Petar Panic Pana i Aleksandar Vučić Foto: Privatna arhiva/ TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Petar Panić, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je osumnjičen da je na pešačkom prelazu u Gornjogradskoj ulici u Zemunu kolima udario ženu N. M. (55) i teško je povredio, pušten je na slobodu nakon saslušanja u tužilaštvu. Panić je priznao krivično delo, detaljno je objasnio šta se dogodilo i time je, makar za sada, izbegao ponovni odlazak iza rešetaka. Kršenje zakona mu proteklih godina nije bilo strano, o čemu svedoče i brojne krivične prijave, ali i osuđujuće presude.

Panić je u ponedeljak saslušan u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Nesreća koju je izazvao dogodila se u subotu kada je na obeženom pešačkom prelazu udario ženu i teško je povredio.

„Povodom zadržavanja P.P, o kojem je javnost obaveštena dana 27.07.2024. godine, obaveštavamo Vas da je javni tužilac saslušao okrivljenog P.P. u prostorijama Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu na okolnosti izvršenja krivičnog dela Teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, kada je okrivljeni u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, detaljno navodeći kako se dogodila delikatna situacija i držeći se adekvatno i s poštovanjem pred javnim tužiocem“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Petar Panić Pana Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Panić je priveden samo dan nakon što su njegovi sinovi Miloš i Uroš pušteni iz pritvora u kojem su bili zbog sumnje da su posredovali u prostituciji. Stariji Panić je široj javnosti poznat odranije, često su u javnosti objavljivane njegove fotografije sa državnim funkcionerima, a to i ne bi bilo tako čudno da nije reč o čoveku o kojem se često pisalo u kontekstu sukoba sa zakonom.

Upravo zbog jednog je bio i u zatvoru, a tada je doživeo tešku nesreću i ostao bez oka.

Pomenuti napad se dogodio 7. maja 2008. godine, kada je grupa robijaša naoružana štanglama napala Petra Panića i zverski ga pretukla. Udarali su ga gde su stigli, najviše u glavu, izbili su mu desno oko, a lekari su jedva uspeli da mu spasu levo. Napad se dogodio samo nekoliko dana pre nego što je Panić trebalo da izađe iz zatvora, i da poslednja dva meseca osmomesečne kazne odsluži „civilno“, a učestovalo je 11 zatvorenika.

Pročitajte još:

Zbog čega je bio iza rešetaka?

Pana je devedesetih bio telohranitelj lidera radikala Vojislava Šešelja, koga je pratio u stopu, pa tako i na tv duelima, a osuđen je 2004. godine zbog krivičnog dela iz 1997. godine. Tada je, upravo posle jednog tv duela krvnički pretukao advokata Nikolu Barovića koji se usudio da u raspravi pred kamerama nadgovori Šešelja. Advokat je tom prilikom teško povređen, a ostala je upamćena Šešeljeva cinična izjava da se prebijeni Barović „okliznuo na bananu“.

Petar Pannić Pana i Aleksandar Vučić Foto: Privatna arhiva

Konačno, Panić je 24. marta 2004. osuđen zbog napada na Barovića. Ostaće upamćeno i da su suđenja često odlagana, verovatno iz namere da predmet ode u zastaru, što se nije desilo.

Uhapšen na aerodromu

Ali, u Srbiji, ponekad, sudska presuda ne znači i odlazak u zatvor, jer uz dobra poznanstva i odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, odlazak može da se odlaže i to mnogo puta. Ipak, Panić je na kraju „dolijao“ kada je uhapšen u novembru 2007. godine na beogradskom aerodromu kada je hteo da se ukrca na let za Crnu Goru. Uhapšen je po internoj poternici koja je tada bila za njim raspisana.

Iako je osuđen za delo sa elementima nasilja i uhapšen po poternici, očigledno se Panić, po procenama zatvorske uprave, primerno ponašao u KPZ „Padinska Skela“, te je posle odsluženih šest meseci trebalo da ostatak kazne odsluži u blažem režimu.

Pana, kako su zvali Panića tada, bio je poznat u Beogradu da je sve rešavao batinama, pa je tako jednom prilikom pretukao starijeg čoveka zbog incidenta u saobraćaju, koji je zapravo Panić izazvao. Taj slučaj nikada nije ni prijavljen policiji.

Uspon karijere, ali i gomilanje krivičnih prijava

Možda se Pana nije promenio, ali vlast jeste, pa je tako vrtoglavo krenula poslovna karijera Petra Panića, koji se bavi ugradnjom stolarije, ali ii poseduje rentakar kompaniju, čije je vlasništvo i zloglasni „lamborgini“ koji vozi njegov sin Uroš, zvezda Tiktoka zbog bahate vožnje.

U međuvremenu, do 2018. godine, protiv Petra Panića je podneto 13 krivičnih prijava, zbog 16 krivičnih dela, među kojima i prijave za nasilničko ponašanje, nanošenje lakih telesnih povreda, nanošenje teških telesnih povreda, iznuda, nedozvoljenog posedovanja oružja, izazivanja saobraćajnih nesreća i, zvuči neverovatno, krivična prijava zbog nedozvoljenog arheološkog iskopavanja.

Da je Pana i dalje „gazda“ na svojoj koži osetio je i vlasnik auto-perionice u Zemunu Dejan Videnović, koji je imao spor s kumom Aleksandra Vučića. Prvo je 2022. godine Pana parkirao automobile ispred perionice, da bi onemogućio ulaz vlasniku.

Onda je policija morala da reaguje, pa su nepropisno parkirani automobili uklonjeni, ali je tad neko na perionicu stavio dva katanca. Inače, vlasnik perionice tvrdio je da ga je Panić reketirao i da je od njega tražio 6.000 evra.

BONUS VIDEO: Tužiteljka Bojana Savović o porodici Panić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare