Foto; Nova.rs, Stefan Tomasevic/ATAImages, E-stock/Milos Rafailovic; MUP Srbije; Vesna lalić/Nova.rs; Shutterstock

Klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića imao je spisak osoba za koje se interesovao, a dok se pojedini nalaze na listi njihovih žrtava, neki su uspeli da izbegnu takvu sudbinu. Ozloglašeni kasapini svoje protivnike su proveravali preko baze Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a logistiku za to pružali su im policajci Aleksandar Purković i Nikola Vračević, optuženi za odavanje poverljivih informacija iz istraga.

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) protiv policajaca Purkovića i Vračevića nalazi se spisak osoba za koje se interesovao ozloglašeni klan. Gotovo sve informacije potraživao je Marko Miljković, pozivajući se na svog najbližeg saradnika Belivuka.

„Velja pitao“, su reči koje su išle uz gotovo svaku poruku upućenu Purkoviću. Purković bi zatim dobijene zahteve kasapina slao Vračeviću koji bi u jedinstvenoj bazi MUP proveravao podatke o predmetnim osobama – koja su njihova vozila, kada su ušli ili izašli iz Srbije, da li protiv njih vodi neka istraga, ali i njihove adrese stanovanja.

Marko Miljković Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Jedna od osoba za koju se interesovao klan bila je i njihova kasnije žrtva – Lazar Vukićević.

Purković je Miljkoviću najpre poslao fotografiju pokojnog Vukićevića, a zatim i poruke u kojima ga informiše sledeće: „Vlasnik je on, sad je dobar broj, prošli put nije bio dobar broj brat, on je vlasnik 1000 posto, polako i pametno i čuvaj se!“

Pročitajte još:

I ubijeni Pink panter Aleksandar Šarac nalazio se na listi osoba čije je informacije tražio Miljković.

Sa druge strane, neke osobe su i dalje žive. Na spisku osoba od interesovanja bio je i vođa „vračaraca“ Nikola Džoni Vušović, koji se već duže vreme nalazi u bekstvu. Da je klan Belivuk-Miljković posebnu pažnju posvećivao „vračarcima“ pokazuje činjenica da su se interesovali i za nedavno uhapšenog Nikolu Kačarevića.

Škaljarci slaba tačka

Možda najveće interesovanje vođe klana imale su za trećeg čoveka škaljaraca, Veljka Banovića Votku.

Banović je slovio za slabu tačku krimi-grupe Belivuk-Miljković, u više navrata su planirali njegovu likvidaciju, a trenutno nije poznato gde se on nalazi. U fokusu javnosti zatekao se pre nekoliko godina na sahrani Dragoslava Miloradića, kada su ga nebrojnim kišobranima čuvali na groblju.

Foto: Oliver Bunić/RAS

Gotovo sve informacije koje su vođe klana potraživale bile su označene sa “strogo poverljivo”. To su I saznanja o izvesnom Slobodanu Kiprijanovskom.

„Okrivljeni Purković je poslao preuzetu fotografiju Slobodana Kiprijanovskog iz JIS MUP RS, a zatim i njegove lične podatke, ime oca, datum rođenja, adresu prebivališta, te ga obavestio i da je „čist“, da ih nema dvojica, kao i da će pitati „Vrača“ da probaju preko potraga“, navodi se u optužnici.

Meta pretraga bio je izvesni „Trajko“. Pretpostavlja se da je reč o čoveku čije se ime pominjalo u više navrata tokom suđenja klanu Belivuk-Miljković.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Miljković se interesovao da li je Trajko iz Kaluđerice i koliko godina ima, na šta mu je Purković prosledio njegovu adresu, kao I informaciju “ ima potragu za prevaru, ima 100 krivičnih dela, krađe, teške krađe, prevare, pokušaj ubistva.”

Predmet interesovanja kriminalnog klana bili su i izvesni Aleksandar Cenić i Vedran Ćurčija. Pretpostavlja se da je reč o Pink panteru Ćurčiji, koji je pre nekoliko godina hapšene zbog pljačke draguljarnice u Luganu.

Pročitajte još:

„Aleksandar Cenić“, „vozi onu blindu“, „što si pitao“, „u Zemunu““, navodi se u porukama između Purkovića i Miljkovića.

Mahom je reč o protivnicima kavačkog klana, čija je ispostava u Srbiji upravo kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Interesantno je da je klan skupljao informacije I o visokopozicioniranim „vračarcima“, koji sarađuju s kavčanim

Podsetimo, kriminalna grupa Belivuk-Miljković tereti se za sedam likvidacija, a pretpostavlja se da je spisak žrtava mnogo duži.  Godinama unazad pomenuta grupa delovala je pod paravanom navijačke frakcije „Iz principa“.

BONUS VIDEO: Vuk Cvijić: Nije pitanje ko je Belivukova grupa, nego ko im je omogućio da radi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare