Dosije Dubona i Malo Orašje Foto:MUP; Nemanja Jovanović/Nova.rs; Shutterstock

Suđenje Urošu Blažiću, za ubistvo devetoro mladih u Duboni i Malom Orašju i ranjavanju više njih, nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu. Na suđenju je trebalo da svedoči i J. A, devojka koja je kobne noći bila putnica u taksiju u koji je Blažić, bežeći od policije, ušao kod Malog Požarevca. Imajući u vidu da ona sada nije svedočila, portal Nova.rs podseća na njen iskaz u koji smo ekskluzivno imali uvid.

Ročište u postupku protiv Uroša Blažića i njegovog oca Radiše Blažića održavalo se prethodna tri dana pred Višim sudom u Smederevu, ali u zgradi Specijalnog suda u Beogradu. Svedokinja J. A, putnica iz taksija koji je Blažić bukvalno oteo dok je bežao od policije, nije prisustvovala ovom ročištu jer je u drugom stanju, zbog čega nije mogla da svedoči. Međutim, ona je svoje viđenje 4. maja uveče iznela na saslušanju u tužilaštvu.

Nakon predstavljanja je objasnila da je kobne večeri krenula kod verenika u jedno mesto nadomak Uba.

„Tog dana sam planirala da krenem ranije, međutim zbog obaveza oko kućnih poslova krenula sam kasnije. Pozvala sam negde oko 22.30 časova svog verenika sa očevog telefona i rekla mu da pozove taksi, nakon čega je ubrzo ispred moje kuće stiglo taksi vozilo. Vozio je stariji vozač koga znam odranije, jer me je već vozio, a poznaje ga i moj verenik koga je takođe vozio“, započela je svoje svedočenje.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Opisala je kako su se od Smedereva ka Ubu kretali auto-putem i da su potom zastali na naplatnoj rampi za isključenje kod Mladenovca.

„Primetila sam da se ispred nas nalaze dva automobila, a iza nas u tom trenutku nije bilo vozila. Nisam sigurna, ali oko 23.30 časova, sa naše leve strane, iz mraka, iz pravca šumice, pojavio se nepoznat dečko, oko vrata je nosio torbicu. Otvorio je vrata i seo iza vozača, tačno pored mene. Tom prilikom taksista mu je rekao: „Šta radiš, izlazi napolje“, na šta mu je ovaj momak rekao: „Vozi, imam bombu, ubio sam ljude“, ispričala je devojka.

Taksista je, prema njenim rečima, još jednom pokušao da izbaci mladića za kog se će kasnije ispostaviti da je Uroš Blažić. Međutim, Blažić je u jednom trenutku izvadio bombu i pokazao je taksisti.

Videvši oružje, devojka je odlučila da slaže Blažića i da mu kaže da je trudna, smatrajući da će tako sačuvati svoj život.

„Bila je zelene boje, držao je u ruci, a u torbici sam videla da ima još jednu bombu. Tada sam mu rekla da sam trudna, i da se plašim bombe. Taksista je to čuo i shvatio da je situacija ozbiljna, te nastavio da vozi. Čim smo prošli naplatnu rampu, ugledali smo vozila policije sa rotacijama i neke policijace na putu. U tom trenutku me je zagrlio, i rekao da ukoliko nas policija zaustavi, da kažem da smo u vezi i da sam trudna, da mi nije dobro i da idemo kod lekara. Ubrzo je rekao taksisti da skrene sa glavnog puta jer je ugledao policijska vozila“, navela je ona.

Dalje je ispričala da su, dok su se vozili seoskim putem, pored taksi vozila prolazili neki momci koje je Blažić hteo da kidnapuje.

„Rekao je da planira da uhvati nekog od tih momaka i da ga stavi u taksi, ali sam mu ja rekla da nema potrebe da to radi i da upropaštava tuđe živote. Odustao je. Povremeno je vadio bombu iz torbice i vrteo je po rukama, ali sam ga molila da je vrati nazad jer sam se plašila. Pričao je o sebi i ocu, spominjao je neke stanove u Beogradu“, pričala je pred tužiocem prestravljena devojka.

Ispričala da je i da joj je Blažić rekao kako je njegov život uništen jer je pobio mnogo ljudi, a ona mu je u svemu povlađivala, strahujući za svoj život.

Malo Orašje Foto:FoNet/Ana Paunković

„Pošto sam se plašila, pričala sam mu da on nije kriv da će sve biti u redu, da svi grešimo, da smo mladi i uspevala sam da ga smirim. Bio je veoma nervozan, a ja sam ga opet umirivala i govorila mu o sebi, kako sam ja mlada, da imam verenika i da sve može da se ispravi. Sećam se kako je u jednom trenutku rekao da će njemu da pomogne kum ili ujka, nisam sigurna“, navela je devojka.

Put taksiste, svedokinje i Blažića trajao je oko dva i po sata. Verenik, koji je trebalo da je sačeka nadomak Uba, u jednom trenutku ju je pozvao na taksistin telefon. Međutim, Uroš Blažić joj nije dao da se javi.

„Kasnije je taksistu pozvala dispečerka, on je rekao da mora da se javi, a Uroš mu je rekao da pazi šta priča, jer ako kaže nešto pogrešno, baciće bombu. Ja sam čula kada je ta žena taksistu pitala da li je čuo nešto o nekim ubistvima, on je odgovorio: „Ne mnogo“. Nakon toga se Uroš uznemirio, počeo je da paniči, pitao je taksistu šta mu znači ne mnogo, ponovo je hteo da baci bombu, a taksista je ćutao i mnogo se znojio, jer se mnogo uplašio“, rekla je svedokinja.

Blažić preko Gugla pratio vesti o ubistvima

I Blažić se uznemirio, pa je J. A. pokušala da ga smiri i uveravala ga da ništa ne deluje sumnjivo.

„U jednom trenutku Uroš je uzeo taksisti telefon i preko Gugla pratio dešavanja koja se odnose na ubistva koja je on počinio. Kada smo stigli kod mesta Crvena Jabuka, nadomak Uba, mene je ponovo pozvao verenik na taksistin telefon, koji se tada nalazio u Uroševim rukama. Dao mi je telefon ali mi je rekao da pazim šta pričam i izvadio je bombu iz torbice. Ja sam rekla da ubrzo dolazim i ništa više nisam mogla da mu kažem tada“, izjavila je ona pred tužiocem.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Blažić ju je nakon tog razgovora ispitivao kako izgleda njen verenik, a ona mu je objašnjavala kako kod njega ide da bi proslavili Đurđevdan. Svedokinja je ispričala i da je Blažić govorio dosta nepovezano, da je pominjao i neke ljude…

Kada su stigli blizu njenog odredišta, Blažić joj je zapretio pre izlaska iz vodila da ne sme da ga prijavi i da pazi šta radi, a da vereniku kaže da je on stoper kog su usput pokupili. Rekao joj je da ćuti mesec dana, a da onda svima može da ispriča za njega.

„Rekao je da kažem da je car i kralj i novinarima mogu ako hoću. U početku je pričao da mu je život upropašten zbog toga što je uradio, ali je na kraju sebe veličao“, rekla je devojka.

„Nakon što sam izašla iz vozila, ušla sam u dvorište gde me čekala baba, zagrlila sam je i počela da plačem. Čula sam verenika da je pitao taksistu kako je, ja sam ga dozivala da dođe odmah jer sam se plašila. Produžili su put ka Ubu, a ja sam odmah ispričala šta se sve desilo. Drhtala sam, nisam mogla da verujem šta mi se dogodilo, ali nisam smela da pozovem policiju, zbog bezbednosti svih u kući jer je znao gde živimo. Nakon ovog događaja ja imam psihičke probleme, sanjam Uroša i sve to što mi se dogodilo, često mi se dešava da drhtim čim zaspim“, zaključila je hrabra svedokinja svoj iskaz pred tužiocem.

Svedočio i taksista

Na ročištu održanom u četvrtak svedočio je Dragoslav Antonović, taksista koji je kobne noći bio za volanom tog vozila. Antonović je opisao kako mu je Blažić odmah rekao da je pobio 20 ljudi, da mu je pištolj ostao u automobilu koji je pre toga ukrao i vozio, i ispričao mu čime se bavi njegov otac Radiša Blažić.

Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Rekao mi je šta otac radi i ja sam rekao da će imati problema. On mi je rekao da otac ima 20 hektara zemlje i da će moći da živi ako dobije otkaz. Pričao mi je da je ubio 20 ljudi. Nisam slušao razgovor, razmišljao sam kako se izvući. Bio je vrlo uzbuđen kada je ušao u vozilo. U tom trenutku je bio spreman na sve. Bio je svestan svega, sam je rekao da je ubio 20 ljudi“, opisivao je taksista Antonović.

Antonović je potom objasnio i zašto misli da je Blažić odabrao baš njegovo vozilo.

„Oko 11.00 uveče sam krenuo iz Smedereva sa J, išli smo preko nadvožnjaka u Smedrevu, ka Vodnju, na auto-put i kod Malog Požarevca sam sišao sa auto-puta, da bih išao ka njegovom mestu. On je već bio pored puta, ispred mene je bilo 2, 3 vozila, video sam ga kada sam prilazio. Jedino je kod mene mogao da uđe u automobil, sa leve strane, ne bi mogao da ulazi u druge automobile, zbog ograda, samo je moj bio izvan ograde kod naplatne rampe“, objasio je taksista.

Opisivao je kako su nekoliko puta stajali zbog toaleta.

„Ja sam izlazio na moja vrat i nisam se udaljavao od kola, a on je izlazio sa svoje strane. Pretio mi je, nije mi bilo sve jedno. Rekao mi je – Imam bombu, vozi, pazi šta radiš. Posle naplatne rampe je bila patrola, rekao mi je – Vozi, nemoj da staješ, imam bombu, samo daj gas. Posle nije pretio u toku vožnje. Uzeo je 3.000 od mene, tražio je da bi imao šta da jede. Dao sam mu taj novac“, kazao je taksista.

Više o njegovom iskazu možete pročitati u posebnom blogu.

Bonus video: Dolazak porodica na treći dan suđenja Blažiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare