Foto:Društvene mreže

Za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, osumnjičena su dvojica radnika JKP "Vodovod" iz Bora Dejan Dragijević i Srđan Janković, koji su dana kada je devojčica nestala, 26. marta, u tom mestu očitavali vodomere. Janković i Dragijević su uhapšeni 4. aprila, a iako su pojedini zvaničnici MUP Srbije, ali i državni funkcioneri, u medijima slučaj proglasili rešenim, postavlja se pitanje šta će se sa istragom dogoditi ukoliko i drugi osumnjičeni danas povuče ranije dato priznanje.

Munjevito rešavanje slučaja nestanka i ubistva devojčice predstavljeno je kao veliki uspeh policije, a zasnivalo se uglavnom na iskazima dvojice osumnijčenih, Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića. Oni su potanko opisali šta se dogodilo tog dana u Banjskom polju, prigradskom naselju kraj Bora, gde se nalazi imanje sa koga je nestala devojčica.

Pročitajte još:

Priča koju su pojedini policijski funcioneri i političari plasirali javnosti bila je puna mučnih detalja. Dete je, kako je policija tvrdila, izašlo na ulicu gde su je prvo službenim autom „fijatom“ radnici JKP „Vodovod“ udarili. Dete su stavili u kola i nastavili vožnju, a u jednom trenutku se ispostavilo da dete nije umrlo od udarca automobila, već se osvestilo i tada ju je jedan od osumnjičenih navodno usmrtio. Telo su bacili na deponiju na Starom banjskom putu a kasnije su ga premestili na, za sada, nepoznatu lokaciju. Ovako glasi zvanična, policijska verzija.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Ipak, da bi to postala i zvanična verzija tužilaštva i da bi se to našlo na optužnici koja bi trebalo da bude podignuta do kraja septembra, istražni organi bi trebalo da prikupe i druge materijalne dokaze. Ali, sa tim nije išlo lako. Biološki tragovi devojčice nisu pronađeni ni na vozilu kojim je izvršeno krivično delo, ni u njemu, nisu pronađeni ni tragovi udarca. Nema ni bioloških tragova deteta na odeći osumnjičenih ili ih makar policija nije pronašla. Nije pronađeno ni telo nestale devojčice, iako je deponija, na koju su osumnjičeni, kako tvrde iz policije, prvo bacili telo žrtve, temeljno pretražena i prekopana.

Policija na terenu pretražuje gde je telo devojčice Danka Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na kraju je od medijski rešenog slučaja ostala samo izjava osumnjičenih u policiji, a kako su rekli zvanični MUP, oni su priznali izvršenje zločina. Ipak, i tu je došlo do obrta, pa je jedan od osumnjičenih, Srđan Janković, nedavno zatražio da ponovo bude ispitan pred tužilaštvom i tada je povukao ranije dato priznanje, rekavši da je isto dao pod prinudom.

Sada je isto zatražio i Dejan Dragijević, koji bi trebalo da bude saslušan danas. Očekuje se ili da konačno otkrije gde je telo deteta ili da i on povuče svoje priznanje. Ukoliko odluči da povuče priznanje, postavlja se pitanje šta će biti sa slučajem jer tužilaštvu gotovo da nema dokaze protiv osumnjičenih.

„Ovo je fijasko od istrage. Ceo slučaj se zasniva na iskazima osumnjičenih u policiji, a nije poznato pod kojim okolnostima su ih dali, da li su bili prisutni branioci, da li su u pitanju branioci po službenoj dužnosti ili izabrani branioci. Ovde je policija vodila istragu, iako je kod nas u zakonu već dugo propisano da tužilaštvo a ne policija treba da vode istražne radnje. O celom slučaju su se oglašavali visoki funkcioneri policije, koji su iznosili javno detalje o istrazi, što je nedopustivo. Ceo slučaj je tako kontaminiran i ja ne znam na osnovu čega će tužilaštvo podići optužnicu, pogotovo ako i drugi okrivljeni povuče priznanje. Mi ne znamo zapravo ništa i nemamo nijedan dokaz osim tih priznanja, a to nije dovoljno“, kaže za Nova.rs poznati advokat Borivoje Borović.

Borović ukazuje na još jednu bitnu okolnost.

„Potrebno je da policija, kao deo izvršne vlasti, prestane da se oglašava tokom istrage i da to prepusti tužilaštvu. Ovo nije prvi slučaj da policija upropasti slučaj, slično je bilo i sa ubistvom pevačice Jelene Marjanović u Borči, ubistvom advokata Miše Ognjanovića. U javnost se puštaju mnoge informacije, da bi se zadovoljilo interesovanje građana, ali se istraga upropasti“, objašnjava advokat Borivoje Borović“, ističe advokat.

Inače, portal Nova.rs nedavno je objavio da na svim dosad analiziranim tragovima nije pronađen DNK trag devojčice. Ostalo je da se analizira dlaka bez korana, a prema tvrdnjama stručnjaka, iz nje se ne može utvrditi kome pripada.

Podsetimo, dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta oko 13.45 časova iz dvorišta porodičnog imanja u Banjskom polju, gde je bila sa majkom i bratom. Njena majka, Ivana, brzo je pozvala policiju, a sticajem okolnosti prvi policajac stigao je već za nekoliko minuta. Ubrzo su došle dodatne snage policije, kao i otac nestale devojčice Miloš Ilić. Iste večeri, po prvi put je u Srbiji aktiviran sistem „Pronađi me“.

Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici JKP „Vodovod“ uhapšeni su 4. aprila, zbog sumnje da su ubili Danku Ilić. Zbog pomaganja u skrivanju tela devojčice 6. aprila uhapšeni su Dejanovi otac i brat, Radoslav i Dalibor Dragijević. U zgradi policije u Boru dan kasnije, 7. aprila umro je Dalibor Dragijević, kako se ispostavilo od posledica policijske torture.

Trenutno se, daleko od očiju javnosti, uz puno zataškavanja, sprovodi istraga o smrti Dalibora Dragijevića, ali rezultati te istrage nisu poznati, jer o tom slučaju, iako postoje brojni materijalni dokazi, zvaničnici ćute.

BONUS VIDEO: Policija pretražuje Banjsko polje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare