Mobing, Vesna Jotić
Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Trpim mobing na poslu - rečenica je koju bi dobar deo zaposlenih u Srbiji mogao da izgovori. Na tom spisku su uglavnom uznemiravanje bilo koje vrste, omalovažavanje, pretnje, ucene… Kada, međutim, neko tvrdi da je direktor preduzeća zaključao radnicu u kancelariju i držao je tu sat i po vremena, sve dok kolege nisu pozvale policiju ili kad kaže da mu je taj isti direktor slao posrednika sa porukom da povuče tužbu za mobing, te će tako izbeći otkaz, onda cela priča dobija mnogo ozbiljniji kontekst. A to se, kako za Nova.rs svedoče zaposleni, dešava u JKP “Vodovod Zaječar”.

Ukupno šest radnika JKP “Vodovod Zaječar” obratilo se redakciji portala Nova.rs sa tvrdnjom da mesecima, čak i godinama, preživljavaju maltretiranje vd direktora ovog preduzeća Nikole Šarčevića. Protiv njega, u skladu sa tim, pokrenuto je osam tužbi za mobing. Uprkos tome, on tvrdi da su optužbe mahom neistinite, te da je radio po zakonu.

Od šest zaposlenih JKP „Vodovod Zaječar“ koji su se obratili našoj redakciji neki su dobili otkaz, ostali upozorenje pred isti.

Jedna od njih je i Šarčevićeva sekretarica Vesna Jovanović kojoj je otkaz uručen prošle nedelje. Ona za Nova.rs kaže da ju je Šarčević mesecima maltretirao, te je protiv njega podnela i tužbu za mobing.

Vesna Jotic Jovanovic
Vesna Jotić Foto:Privatna arhiva

Njena priča zvuči ovako.

“Ja sam bila njegova sekretarica. Moram da naglasim da sam u ovom preduzeću pre njega isti posao obavljala za dva prethodna direktora i nikada nisam imala problema. Na mesto vd direktora Šarčević je postavljen u martu 2019. godine i praktično su ubrzo nakon toga krenuli problemi. Ponekad bi mi udelio kompliment, nudio vožnju do kuće… Problemi kreću u onom trenutku kada sam stupila u ljubavnu vezu sa kolegom. Tada kreće tortura i prema meni i prema njemu. Taj pakao kroz koji sam prošla podrazumeva optužbe da sam mu ukrala diplomu, radnu knjižicu, da odajem informacije o njemu… Iz tih njegovih strahova došlo je do toga da mi nije dozvoljavao da radim neke poslove, koje sam dotad radila. O načinu komunikacije i pretnjama da i ne govorim. Zbog toga sam podnela tužbu za mobing. I nisam jedina, to je uradilo još sedam žena zaposlenih u našem preduzeću”, počinje priču Vesna Jovanović.

Zaključavanje i lažni izveštaji

Kao ilustraciju načina na koji se Šarčević odnosi prema svojim zaposlenima Jovanović navodi primer koleginice (ime poznato redakciji) koja je doživela da na radnom mestu bude zaključana u kancelariji.

“Šarčević je pozvao u svoju kancelariju, podmetnuo stolicu pod bravu i pustio muziku da niko ne čuje šta se unutra dešava. Muzika, međutim, nije mogla da nadjača njeno plakanje i uznemirene glasove. Jedna od koleginica pozvala je policiju. Tek kada su oni došli, Šarčević je otvorio vrata kancelarije”, navodi Jovanović, a ovo su potvrdile i ostale njene kolege koje su se obratile našoj redakciji.

Jovanović, kako tvrdi, nije bila zaključavana, ali je bila uznemiravana na druge načine.

