Foto: EPA/ANDREJ CUKIC, skyecceurope.com, Shutterstock

"Treniram, nemam s kim da pričam jer sam ja sam na šetnju i u ćeliji. A tražio sam da budem sam...". Ovu poruku 24. juna 2020. godine pljevaljski narko-bos Darko Šarić, u vreme dok se nalazi u pritvoru u Beogradu, šalje vođi kavačkog klana Radoju Zviceru. Poruka u kojoj mu se žali na usamljenost samo je jedna u moru koje su putem zaštićenih "Skaj" telefona razmenjivali Šarić i njegovi saradnici sa one strane rešetki. U tom moru nalaze se i one znatno opasnije, poput uputstava za izvršenje najtežih krivičnih dela, diskreditovanje okrivljenih saradnika i slično. Po svemu sudeći, za "krupne igrače" iz podzemlja ni zatvorske kapije nisu prepreka za komunikaciju sa svojim saradnicima.

Iako se hapšenjem pripadnika kriminalnih organizacija i njihovih šefova često smatra da je grupa obezglavljena i da je toj grupaciji zadat udarac, makar kada je reč o njihovim ilegalnim poslovima, dešifrovanje kriptovane „Skaj“ aplikacije na površinu je, pored ostalih mračnih tajni, otkrilo da su vođe klanova i te kako aktivni i dok su u pritvoru. Takav primer najbolje ilustruje slučaj Darka Šarića, Pljevljaka koji odavno slovi za jednog od najjačih narko-bosova iz našeg regiona.

darko

Najnovija saznanja medija u Crnoj Gori o tome kako je tamošnji bezbednjak, sada uhapšeni, Petar Lazović, komunicirao sa Darkom Šarićem dok je ovaj bio u pritvoru, usledilo je samo kao potvrda onoga što svi odavno sumnjaju. Iz najnovijih prepiski može se videti da je Lazović u leto 2020. godine zaustavio svoje kolege policajce da pripadnicima Šarićeve grupe, Nikoli i Goranu Spasojeviću, oduzmu blindirani automobil, o čemu je revnosno obavestio Pljevljaka.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; privatna arhiva

“Juče nisam dao da se uzme blinda. Spaske i Kubanac. Goran i Nikola. Nisam dao juče. Brate, ja ih pazim, sve koji su naši. Koji ne srljaju, jedini koji je kiksao ovaj Bajčo. Sa ovim Banovićima se uvatio, a oni na sto stolica. Pazim sve naše to i oni znaju ne znam prenose li ti. I Delfina isto. Ne bi mnogi vrdali niđe da si ti tu!”, piše Lazović Pljevljaku.

Sredinom jula 2020. godine, u vreme kada je Šarić u pritvoru čekao završne reči u predmetu vođenim pred Posebnim odeljenjm za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, zbog pranja novca, Lazović Šarića obaveštava i o svakodnevnim stvarima, ko je oboleo od korone, ko je u bolnici, pa i tome sa kim se zabavlja njegova ćerka.

Milić Minja Šaković Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

“Brate ne znam znači li ti, ali ti moram reći, onaj mali Stanković, što je momak, kako mi kažu, sa tvojom kćerkom. Bio je u Tre Canne sa Minjom Šakovićem i Draganom Pečuricom – najboljim drugom Kožarevim”, piše Lazović Pljevljaku 20. jula 2020. godine. Inače, kako pišu Vijesti, Stanković, kog Lazović u tom delu prepiske pominje, sin je dugogodišnjeg sudije i tužioca Ivice Stankovića, advokat Aleksa Stanković.

Ove poruke samo su vrh ledenog brega koji je ogoljen još optužnicom protiv Darka Šarića i njegovih saradnika za planiranje ubistva Nebojše Joksovića, okrivljenog saradnika u postupku koji se vodi protiv Šarića, imajući u vidu da su želeli da ga likvidiraju pošto im brojni pokušaju diskreditacije nisu uspeli. Iz nje se može videti kako se Šarić dopisuje sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem, sa saradnicima, članovima porodice i slično, kako jedni drugima čestitaju praznike, a najviše kako se Šarić žali na uslove u zatvoru.

Međutim, u optužnici se ni u jednom delu ne navodi na koji način Šarić dolazi do telefona i ko je osoba koja mu telefon dotura iza rešetaka.

Kako je Nova.rs ekskluzivno saznala, to pitanje zainteresovalo je Bezbednosno-informativnu agenciju istražuje ko je Šarićev saradnik koji mu je dostavljao telefone, za razliku od policije koja se ovime nije bavila.

Poslovi iz peruanske ćelije

Identična je situacija sa srpskim narko-bosom Zoranom Jakšićem, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Peruu zbog šverca veće količine narkotika. Osim što je Jakšić takođe važna figura u tamošnjoj mreži krijumčara skupocenog belog praha, sa godinama je postao specijalizant za bekstva iz zatvora. Upravo u jednom takvom ga je posetila novinarka Pavla Holcova iz Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), gde je videla da i iza rešetaka uživa gotovo iste privilegije kao i na slobodi.

„Jakšić je po svemu sudeći zatvorenik drugačiji od drugih. Ne samo da ga je razlikovalo to što je visok i bled, što je neuobičajeno za Peru, već je očigledno da je novcem mogao da priušti privatnu ćeliju sa sopstvenim kupatilom. Takođe, novac mu je omogućio i da u zatvoru koristi dva mobilna telefona. Lokalna policija nam je ispričala da Jakšić i dalje upravlja svojim poslovima iz zatvora. Sada znamo i kako“, pisala je novinarka iz Poljske opisujući raskošnu ćeliju u kojoj boravi Jakšić i iz koje upravlja svojim poslovima.

Posete Jakšiću dozovljene su samo onda kada on to dopusti, preko korumpiranih zatvorskih čuvara može naručiti sve što mu padne na pamet, a čak se i deo u kom jede razlikuje od prostora u kom to čine drugi zatvorenici.

„Ovde možeš da kupiš sve. Imam i televizor. Svu hranu mi donose spolja, flaša viskija košta sto dolara, plus mito. A evo i mog francuskog parfema“, objasnio je Jakšić u razgovoru sa novinarkom.

Telefoni „lete“ oko Spuža

Zaplene mobilnih telefona u Istražnom zatvoru u Spužu u Crnoj Gori dešvaju se, čini se, gotovo svake nedelje. U ćelijama pritvorenih pripadnika kotorskih klanova 10. juna ove godine, službenici zatvorske policije pronašli su i oduzeli na desetine telefona. Tada je sprečen i pokušaj da se telefoni ozloglašenim kriminalcima i njihovim šefovima dronovima telefoni dostave do soba kroz prozor, zajedno sa punjačima.

Spuž zatvor
Foto: N1

Desetak dana pre toga stražari su iz dvorišta zatvora iskopali veći broj ovih uređaja, kao i druge nedostavljene predmete poput alkoholnih pića, bodeža i slično…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar