Ana Knežević i David Knežević Foto:privatna arhiva

Beograđanin David Knežević optužen je u Sjedinjenim Američkim Državama za dva krivična dela - otmicu i ubistvo bivše supruge Ane Knežević, a na poslednjem saslušanju tvrdio je da nije kriv. Kneževiću će se suditi na Floridi, zemlji koja primenjuje čak i smrtnu kaznu za ubistvo, a portal Nova.rs otkriva šta to znači u slučaju Srbina.

Prava međunarodna filmska priča svoj epilog dobiće u Americi, a iako je nekoliko policija učestvovalo u istrazi protiv Kneževića, Amerikanci insistiraju da sude u slučajevima kada su njihovi državljani žrtve ili počinioci.

Knežević je već bio „osoba od interesa“ kada je sleteo na međunarodni aerodrom u Majamiju na Floridi. Sa aerodroma je sproveden u pritvor i već mu je počelo suđenje. On se inicijalno izjasnio da nije kriv za otmicu supruge Ane, ali je zatražio još vremena da bi pripremio odbranu, što mu je sud odobrio. Ipak, dok Knežević priprema odbranu, istražni organi nastavljaju potragu za dokazima, koji se gomilaju.

Pročitajte još:

David Knežević i njegova supruga Ana su državljani SAD i stanovnici Floride, američke države koja još uvek primenjuje smrtnu kaznu za ubistvo. Prema dostupnim podacima do 1. maja ove godine, čak 278 osuđenika čeka na izvršenje smrtne kazne u Floridi. Ipak, Knežević ne mora da strepi od smrtne kazne, jer će mu se suditi po Federalnom zakonu. Iako smrtna kazna postoji i tom delu američkog zakonodavstva, ona se izriče vrlo retko, pa tako od 2001. godine samo su tri osobe osuđene na smrtnu kaznu u Federalnim sudovima.

Istragu sprovodi druga savezna institucija, Federalni istražni biro, jer se, kako se sumnja, zločin koji je američki državljanin izvršio nad američkim državljaninom, dogodio u inostranstvu, što je nadležnost federalnih službi.

David Knežević Foto:Broward County Sheriff

„U pitanju je anglosaksonsko pravo koje se prilično razlikuje od evropskog, kontinentalnog prava koje se primenjuje i u Srbiji. Zakonodavstvo može prilično da se razlikuje od države do države, a tu je i Savezni sud gde se primenjuju drugačije odredbe. U nekim američkim saveznim državama postoji smrtna kazna, u drugim je ukinuta“, objašnjava advokat i bivši sudija Vladimir Vučinić.

Iako je David Knežević optužen za otmicu supruge Ane, gomilaju se dokazi protiv njega.

Iako je tvrdio da je u vreme Aninog nestanka bio u Beogradu, ustanovljeno je da je u srpskoj prestonici iznajmio automobil kojim je prešao čak 7.000 kilomeata, što je više nego što je kilometraža do Madrida i nazad. Taj automobil je usnimljen u Španiji, a na njemu su bile druge registarske tablice, koje je jedan Španac prijavio kao ukradene.

Ana Knežević Foto:privatna arhiva

Takođe, postoje snimci kamera za video-nadzor koje su snimile Kneževića u Španiji u vreme kada je on tvrdio da je u Beogradu.

DNK trag

Jedan od ključnih dokaza je biološki materijal koji je uzorkovan iz iznajmljenog automobila, a nakon analize znaće se kome pripada.

Policija nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, traga za telom Ane Knežević, rođene Kolumbijke ali naturalizovane Amerikanke. Maskirana osoba, za koju se sumnja da je David Knežević, snimljena je kako izlazi sa koferom iz Aninog stana u Madridu.

Iako tela nema, sa dovoljno materijalnih dokaza, Knežević može biti osuđen za njeno ubistvo. Bivši američki javni tužilac Tomas Tad Dibiase je ranije u izjavi za portal Nova.rs izjavio da se optužnica za ubistvo poktrepljuje i drugim dokazima, a ne nužno telom.

„Slučajevi ubistva bez tela se najčešće dokazuju pomoću dokaza kao što su DNK, podacima iz mobilnih telefona, snimcima kamera za video-nadzor, a zajedno sa tim tu su i iskazi prijatelja i porodice i na kraju priznanje osumnjičenog policiji. Forenzički dokazi, naročito DNK i digitalni dokazi, uglavnom dobijeni iz mobilnih telefona se najčešće koriste. Većina slučajeva ubistva bez tela nemaju očevice, jer su najčešće umešane dve osobe – žrtva i optuženi. Iako motiv nije neophodan i ne zahteva se njegovo dokazivanje, ipak može prilično da pomogne kako bi zločin bio objašnjen. Pogotovo u slučajevima porodičnog nasilja, gde postoji prethodna istorija napada i nasilja između osumnjičenog i žrtve“, izjavio je DiBiase ranije za portal Nova.rs.

Po rečima advokata Vladimira Vučinića, u SAD se široko primenjuje institut sporazuma o priznanju krivice, koji postižu optuženi i tužilaštvo u zamenu za blažu kaznu ili robijanje u boljem zatvoru.

„Svojevremeno, dok sam bio sudija, boravio sam u poseti SAD i sećam se da je ogromna većina predmeta u Vašingtonu rešena upravo tako, pomoću sporazuma o priznanju krivice između optuženog i tužilaštva. Naravno, i to se razlikuje od krivičnog dela do krivičnog dela i od države do države“, objašnjava Vučinić.

BONUS VIDEO: Potraga za telom Ane Knežević u Španiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare