Igor Jurić Foto:Siniša Obrenić/Danas

Igor Jurić ispred Fondacije "Tijana Jurić" pozvao je preko svog Instagrama sve korisnike društvenih mreža da se priključe akciji prebrojavanja korisnika koji žele sistem Amber Alert u Srbiji. Među onima koji su se odazvali ovoj akciji, našli su se i neki koji su podelili svoje traumatično iskustvo.

„Pridružite nam se sutra, 11. 01. na društvenim mrežama! Hajde da prebrojimo koliko nas želi Amber Alert. Kada kreirate objavu podrške, ne zaboravite hešteg #hocemoamberalert, on će nam služiti da prebrojimo koliko nas ima! Važno je da vaš profil bude otključan, kako bi se vaša objava računala“, naveo je Igor Jurić na svom Instagram profilu.

Među korisnicima koji su se odazvali pozivu našli su se i oni koji su podelili svoja lična, traumatična iskustva, kada su se našli u ulozi žrtve prilikom otmica ili njenih pokušaja.

„Imala sam 18 godina. Mislila sam da ću moći i zubima da se branim ako me iko napadne, borbena…za druge i za sebe. A onda se baš meni desilo da su pokušali da me kidnapuju, ubace u auto, i to u varošici u Srbiji… potpuno nestvarno, bio je to stari beli citroen, možda sam zapamtila grad na tablicama i ništa vise… bila sam ukopana u mestu i nisam se sama spasila već sam imala sreće!“, navela je jedna žena u objavi i dodala:

„To je bilo davno. U isto vreme i dve moje drugarice su imale slične situacije u Beogradu, jedna se držala za banderu dok su je dvojica vukla…. Pričamo o tinejdžerima. Zamislite manju decu u tome. Osećaj… Ne bih se usudila da opisujem, ali ne bih pogrešila ako bih izjednačila sa time da sahranite živog čoveka. Ne pitam se da li bi ovaj sistem pomogao i koliko je važno, bilo koji sistem, svest, samo da se to nikome ne desi.“

Šta je Amber Alert?

Amber Alert predstavlja jedan od alata koji se pokreću u trenucima kada se prijavi nestanak deteta. Upravo zahvaljujući ovakvom sistemu, informacija o nestalom, osnovni podaci i fotografija različitim kanalima dolaze do građana, kako bi informacija da je potraga za detetom u toku svima bila dostupna.

Na taj način, zahvaljujući Amber Alertu, svaki građanin može videti kako izgleda nestalo lice i obratiti pažnju ukoliko ga negde primete.

Sistem Amber Alert već je uspostavljen u više zemalja, a uvele su ga – Sjedinjene Američke Države, Belgija, Češka, Nemačka, Francuska, Malta, Grčka, Irska, Portugal, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Holandija i slično. Svaka zemlja ponaosob uređuje tačno načine na koji Amber Alert funckioniše, ali suština ostaje ista.

Naime, kada se policiji prijavi nestanak deteta, službena lica najpre analiziraju da li će objavom o nestanku ugroziti život deteta, odnosno da li postoje indicije da evenutalni otmičar povredi dete. Potom je važno da se policiji dostave tačni podaci o mališanu – najpre njegova fotografija, a zatim i detaljan i tačan opis o izgledu ili drugim karakterističnim detaljima.

Važno je naglasiti da je praksa pokazala da se Amber Alert neće oglasiti ukoliko postoje jasni pokazatelji da je dete pobeglo od kuće. Kao neki opšti kriterijum uzima se da je dete mlađe od 13 godina, ali naravno mogu postojati i izuzeci shodno okolnosti.

Bonus video: Šta koči uvodjenje sistema Amber alert?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare