Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Proizvodnja i preprodaja sintetičke droge “spid”, u poslednje vreme u Srbiji je jedan od unosnijih nelegalni poslova, zbog široke upotrebe i popularnosti među mladima. Njene prednosti prepoznali su čak i pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, koji sve češće počinju da se bave proizvodnjom i prodajom ove droge, iako spada u red jeftinih.

Tako je i jedan od optuženih u slučaju Belivuk , I navodno budući svedok saradnik Bojan Hrvatin govorio o tome kako se u “kućnoj radinosti” kuva “spid”.

„Svojim očima sam video kada se pravio spid, to je pravio Miloš Budimir. Pravio je i Lalić, kako su ih naučili. To se pravilo od kofeina, metil-alkohola i još neke supstance. E, sad ta količina je sklanjana, to što se napravi tamo, što se umota“. izjavio je Hrvatin.

Foto: Shutterstock

Koliko se amfetamin raširio po Srbiji pokazuju i sve češće zaplene kojih je ranije bilo drastičnom manje. U junu ove policija je zaplenila  20 kilograma amfetamina, dva litra amfetaminskog ulja, devet kilograma smese za uvećanje količine opojne droge i uhapsila tri osobe D. К. (39) iz Vrbasa, A. Š. (31) i O. V. (46), obojica iz Bačkog Gradišta. U septembru je u Beogradu uhapšen mladić osumnjičen za proizvodnju  prodaju droge, policija je zaplenila 1,5 kilograma marinuanei, naravno, 500 grama spida.

„Recepti“ za proizvodnju amfetamina i metamfetamina mogu da se pronađu na internetu, a potrebno je imati malo bolje veze za nabavku potrebnih komponenti, elementarno znanje iz hemije, ali posledice mogu biti katastrofalne. Profesor doktor neuropsihjatar Ivan Dimitrijević taj proces naziva „kuhinjskom hemijom“.

„Zove se tako jer amfetamin često „kuvaju“ u kuhinji. Ipak, to nije tako jednostavno kao što se čini, jer nije retko da dođe do eksplozije i požara jer tu drogu prave ljudi koji nisu stručni. Takođe, neki procesi moraju da se odvijaju na strogo određenoj temperaturi, jedan stepen više može izmeniti njenu strukturu i taj proizvod može biti  mnogo puta jači i samim tim smrtonosan po korisnika“, navodi profesor Dimitrijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare