaju službenu belešku, a potom su ga, kaže advokat, izbacili kao kofer iz policijske stanice.

„Ne bi me iznendilo da mu danas predaju krivičnu prijavu za neko navodno nedelo. Ja sam jednom rekao greške lekara pokriva zemlja, a policije tužilaštvo i sudovi, a brojni ljudi su bili premlaćeni“, zaključio je Čvrkić za naš portal.

Naša redakcija je juče poslala upit Policijskoj upravi u Čačku povodom ovog slučaja, budući da Gornji Milanovac ona pokriva. Njihov odgovor prenosimo u celosti:

„Pripadnici Policijske stanice u Gornjem Milanovcu, odmah po prijavi četrdesettrogodišnjaka da ga je na parkingu, nakon kraće verbalne rasprave, više puta udario jedan muškarac, izašli su na lice mesta gde su osim njega zatekli i M. M. (1985) iz Čačka koji se sumnjiči da ga je napao. Četrdesettrogodišnji muškarac, koji je imao vidne povrede, odvezao se u bolnicu, dok je M. M, uz sredstva prinude, doveden u prostorije Policijske stanice u Gornjem Milanovcu“, navode i dodaju:

„Kao i u svakom drugom slučaju, u skladu sa pravilnikom u vezi sa upotrebom sredstva prinude, policija je M. M. ponudila lekarsku pomoć, koju je on prihvatio, a nakon pregleda, nisu mu konstatovali nikakve povrede o čemu postoji lekarski izveštaj. Policija je sa M. M. obavila razgovor, a nakon konsultacija sa tužilaštvom, protiv njega će biti podneta prekršajna prijava za vršenje nasilja nad četrdesettrogodišnjakom. M. M. je napustio Policijsku stanicu, a narednog dana se javio u čačansku bolnicu, a pošto je lekarima rekao da je povređen u tuči, oni su obavestili policiju.

Po dobijanju ovih informacija, policija u Čačku pozvala je M. M. i on je te večeri, zajedno sa advokatom, došao u Policijsku upravu i policajcima koji su sa njim obavljali razgovor rekao da je povređen u Policijskoj stanici Gornji Milanovac.

O ovome je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Gornjem Milanovcu kome će biti dostavljen izveštaj o postupanju policajaca na dalje odlučivanje i kome se možete obratiti za više informacija“, kažu za Nova.rs u Policijskoj upravi Čačak.

Bonus video: Tuča kod Franša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare