Niš, Kraljevo, improvizovana laboratorija za uzgajanje kanabisa. Kanabis, trava, marihuana, dorga
Ilustracija Foto: MUP Srbije

Viši sud u Nišu osudio je danas Bojana Usiljanina (35) iz Kraljeva na sedam i po godina, Dragana Kovača (68) iz Niša na tri godine a Miodraga Stanojevića (60), takođe iz ovog grada, na tri i po godine zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga u saizvršilaštvu.

Kako je rečeno prilikom objave presude oni su od novembra 2021. do 18. januara 2022. godine na Mramorskom brdu kod Niša, zajedno sa Dušanom Nikolićem, Željkom Markovićem, Predragom Marčićevićem, Aleksandrom Tavrićem, Dragom Kovačevićem i Nenadom Jovičićem koji su već osuđeni po osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela sa Višim javnim tužilaštvom, te sa nekoliko N.N. lica proizvodili opojnu drogu canabis sativa.

Delo su izvršili tako što je Miodrag Stanojević svojim saučesnicima stavio na raspolaganje kuću svojih prijatelja na Mramorskom Brdu za koju je znao da je prazna, gde su oni instalirali ovlaživače vazduha, uređaje za zagrevanje, lampe i ventilatore i zasadili ukupno 1.220 biljaka čija je proizvodnja zabranjena a policija je prilikom pretresa pronašla više od osam kilograma obrane i osušene marihuane.

Obrazlažući presudu sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković obratio se optuženima i objasnio zbog čega su osuđeni te kako im je odmerio kazne.

„Vi gospodine Ušljanin ste zatečeni na licu mesta i to u donjem vešu, u prostorijama gde se uveliko odvijao uzgoj marihuane. Što se tiče vas gospodine Stanojeviću, samo ste vi bili u kontaktu sa vlasnicima kuće u kojoj je instalirana laboratorija, pa ste to i omogućili. Što se tiče Kovača, i on je preduzimao radnje iz kojih se zaključuje da je znao da se tu proizvodi droga“, rekao je Drašković. Komentarišući visinu izrečenih kazna, sudija je ukazao da su one bizu zakonskog minimuma, čak i ona od sedam i po godina izrečena Ušljaninu.

Niš, Kraljevo, improvizovana laboratorija za uzgajanje kanabisa. Kanabis, trava, marihuana, dorga
Foto: MUP Srbije

„Ta kazna vam je izrečena s obzirom na to da ste prethodno osuđivani a da od tada nije proteklo pet godina što predstavlja otežavajuću okolnost kada se radi o povratu“, objasnio je Drašković.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana imaju i VJT i odbrana.

Niš, Kraljevo, improvizovana laboratorija za uzgajanje kanabisa. Kanabis, trava, marihuana, dorga
Foto: MUP Srbije

Ostala šestorica uhapšenih tokom iste akcije pravnosnažno su osuđeni jer su sklopili sporazum o priznanju krivičnog dela sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu. Na taj način Drago Kovačević (47) iz Čačka dobio je četiri godine, Predrag Marčićević (54) iz Ćuprije tri godine i osam meseci, njegov sugrađanin Željko Marković (37) tri godine i 10 meseci, Aleksandar Tavrić (26) iz Trstenika četiri godine i devet meseci a Kraljevčani Nenad Jovičić (23) i Dušan Nikolić (35) po tri godine i osam meseci zatvora.

VIDEO: Pala kriminalna grupa iz Sremske Mitrovice, zaplenjeno više od 100 kilograma droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar