Foto: Shutterstock

Slučaj trinaestogodišnje Tamare Blažić iz Niša, koja je u subotu pobegla od kuće kako bi došla u Beograd da polaže prijamni ispit za Matematičku gimnaziju, samo je jedan u nizu brojnih kada su tinejdžeri naišli na nerazumevanje od strane roditelja i odlučili se na ovako drastične poteze. Tako smo u prethodnom periodu imali dosta slučajeva ovakvih nestašluka tinejdžera, a kako praksa pokazuje, maloletnici najčešće beže od kuće zbog loših ocena, ljubavi, ali i da bi videli stadion svog omiljenog fudbalskog kluba..

Potraga za devojčicom Tamarom Blažić iz Niša završila se sa srećnim krajem, a ona je tokom noći pronađena u autobusu u Ugrinovcima u Beogradu. Prema pisanju medija, maloletnica se na ovaj korak odlučila zbog polaganja prijemnog ispita na Matematičkoj gimnaziji, na koji je roditelji nisu pustili, a razlog njenog „odlaska“ od kuće šokirao je srpsku javnost.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj uzrok i nije tako čudan ukoliko uzmemo u obzir zbog čega su sve malotni buntovnici bežali u prethodnom periodu. Definitno slučaj, koga se verovatno javnost najživlje seća, jeste nestanak dvanaestogodišnjeg dečaka iz Inđije maja prošle godine, a koji je podigao celu Srbiju na noge.

Dečak je nakon višesatne potrage konačno pronađen, a razlog njegovog je, ni manje, ni više nego, ljubav prema njegovom omiljenom fudbalskom klubu Crvena zvezda. Naime, dečak je tog dana pobegao iz kuće za Beograd samo da bi video i posetio stadio Crvene zvezde „Rajko Mitić“ na Voždovcu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, motivi zbog kojih se deca osmele da beže iz svojih porodičnih domova najčešće su loše ocene u školi i straha od kritike roditelja. Pre nekoliko godina devojčica Nina Ž. pobegla je od kuće u beogradskom naselju Resnik, nakon čega joj se tri dana gubio svaki trag. Na sreću, devojčica je nakon trodnevne potrage nađena, a kako su mediji tada pisali, ona se na ovaj korak odlučila zbog loših ocena u školi.

I dve godine kasnije, 2016. godine, ceo Beograd podigao se na noge kako bi pronašao tada 13-godišnjeg K. S., kome se trag izgubio nakon što je otišao u školu po đačku knjižicu. Dečak je nakon nekoliko sati potrage pronađen, a ispostavilo se da se skrivao zbog loših ocena u knjižici.

A gde su mladi, tu je i ljubav.

Neretko se dešavalo i da maloletnici beže od kuće zbog neshvaćene ljubavi, koliko god to u tim godinam zvučalo čudno. Tako je početkom februara ove godine nestala četrnaestogodišnja M. J. iz sela Bublica kod Prokuplja, a pronađena je uz pomoć signala mobilnog telefona. Kako su mediji pisali, odbegla devojčica bila je u mestu Mačina, odakle je i njen momak M. T. (16).

Psiholog Radmila Grujičić u razgovoru za portal Nova.rs ističe da se ovakvi “nestanci” maloletnika najčešće dešavaju u uzrastu između 11 i 15 godine.

“Reč je o početku puberteta, kraj trećeg i početak četvrtog razreda, znači od 11, 12, pa do nekih 15 godina. To je uzrast kada deca počinju da razumeju svoja prava, da se bude, ali ipak nisu dovoljno zreli i svesni da shvataju ozbiljnost situacije i preuzmu odgovornost za nju”, kaže Grujičićeva.

Ona u razgovoru za portal Nova.rs navodi i da postoje dva razloga zbog kojih maloletnici čine ovakve nestašluke.

“U slučajevima gde deca na svoju ruku rade nešto netipično ili ekstremno poput nestanaka, reč je o tome da su roditelji previše rigidni i prave planove za decu, odnosno nemaju nikakvog poštovanja za njih, zbog čega je moguće očekivati ovakve stvari. To je kada se roditelji ponašaju na sledeći način: “mi znamo šta je za tebe najbolje, mi smo tvoji roditelji, ti treba samo da se povinuješ i slušaj bez pogovoro”. To je jedan ekstrem”, kaže psiholog i dodaje:

“Drugi je kada roditelji sve povlađuju deci, odnosno sve mu je dozvoljavaju, samo da neko ne frustrira dete. To je ona paralela – imamo situaciju od pre desetak i više godina kada roditelj dolazi kod nastavnika, koji mu pokazuje knjižicu deteta sa jedinicama, i oni gledaju dete i govore mu da mora da se uozbilji. A sada imate slučaj gde roditelji sa detetom, koje ima jedinice, gledaju popreko nastavnika”, navodi naša sagovornica.

Grujičićeva navodi i da je neophodno da roditelji pronađu sredinu u vaspitavanju roditelja.

“Mislim da nije teško uspostaviti, rodittelj ima tri glavna zadatka, da voli svoje dete, da ga zaštiti i da ga pripremi za život. Imam utisak da ljudi prezaštićuju decu, a premalo pripremaju za život koji ga čeka”, dodaje psiholog.

Pobegao od kuće zbog trudnoće devojke

Nesvakidašnji slučaj dogodio se i 2018. godine, kada je nestao Danijel Đ. (17) iz Batajnice. On je pronađen u Kovilju, a kako su mediji tada pisali, pobegao je od kuće kod devojke jer nije znao kako roditeljima da kaže da je ona trudna.

Majka devojke je videla fotografiju Danijela Đ. na društvenim mrežama, na kojoj je pisalo da je nestao, nakon čega je pozvala roditelje ovog tinejdžera i rekla im da je on kod njih u kući.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare