Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Srđan Janković, jedan od dvojice osumnjičenih u slučaju nestanka i ubistva devojčice Danke Ilić, ispričao je prošle nedelje na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru da kobnog dana uopšte nije video devojčicu i negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret. Iako je javnost očekivala da njegovo svedočenje konačno rasvetli misteriju nestanka deteta u Banjskom polju, slučaj se po svemu sudeći vraća na početak, a najveća srpska misterija dobila je novi zaplet.

Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a celokupnu domaću, ali regionalnu javnost ova informacija podigla je na noge.

Pročitajte još:

Dete je nestalo nešto posle 13 časova, a negde u večernjim satima prvi put se oglasio i sistem „Pronađi me“, srpska verzija Amber alerta. Veliki broj ljudi, tih dana, skupio se u Banjskom polju kako bi neutešnoj porodici pomogao u potrazi za ćerkom koja nije imala ni dve pune godine.

Kako je počela potraga?

Na licu mesta bio je i veliki broj pripadnika policije, Žandarmerije, Gorske službe spasavanja, kao i nekoliko helikoptera koji su do detalja pretraživali ceo kraj u nameri da pronađu dete. Pretražena je nepregledna šuma, podzemni prolazi kanalizacije, reka koja prolazi u blizini.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Porodica devojčice nalazila se na udaru javnosti, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije stvorilo je plodno tlo za nastanak velikog broja teorija zavera time što se nisu oglašavali blagovremeno.

Detalji istrage slučaja Danke Ilić

Ipak, prelomni trenutak u slučaju bila je objava predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je lično saopštio da je devojčica Danka Ilić ubijena i da su dvojica osumnjičenih priznala u potpunosti izvršenje krivičnog dela. Reč je bila o dvojici zaposlenih u JKP „Vodovod“ iz Bora – Srđanu Jankoviću i Daliboru Dragijeviću – koji su kobnog dana bili na izvršenju radnog zadatka u mestu gde je devojčica bila sa majkom i bratom.

Detaljnom istragom, a kako je saopštio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, utvrđeno je da su dvojica osumnjičenih kolima udarili devojčicu, u besvesnom stanju je ubacili u vozilo. Dok su odlazili iz Banjskog polja, naleteli su na oca devojčice, koji je po pozivu majke, krenuo ka mestu gde je poslednji put viđena njihova ćerka. Otac je zaustavio dvojicu radnika i pitao ih da li su videli dete, ali su oni odgovorili da nisu.

Foto: Printscreen Nova/Video

Ipak, uprkos priznanju i pokazivanju mesta na kom su zakopali telo devojčice, do danas telo nije pronađeno.

Osumnjičeni tvrdi da nije ni video dete

Dragijeviću i Jankoviću na teret se stavlja krivično delo teško ubistvo. Tokom prošle nedelje očekivalo se i da će konačno doći do pomaka u slučaju i to nakon što jedan od osumnjičenih, Srđan Janković, najavio preko advokata da je spreman da progovori.

Ipak, slučaj Danke Ilić tada je dobio još jedan obrt – osumnjičeni je negirao krivično delo, a kako je nama rečeno u Višem tužilaštvu, rekao je i da devojčicu kobnog dana uopšte nije ni video.

Smrt brata uhapšenog za zločin

Od samog početka slučaj nestanka Danke Iliić prati niz čudnih okolnosti.

Nedugo nakon privođenja osumnjičenih za zločin uhapšeni su i Dragijevićevi brat Dalibor i otac Radoslav. Oni su privedeni zbog sumnje da su mu pomagali oko prenošenja tela na različite lokacije.

Potom se dogodilo nešto što dosad nije viđeno. MUP Srbije saopštio je da je Dalibor Dragijević umro prirodnom smrću u policijskoj stanici. Nakon odrađene obdukcije u Beogradu, utvrđeno je da je Dalibor zapravo preminuo od posledica batina koje je doživeo u policijskoj stanici. Sektor unutrašnje kontrole pokrenuo je istragu povodm ovog slučaja.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Facebook

Nema DNK tragova Danke

Veliki broj materija izvučen je iz vozila kojim su kobonog dana upravljali Dejan Dragijević i Srđan Janković i svi oni su poslati na veštačenje. Međutim, dosadašnjim postupkom utvrđeno je da nema DNK tragova Danke. Jedan od ključnih dokaza jeste dlaka koja je pronađena u vozilo i ona je sada na veštačenju. Ovaj dokaz otežava činjenica da je dlaka bez korena i da će biti jako teško utvrditi da li pripadana Danki Ilić, objašnjeno je ranije za Novu iz VJT.

Iz pritvora je pre nekoliko dana pušten Radoslav Dragijević, otac osumnjičene braće, za kog se sumnjalo da je pomagao u prenošenju tela.

Potraga za Dankom Ilić helikopter Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dva meseca potrage, istrage i uznemirenosti javnosti, preveliki broj informacija i toliko radnji na rešavanju ove misterije, da bi ceo slučaj ponovo došao na početak.

Zbog svih ovih okolnosti, traljave istrage nadležnih, građani razvijaju brojne teorije o slučaju Danke Ilić – da li je ubijena, da li je oteta, gde je Danka…

Ono što je ključno za slučaj jeste da devojčicinog tela nema, da je jedan od glavnih svedoka ubijen u policijskoj stanici, te da je jedan od osumnjičenih ispričao da nije ni video devojčicu.

Porodica Danke i ostatak javnosti i dalje muči samo jedno pitanje „Šta se dogodilo devojčici Danki Ilić u Banjskom polju i da li ćemo ikad saznati?“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare