Foto:Shutterstock

Sud u Prištini prvostepeno je danas osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, potvrdio je za KoSSev njegov branilac, advokat Ljubomir Pantović.

U presudi Sudskog veća se navodi da se Đokić proglašava krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u martu i aprilu 1999., da je u naselju „Kristal“ u Peći, prema ovoj presudi, pucao na auto u kojem su se nalazila dva deteta, koja su tom prilikom i ranjena, te da je učestvovao u napadima i proterivanju civilnog stanovništva.

Za presudu ključno je bilo svedočenje svedoka, pre svega dvojice od tri, koliko se pojavilo nakon 21 godine od ovog zločina, javlja Kossev.

Pantović je naglasio da se na početku sudskog procesa pojavio advokat u ime oštećenih porodica, koji je svedoke predložio uprkos tome što je za to, kako tvrdi Pantović, istekao zakonski rok.

„Zakonski rok je istekao pre početka glavnog suđenja na drugom pripremnom ročištu, a svedoci su navodno žrtve Đokićevog ratnog zločina, nisu se pojavili 21 godinu da svedoče“, kaže.

„Taj zločin su istraživali UNMIK, EULEX, Kosovska policija, Okružni sud u Peći. Niko nikada nije spomenuo Zorana Đokića, niti su se svedoci pojavili 21 godinu, a bili su u obavezi da prijave ratni zločin. Oni se nisu prijavili za svedočenje čak ni kada je Đokić uhapšen. Tokom mog ispitivanja nisu imali adekvatne odgovore ni na to zašto nisu prijavili ratni zločin ovolike godine, niti na sam događaj koji povezuje da je u njemu bio umešan Đokića. Tvrdim da ih je advokat doveo i instruisao“.

Pantović dodaje da i onima koji nisu upućeni u slučaj treba da bude simptomatičan i podatak, da se Zoran Đokić sve do hapšenja, kretao slobodno Kosovom, gde je i živeo, uključujući i njegove odlaske u Peć i da je to dokazivo.

Advokat Pantović je potresen presudom i kaže da u skoro trodecenijskog advokatskoj praksi nije doživeo sličan slučaj – da „nevin čovek preko ovako nekredibilnih i instruisanih svedoka, i mimo zakona, bude osuđen“.

„Verujte, u svojoj praksi, evo 26 godina, nisam video nikada ovako nešto. Imam iskustva i umem da prepoznam i otkrijem laž, a ovaj čovek nevin sedi u zatvoru. U normalnim okolnostima ne bi bio ni optužen a kamoli osuđen“, kazao je.

Na pitanje kako je onda moglo da se dogodi tako nešto, Pantović je uveren u navodnu pristrasnost suda.

Na pitanje da sudske procese prate i međunarodni posmatrači, Pantović kaže da je ovaj slučaj pratio „jedino EULEX“, ali da se tokom pandemije njihov predstavnik nije pojavljivao u sudnici, sve do završne reči i danas, kada se izricala presuda.

Sada preostaje žalba Apelacionom sudu, a na pitanje šta očekuje od toga, Pantović kaže da se u sudu nalaze „pristojne sudije“ mlađe generacije, ali i da su one pod pritiskom da opšti narativ – pronaći krivce Srbe kao izvršitelje ratnih zločina.

Kao primer navodi slučaj Darka Tasića kada je od strane građana, napadnut u Prizrenu.

„Bio je to napad građana na zgradu suda koji su nameravali da se obračunaju sa okrivljenim, sa napadom na automobil u kojem je okrivljeni iz zatvora doveden u sud radi izricanja presude. Praktično kao linč“.

Odbrana će, po dobijanju pismene presude, uložiti žalbu Apelacionom sudu.

Zoran Đokić uhapšen je na prelazu Jarinje i u pritvoru je od 2. februara 2019. godine. Dve godine nakon hapšenja, sudski proces u prvom stepenu okončan je početkom februara.

Prema optužnici podignutoj u junu 2019., Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći“, gde su, prema navodima optužnice, „nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar