Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Državljani Srbije Milan Dejanović, Miroslav Mirković i David Bakić koji su u novembru uhapšeni u Sloveniji zbog sumnje da su u iznajmljenoj kući u mestu Posavje u Krškom učestvovali u gajenju i pripremi marihuane za prodaju, sklopili su sporazum o priznanju krivice na osnovu kog su osuđeni pred Okružnim sudom u Krki na kazne od 15 do 26 meseci zatvora.

Kako prenose slovenački mediji, oni su uhapšeni u novembru prošle godine, zajedno sa Milanom Zorićem koji nije sklopio sporazum, a sumnja se da su za nekoliko meseci zaradili oko 120.000 evra.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice sa tužilaštvom, Dejanović koji se pokajao i prihvatio kaznu je osuđen na 15 meseci zatvora, Bakić na dve godine i novčanu kaznu od 3.500 evra, a Mirković na dve godine i dva meseca zatvora. Takođe, sud im je izrekao i meru deportacije iz Slovenije.

„Milan Zorić je od sredine septembra do kraja novembra prošle godine uzgajao i brinuo o rastu najmanje 700 biljaka kanabisa, sve dok nisu sazrele. Zatim je sa Dejanovićem, Mirkovićem i Bakićem rezao biljke, sušio ih i pripremao za prodaju“, navode Slovenske novice za šta je slovenačko tužilaštvo teretilo četvoricu Srba. Bakić i Mirković, kako prenose, juče su se iz pritvora uključili na suđenje putem video-konferencijske veze.

Kako navode, tokom iznošenja odbrane osuđeni su navodno izjavili da ih je na „ilegalne poslove“ navela loša finansijska situacija, kao i zabrinutost za porodice.

„Bakić i Mirković su, prema priznanju, zarađivali po 150 evra dnevno za rezanje marihuane“, prenose mediji.

Zorić se, osim za nelegalnu proizvodnju droge, tereti i za krađu struje. Inače, ova kriminalne grupa, koja je iznajmila kuću u kojoj je nekada bila kafana, otkrivena je tako što je primećena prevelika potrošnja struje u tom objektu. Navodno, iz elektrodistribucije je primećeno da je u toj kući potrošeno za nekoliko meseci 74.000 kilovata struje, što je račun od oko 27.000 evra, dok prosečno domaćinstovo za godinu dana troši oko 3.000 kilolovat sati.

„Kada je policija upala u kuću, otkrila je da je sprat preuređen u laboratoriju za uzgoj marihune. Na spratu su pronađeni sistem za ventilaciju, uređaji za osvetljenje, prostorije su bile dodatno izolovane, a napravljen je i sistem za navodnjavanje biljaka“, navode oni.

U prostorijama je u tom trenutku bilo skoro 300 biljaka kanabisa i oko 15 kilograma osušene „trave“. Zorić je, kako se sumnja, sa nepoznatim osobama uspeo čak i da „prespoji“ struju i od monofazne napravi trofaznu struju.

„Takav poduhvat je morao da sprovede neko ko je veoma hrabar i ko se razume u struju, pošto je ona prebačena sa jednofaznog na trofazno napajanje pod naponom“, navode oni.

Bonus video: Akcija MUP – zaplena marihuane i hapšenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare