Foto: Shutterstock

Slučaj Filipinke G. M., koja tvrdi da je žrtva trgovina ljudima radi radne eksploatacije u Srbiji, uznemirio je javnost. Nesrećna žena tvrdika je da je radila za jednu beogradsku porodicu, u kojoj je naišla na nehumano tretiranje i maltretiranje, a portal Nova.rs uputio je pitanja na nekoliko adresa kako bismo proverili gde se trenutno nalazi državljanka Filipina. Epilog slučaja Filipinke nije poznat, a sada se pojavila i druga strana cele priče.

Kako je VOICE pisao, G.M. je ispričala da su joj oduzeli pasoš i nepuna dva meseca je obavljala kućne poslove u domaćinstvu jedne imućne porodice u Beogradu što se pretvorilo u izrabljivanje.

Pre dolaska radi rada u Srbiji, stupila je u kontakt s pravnicom pri advokatskoj kancelariji Jeličić, Manuelom Armić, rukovoditeljkom odeljenja za korporativno pravo za posao sa inostranstvom.

Foto: Shutterstock

„Rekla mi je da postoji porodica iz Srbije koja bi htela da me zaposli. Imala sam intervju s njima. Nisu mi rekli koliko je velika kuća, već samo da imaju dadilju i četvoro dece i da će im trebati pomoć s njima. Ništa detaljnije. Ali sam ipak prihvatila, jer sam već imala iskustva rada sa decom“, objasnila je državljanka Filipina.

Međutim, kako navodi VOICE, ugovor je bio fiktivan. Ophođenju poslodavca prema Filipinki za VOICE je svedočio i vozač koji je u to vreme takođe bio angažovan u domaćinstvu.

Ceo slučaj je prijavljen Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima da bi počela postupak formalne identifikacije i regulisanja legalnog boravka, a u taj proces je bila uključena Danijela Nikolić, članica tima nevladine organizacije za borbu protiv trgovine ljudima Astra iz Beograda.

Pročitajte još:

„Njen slučaj sadrži jasne pokazatelje da je u pitanju žrtva trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije: … nevažeći ugovor o radu, predugo radno vreme koje je u suprotnosti s domaćim zakonodavstvom, ograničeno kretanje, neisplaćivanje zarada i niz uslovljavanja od strane poslodavca“, navela je Nikolićeva za VOICE.

U tekstu koji je objavio portal VOICE se navodi da je G.M. kontaktirala i Počasni konzulat Republike Filipina.

„To je bila nedelja, mi smo odmah u ponedeljak otišli u konzulat. Bilo je zaključano. Mi smo kucali i nikog nije bilo“, rekao je vozač i dodao da su čekali da se otvori:

„Bilo je možda 2 sata popodne, pred kraj radnog vremena, kada sam video jednog čoveka unutra. Mi smo ušli i čovek onako, zastao, izvolite, mi smo tražili pomoć, objasnili o čemu se radi. Čovek je naš, i rekao nam je da žena, koja je konzul, nije trenutno tu, da probamo da je kontaktiramo mejlom, što smo i uradili. Ona nam je odgovorila da je na putu, da ne može da nam pomogne, što je nama bilo čudno.“

Nova.rs je kontaktirala Konzulat Filipina i konzulka Dragijana Petrović nam je iznela njena saznanja o pomenutom slučaju. Objasnila je da Konzulat nema ovlašćenja u kapacitetu kao ambasada i da oni ne mogu da deluju sami, bez podrške drugih institucija.

„Naša ovlašćenja su najuža moguća, ja mogu da ih uputim dalje, što sam i uradila. Oni su došli tog ponedeljka, ja nisam bila u Konzulatu, došla je sa gospodinom koji je naš državljanin i rekla je da ima problem. Čovek koji je bio tu zamolio je da mi pošalje mejl i čim je poslala ja sam je kontaktirala. Moja nadležnost je da obavestim ambasadu da neko od njihovih državljana ima određene probleme, ambasada je odmah poslala njen mejl agenciji „Polo“, to je državna agencija za sve ljude van Filipina, kao naša Agencija za zapošljavanje“, objašnjava konzulka Petrović.

Foto: Shutterstock

Kako je ispričala naša sagovornica, česte su situacije da državljanke Filipina ulaze u problem, jer rade kao bejbisiterke i posluga i zbog prirode posla česti su slučajevi da imaju poteškoća. Konzulka je 13. decembra prošle godine stupila u kontakt sa G.M..

„Rekla sam joj da mora da obavesti policiju, kao i advokatsku kancelariju koja ju je dovela jer oni imaju svu pravnu zaštitu, Mi možemo da je ljudski saslušamo i uputimo na institucije. Ona je već imala kupljenu kartu za put nazad, ali nije otišla. Nije mi bilo jasno zašto nije otišla“, priča konzulka za Nova.rs.

Upitali smo šta je G.M. ispričala kada je kontaktirala Konzulat, kao i da li ih je obavestila o problemima koji su dospeli u javnost.

„Ona je rekla da nije bilo u skladu sa ugovorom, da je radila mnogo duže, upravo ono što je VOICE napisao, da su joj tražili da ih masira.. Zato postoji ta njihova agencija „Polo“, koja vodi računa o Filipincima koji žive van Filipina. Ja sam poslala sve njene dalje kontakte ambasadi“, objasnila je Petrovićeva.

Pomenuta agencija „Polo“ ima sedište u Milanu, koje je nadležno za državu Srbiju i oni su zaduženi za radne uslove i zapošljavanje državljana Filipina. Oni proveravaju poslodavaca, ugovor, traže slike gde će državljanin spavati i raditi.

Ipak, G.M. se više nikada nije javila nakon tog mejla, te konzulka ne zna da li je otišla u policiju, a ni da li je napustila državu. Konzulka ju je zamolila da joj u mejlu pošalje policijski izveštaj, kako bi preveli i prosledili ambasadi, ali nakon toga se nikada nisu čule.

Otišla iz porodice, pa morala da napusti Srbiju

U tekstu VOICE pominje se advokatica Manuela Armić, koja je kupila kartu za povratak G.M. ali i posredovala prilikom njenog dolaska u Srbiju. Advokatica za Nova.rs objašnjava šta se dogodilo.

„Ona je ušla potpuno legalno u Srbiju na osnovu Vize D i pored toga pribavila je sve potrebne dozvole u svojoj matičnoj zemlji da bi izašla iz Filipina u svrhu zaposlenja u inostranstvu, što je veoma zahtevna i obimna procedura i zahteva podnošenje dokumentacije kako nadležnima u Srbiji, tako i nadležnim institucijama u R. Filipini.

Pročitajte još:

Koliko je meni poznato, a na bazi svega što su mi i jedna i druga strana prenele, jer nisam bila očevidac, gospođa G.M. je u prvih mesec i nešto dana, koliko je ukupno provela kod njih, od početka iznosila primedbe, za koje je porodica tvrdila da su neistinite i neosnovane i zato su obostrano odlučili da prekinu dalju procedure oko pribavljanja dozvola i na njen pristanak i odluku da se vrati kući, kupljena joj je povratna karta na Filipine“, odgovorila je advokatica Manuela Armić, advokatske kancelarije Jeličić.

Naime, problem je u tome što u momentu u kojem G.M. raskida ugovor njoj se zaustavlja postupak dobijanja boravišne dozvole, zbog čega je trebalo da se vrati u rodnu zemlju.

„Tokom trajanja procedure za pribavljanje privremenog boravka po osnovu Ugovora o radu, državljanka Filipina G.M. je dogovorno sa poslodavcem odustala od Ugovora o radu koji je, kako smo već naveli, bio zaključen sa odložnim uslovom sve do pribavljanja svih potrebnih papira u skladu sa zapošljavanjem stranaca u RS. S tim, u vezi Poslodavac je bio dužan da obavesti Upravu za strance, MUP RS o novonastupelim okolnostima, kako bi se obustavio postupak za odobrenje privremenog boravka po zahtevu 11264/2011 jer je prestao osnov za odobrenje tog privremenog boravka. Pored navedenog, posebno želimo da ukažemo da je poslodavac u skladu sa obavezama utvrđenim Zakonom o strancima bio dužan da snosi troškove povratka u domicilnu zemlju i shodno tome, kada je došlo do dogovornog odustanka od Ugovora o radu poslodavac je kupio avio kartu za povratak u domicilnu zemlju“, saopštili su iz advokatske kancelarije.

Istakli su da je G.M. odlučila svojevoljno da ostane ilegalno u Srbiji, te da se postavlja pitanje sa kakvom je namerom državljanka Filipina i došla u naši zemlju.

Bez odgovora

Slučaj Filipinke potresao je javnost u Srbiji. Portal Nova.rs je poslao pitanja svim institucijama koje se pominju u slučaju, a do objavljivanja ovog teksta dobili smo tek nekoliko odgovora.

Kako nam je rečeno iz Višeg javnog tužilaštva, ocenili su da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog dela trgovine ljudima, te je slučaj prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Prvo OJT nam nije odgovorilo šta se dešava sa slučajem Filipinke.

Takođe, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima takođe nije odgovorio na naša pitanja.

Postavlje se pitanje i gde se trenutno nalazi državljanka Filipina, odnosno da li je eventualno u međuvremenu napustila zemlju.

BONUS VIDEO: Šta će Srbija s migrantima?