“Zbog problema sa leđima otvorila sam bolovanje. S obzirom na to da živim u Negotinu gde ne postoji poslovnica banke u kojoj imam račun, morala sam da dođem u Zaječar po platu i čekove. Moram da uzmem sredstva za život. Pritom moram da kažem da brinem o detetu koje se do nedavno lečilo od leukemije. Naravno da me je video i odmah mi je poslao komisiju, kako bi pokušao da dokaže da se šetam po gradu dok sam na bolovanju. Međutim, poslao je komisiju na pogrešnu adresu i to stoji u njihovom izveštaju, gde piše i da su tu navodno našli moju majku, koja je rekla sam na poslu. Pritom, za to vreme moja majka je bila sa mnom. Znači sve je izmišljeno i falsifikovano. Tražili su i potvrde iz Gamzigradke banje da sam tamo odlazila na lečenje, što naravno nisu mogli da izdaju, jer sam ja odlazila od svog novca tamo na bazen i terapije. Dobila sam upozorenje pred otkaz, a zatim mi je poslao bivšu čistačicu da mi kaže kako će prestati sa svim, ako povučem tužbu za mobing. Taj razgovor sam snimila”.

Epilog svega je otkaz koji je dobila prošle nedelje, kako tvrdi, bez ikakvog osnova.

Šarčević: Nikada nisam vršio mobing

Redakcija portal Nova.rs kontaktirala je ovim povodom i Šarčevića. U pisanoj izjavi on praktično tvrdi da se ništa od onoga što je Jovanović navela nije tačno, te da je u slučaju njenog otkaza postupao po zakonu.

“Nad Vesnom Jovanović nikada nisam vršio mobing (šikanozne, nasilne ili seksualne prirode) kako je navela u svojoj tužbi, te se nadam da će predstavnici Višeg suda u Zaječaru prestati da budu pristrasni i da štite određenu političko-sindikalnu grupaciju iz JКP Vodovoda, kako bi mogao da dokažem svoju nevinost i da nastavim da rukovodim preduzećem na pravi način. Navodi da sam poslao jednu od zaposlenih da joj prenesu da će povlačenjem tužbe prestati maltertiranje u potpunosti su netačni, upravo iz razloga što nikada ni jednog zaposlenog, pa ni Vesnu Jovanović, nisam maltretirao. Ukoliko zaista posedujete snimljen razgovor na ovu temu ukazujem vam da je snimak najverovatnije lažan, da ja to nikada nisam izgovorio i da to predstavlja samo još jednu u nizu izfabrikovanih laži kojima se kalja moj ugled i narušava integritet javnog preduzeća”, kaže Šarčević.

Tvrdi da je u više navrata istolerisao nesavesno i neodgovorno ponašanje zaposlenih u kadrovskoj službi, gde je Vesna Jovanović radila.

Razlozi za otkaz

“U smislu nesavesnog zavođenja dokumenata, neadekvatnog arhiviranja istih, iznošenja dokumenata iz preduzeća, uništavanje radne knjižice i neovlašćeno fotokopiranje diplome vd direktora, odjave vd direktora sa evidencije zaposlenih, fabrikovanje mnogobrojnih službenih beleški, sakrivanja dokumenta od poslodavca, dolazak i odlazak sa posla po ličnom nahođenju, mnogobrojne pauze za kafe i cigarete, dostavljanje na uvid dokumenata drugim zaposlenima, neadekvatno uručivanje rešenja od strane poslodavca i na kraju narušavanje radne discipline vikom i pretnjama nad nadređenima”, kaže Šarčević i dodaje:

Zaječar, vodovod, dokument, papir, dokumenta, prilog Zaječar, vodovod, dokument, papir, dokumenta, prilog
Zaječar, vodovod, dokument, papir, dokumenta, prilog Zaječar, vodovod, dokument, papir, dokumenta, prilog
Zaječar, vodovod, dokument, papir, dokumenta, prilog Zaječar, vodovod, dokument, papir, dokumenta, prilog
Zaječar, vodovod, dokument, papir, dokumenta, prilog Zaječar, vodovod, dokument, papir, dokumenta, prilog
Zaječar, vodovod, dokument, papir, dokumenta, prilog Zaječar, vodovod, dokument, papir, dokumenta, prilog

“Zbog skretanja pažnje na propuste u radu i ovakvog učestalog ponašanja poslodavacu je od strane advokatske kancelarije Miladinović, koji zastupa sve sindikalne “navodno” mobingovane članove, uručena tužba za mobing nad Vesnom Jovanović. Usled nastavljanja njenog nesavesnog i neodgovornog ponašanja, poslodavac je pokrenuo proceduru, dokumentovao zloupotrebu bolovanja i doneo rešenje o prestanku rada zaposlene Vesne Jovanović. Tačan razlog za otkazivanje ugovora je: Dok je Vesna Jovanović bila na bolovanju, zbog navodnog problema sa kičmom, napuštala je mesto prebivališta (Negotin), i to ne u svrhu lečenja, već je u više navrata je viđana u kafani, na gradskom bazenu i u kafićima u Zaječaru. Кada sam je lično video u jednom od kafića u toku radnog vremena, dotična je odmah svojoj nadređenoj poslala sms poruku kako je bila u Rehabilitacionom centru Gamzigradska Banja na terapijama, pa kada ih uskoro završi doći će na posao. Nakon toga smo proverili njene tvrdnje u pomenutoj ustanovi i uvideli da nikada nije bila ni na jednoj terapiji, niti je bila konzument bilo kakvih usluga (prilog 1). Кasnije, kada je došla sa bolovanja na posao odbila je da primi upozorenje i sama ga je poslala poštom na svoju adresu, a kasnije kada se vratilo usled neisporučene pošte lično je postavljala i skidala sa oglasne table pomenuto upozorenje, budući da su joj to radni zadaci. Ovakvim ponašanjem samo je produbila prekršaje radne discipline, te njeno izjašnjenje na upozorenje poslodavac nije uvažio, niti ublažio mere izricanja, jer je nastavila sa ustanjenom praksom nepoštovanja nadređenih i posla koji obavlja”, tvrdi Šarčević.

Nije tačno da sam zatvorio koleginicu

“Navodi o zatvaranju koleginice u kancelariji i podupiranje vrata stolicom uz zadržavanje sve do dolaska policije potpuno su netačni. Dokaz pokušanom nameštanju događaja je podnošenje prijave policiji od strane Maline Đorđević, koja se duži vremenski period nalazila na kućnom lečenju usled duševnog oboljenja i koja nije bila tog dana u preduzeću. Ovo nameštanje predstavljeno je kao krucijalni dokaz u četri tužbe za mobing, i prikazano je kao kulminacija događaja mog maltretiranja nad zaposlenima. Iskreno se nadam da će lokalno sudstvo uvideti pokušaj nameštanja baš iz samih tužbi svih svedoka koji su ostali sa druge strane zatvorenih vrata, ili se nisu ni nalazili ispred sve do momenta dolaska PU Zaječar, u kojima navode da su kroz zatvorena vrata i zid videli da je podupreta stolica, ali i iz same izjave navodne žrtve, koja je navela da je bila zbunjena i da nije znala zašto policija ulazi u kancelariju. Dokaz o nameštanju je i odbacivanje vođenja postupka O.J.T. Zaječar usled policijskog izveštaja nakon intervencije, jer ni njima nije bilo jasno zašto zaposlene vrište, plaču ispred kancelarije, a u kancelariji na propisanom rastojanju vd direktor i koleginica prelistavaju dokumenta koja su neovlašćeno iznešena iz preduzeća, a koja je u sudskom postupku dostavio dr Nenad Ristović. Poslodavac nije znao, niti je bio obavešten da su ta dokumenta dostavljena trećem licu, već je na suđenju utvrdio da su na nelegalan način iznešena”, rekao je Šarčević o navodima da je koleginicuu držao zaključanu sat i po vremena.

POSLUŠAJTE: PRETNJE DIREKTORA ZAPOSLENIMA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram