Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Istraga protiv kontroverznog biznismena Milana Radoičića, koji se nalazi na Interpolovoj poternici zbog oružanog sukoba u Banjskoj septembra prošle godine u kojem su stradale četiri osobe, još uvek nije okončana iako je od događaja na Kosovu prošlo skoro godinu dana. Kako saznaje Nova.rs, istragu navodno otežava to što Višem javnom tužilaštvu u Beogradu EULEX još uvek nije dostavio odgovore vezane za oružani sukob.

Međunarodna policijska organizacija Interpol izdala je poternicu za Milanom Radoičićem i još 18 osoba zbog oružanog sukoba koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj, a u kojem su ubijene četiri osobe, trojica Srba i pripadnik Kosovske policije. Iako je na poternici, Radoičić se u Srbiji normalno kreće i brani sa slobode.

Pročitajte još:

Radoičić je ubrzo nakon oružanog sukoba prihvatio odgovornost. On je u obraćanju preko advokata rekao da je „sa sunarodnicima 24. septembra došao na sever Kosova sa namerom da ohrabri srpski narod u pružanju otpora režimu Aljbina Kurtija (kosovskog premijera)“ i „ostvari san o slobodi srpskog naroda“, ali izneo i tvrdnju da „Beograd ništa nije znao“ o njegovom boravku na Kosovu.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Iako se očekivalo da će njegovo priznanje ubrzati istragu protiv njega, dogodilo se upravo suprotno. Naime, 24. septembra navršiće se godinu dana od oružanog sukoba u Banjskoj, a zasad nema naznaka da je optužnica na vidiku. Prema saznanjima Nova.rs, istragu navodno koči to što se čekaju izveštaji od EULEX-a, vezani sa sukob.

A šta kažu EULEX?

Portal Nova.rs poslao je upit EULEX-u kako bismo proverili zbog čega još uvek nisu dostavljeni izveštaji Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a njihov odgovor prenosimo u celosti.

„Kosovske institucije snose punu odgovornost za sprovođenje istraga u vezi sa nasilnim događajima od 24. septembra u Banjskoj/Banjske. EULEKS ne sprovodi samostalno nikakve istrage o ovim događajima niti ima mandat za to. Stoga možemo potvrditi da Misija nije izdala nikakav izveštaj u vezi sa ovim slučajem. U skladu sa svojim mandatom, EULEKS je pažljivo pratio i nastavlja da prati aktivnosti tužilaštva i suda u vezi sa slučajem“, navodi se u odgovoru.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Advokat Borivoje Borović u razgovoru za Nova.rs ističe da u pomenutom slučaju na delu vidimo igranku između organa Kosova i Srbije.

„Što se tiče Srbije, sigurno ne možemo da očekujemo epilog zbog komplikovane situacije, zbog nepostojanja propisa međunarodnog karaktera koji rešavaju pitanje bilo kakve nadležnosti između Srbije i Kosova. Radoičić može biti tretiran samo kao neko lice osumnjičeno za vršenje krivičnih dela na teritoriji Kosova, ali pošto ne priznajemo Kosovo, onda se pravimo kao da vodimo postupak za krivično delo na teritoriji Srbije. Sve je dovedeno do besmislenosti“, kaže Borović.

Borivoje Borović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Inače, Radoičić se tereti za nekoliko krivičnih dela –  udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materijala i teška dela protiv opšte sigurnosti. On je uhapšen i saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu desetak dana nakon sukoba i tada je negirao krivicu, odnosno priznao je da je on organizovao naoružanu grupu, ali ne i da je to krivično delo. Potom je pušten na slobodu.

Pročitajte još:

Iz Tužilaštva je, takođe, saopšteno da se Radoičić tereti da je u periodu od devet meseci 2023. godine nabavljao oružje iz Bosne i Hercegovine, koje je potom prenosio i skladištio na Kosovu, da bi 24. septembra, sopstvenim radnjama, ljude u selu Banjska doveo u opasnost. Za pojedina krivična dela koja mu se stavljaju na teret preti mu do 12 godina robije, ali je sud ipak odlučio da mu ne odredi pritvor.

Šta se dogodilo u Banjskoj?

Podsetimo, u selu Banjska, u blizini Zvečana na severu Kosova, najpre je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku, a u nastavku razmene vatre kosovske policije i naoružane grupe, ubijena su trojica muškaraca – Stefan Nedeljković iz Zvečana, Bojan Mijailović i Igor Milenković iz Leposavića.

Foto: Printscreen N1

Kako je Nova.rs pisala, vlasti u Prištini su od početka sukoba tvrdile da je tokom vatrenog okršaja u Banjskoj bio prisutan i Radoičić, sada bivši potpredsednik Srpske liste, partije kosovskih Srba bliske zvaničnom Beogradu, naoružan i u punoj, vojnoj opremi.

Srpske vlasti se nisu oglašavale sve do 29. septembra, kada je Radoičić, preko advokata Gorana Petronijevića, priznao da je organizovao naoružanu grupu ljudi na severu Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare