Foto: Nenad Lazić/Nova.rs, TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Za firmu iz Lazarevca većina je čula nakon hapšenja osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara. A pre i posle toga država je sa njom sklopila najmanje 103 ugovora vredna više od 130 miliona evra. Bauvezen je poslove dobijao i kad je dugovao državi milione za poreze i bio na crnoj listi Ministarstva građevinarstva. Čak i prošle godine, iako mu je račun u blokadi već 420 dana, uprkos tome što je u prethodne četiri godine iskazao profit veći od pet miliona evra. Otuda i sumnje da je ta firma umešana i u pranje novca i utaju poreza, piše NIN. Kako taj list otkriva, posebno interesantan u čitavom „aranžmanu“ sa Bauvezenom je i slučaj bivšeg direktora JP Infrastruktura železnice Srbije Miroljuba Jevtića.

Jevtić je u januaru 2020. uhapšen pod sumnjom da je u službenim prostorijama preduzeća primio mito u iznosu od 10.000 evra, od posrednika, kao nagradu, kako je saopšteno, za koruptivne radnje u postupku eksproprijacije zemljišta koje se nalazi na trasi planirane brze pruge.

„Policija je u trenutku hapšenja kod osumnjičenog našla novac“, rekao je na konferenciji za medije tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović i dodao da se sumnja da je tih 10.000 evra samo jedna od tranši, otkriva NIN.

U međuvremenu, u oktobru 2021. Jevtić je osuđen na godinu zatvora, da bi samo nekoliko meseci kasnije, u februaru 2022. Apelacioni sud ukinuo tu presudu uz obrazloženje da je došlo do bitnih povreda krivičnog postupka.

Ono što uvezuje slučaj Jevtića i Bauvezena jeste činjenica da je u iskazu, u koji je NIN imao uvid, bivši direktor JP Infrastruktura železnice tokom istrage u više navrata ukazivao na štetne i koruptivne poslove lazarevačke firme. Tako Jevtić navodi da je odluka o njegovom prisluškivanju doneta u avgustu 2018. i to nakon što je Bauvezen izbačen sa gradilišta na pruzi Šabac – Lozica.

„Neki centri moći su doneli odluku o mojoj egzekuciji, čiji je poslednji čin bio unošenje novca u kancelariju… A to što nisam dozvolio da se naše mašine koriste da bi drugi imali koristi, svi sem srpske železnice, što me je i glave koštalo i, na primer, doprinelo da danas nemate prugu Stig – Kostolac, a neko ju je celu naplatio“, navodi Jevtić.

Miroljub Jevtić
Miroljub Jevtić Foto: Vesna Lalić

Da li je potrebno još jednom ponoviti da je Bauvezen bio deo konzorcijuma, angažovanog i na izgradnji ovog dela pruge?

Jevtić je, takođe ispričao da je nakon toga počeo da dobija pretnje, te da je sve što mu se događalo u uzročno-posledičnoj vezi sa odnosima tadašnje potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović i ministra policije Nebojše Stefanovića. Prema njegovim rečima, Stefanović je svog kuma, Dmitra Đurovića, bivšeg direktora Koridora Srbije (jedno vreme bio je i koordinator Saveta Gradskog odbora SNS-a u Beogradu, čiji je predsednik do 2021. bio upravo Stefanović) postavio da bude dodatna kontrola.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Jako me je iznenadilo kada me je pozvao u ime Nebojše Stefanovića, kao predsednika Gradskog odbora SNS-a, da dođem odmah u stranku u Parisku ulicu. Ne znam šta je, trčim odmah naravno, gde je prvo pokušao da me ucenjuje sa partijskim radom, a zatim krenuo sa nekim nesuvislim predlozima i to mučenje je trajalo sve do novembra, kada me poziva da dođem ispred njegovog restorana Terminal kod Hrama (Svetog Save) u Beogradu i traži od mene da prekinem sve odnose sa Zoranom (Mihajlović prim. ur.) i da počnem da radim za budućeg premijera Nebojšu Stefanovića. Rekao sam da ja ne radim ni za koga i da ja ne znam kako se to radi, mogu samo da radim kako treba. Bio sam svestan da je priči došao kraj“, ispričao je Jevtić u istrazi.

Pročitajte još:

Nakon toga, prema njegovom iskazu, oduzeti su mu sertifikati za rad na železničkoj infrastrukturi i dati Bauvezenu i firmi GIP Konstruktor, a sve to učinjeno je na osnovu falsifikovane dokumentacije.

„Znate, popravljati pruge i teretne vagone sa takvim sertifikatima, to je mnogo gore nego kada lekari falsifikuju diplomu. To koliko ovi mogu da ubiju, to jedan lekar ne može za deset života. Nakon toga, pošto su mi oduzeti sertifikati, dolazi policija kod mene, naravno uvek bez najave i odbijaju da prime ovo što sam već napomenuo, da prime papire koji se odnose na malverzacije Bauvezena… A kada su oni decembra 2019. izbačeni, odnosno kada im je zatvoreno gradilište Mala Krsna, vrednost radova 39 miliona evra, gde su oni radili kao neprijavljeni podizvođač Kolosa i Energoprojekta, e nakon toga sam posle zatvaranja gradilišta, zatvoren i ja.“

Jevtić je u svom iskazu rekao da se protiv angažovanja Bauvezena borio i predsednik Aleksandar Vučić.

„Zorana mi sredinom 2019. šalje poruku: ’Pita me predsednik Vučić šta još uvek Bauvezen traži na železnici?’ Ja sam ovo parafrazirao, u telefonu je original poruka. Ispostavilo se da smo se samo on i ja borili protiv Bauvezena, ali očigledno to u tom trenutku nije bilo dovoljno…“, ispričao je između ostalog Jevtić.

On je, isto tako, u iskazu rekao da stvari ne možete činiti boljim ukoliko, kako je rekao, ne zgazite kriminal.

„Ja sam uklonjen da bi odmah posle mene, tada sam shvatio šta je trebalo da radim za ministra Stefanovića, izvršni direktor Milan Maksimović 31. januara te 2020. mogao nesmetano svojim potpisom na nezakonit način omogući Bauvezenu višemilionsku korist u evrima. Posle toga građani Kuršumlije već dve i po godine ne mogu da vide voz“, naveo je Jevtić.

Ono što čitavu stvar čin dodatno intrigantnom jeste činjenica da je upravo na konferenciji za štampu, na kojoj je objavio hapšenje Jevtića, Nebojša Stefanović na pitanje novinara o sukobu sa Vučićem rekao da „apsolutno nikakvog sukoba nema između njih dvojice, da već danima sluša besmislice i da je dovoljno da Vučić okrene telefon i da mu zatraži ostavku i da bi je dobio odmah, jer se poznaju 21 godinu“.

Kako je okončan sukob, šta je o tome govorio Vučić znamo, a zbog čega je tačno Stefanović ostao bez ijedne državne funkcije možda i saznamo jednom, kada SNS ne bude više na vlasti. A može biti da su u pravu i oni koji tvrde da je za otkrivanje prave pozadine sukoba dovoljno samo pratiti tragove novca.

BONUS VIDEO: Suočavanje Nebojše Stefanovića i Gorana Papića u Palati pravde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare