U eksploziji u pogonu za proizvodnju gorive trake fabrike "Trajal" u Kruševcu nastradao je mladić Nikola Rašković (18), dok su povrede zadobili Dušan J. (25), Marko M. (38) i Bojan T. (38) i Sara C. (20). Ovo je sedma nesreća dosad koja se dogodila u najznačajnijoj i najvećoj fabrici u Kruševcu.

Prva eksplozija koju pamte Kruševljani dogodila se ’80-tih godina prošlog veka kada je eksplozija uzdrmala okolne kuće u naseljenom mestu Parunovac, na kojima su pucala prozorska stakla. Kako se meštani sećaju, nastradalih nije bilo, a od 2001. godine ovo je šesta nesreća od detonacija u „Trajalu“, ali prva sa smrtnim ishodom.

U prethodnih pet bilo je samo povređenih radnika i materijalne štete.

Eksplozija u fabrici Trajal u Kruševcu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

U pogonima za proizvodnju eksplozivnih sredstava dogodile su se eksplozije i 2007. i 2008. godine. Na sreću, tada niko nije smrtno stradao, ali je teže i lakše povređeno desetak radnika.

Eksplozija 2007. godine bila je u pogonu za proizvodnju protivgradnih raketa, a slična ekplozija dogodila se i u avgustu 2008. godine.

„U ovoj fabrici, u kojoj se proizvode eksplozivna i pirotehnička sredstva, i pre 25 godina dogodila se slična eksplozija. Na žalost, eksplozija se dogodila na kolodromu, pogonu gde se sprovodi postupak gaženja praškastog eksplozivnog materijala“, rekao je svojevremeno generalni direktor „Trajal” korporacije.

TRAYAL Kruševac eksplozija Foto:MUP Srbije

Nepune tri godine kasnije, tačnije marta 2011. godine, dve radnice kruševačkog „Trajala“ zadobile su teže povrede u eksploziji koja se dogodila nešto posle 9.30 sati u pogonu pirotehnike.

Zorica M. prevezena je u Zdravstveni centar Kruševac sa teškom povredom šake. Nakon što je zbrinuta, radnica je prebačena za Beograd na odeljenje mikrohirurgije kako bi pokušali da joj spasu šaku.

Drugoj radnici su popucale bubne opne i ona je tada smeštena na odeljenju ORL kruševačke bolnice.

TRAYAL Kruševac eksplozija Foto:MUP Srbije

U februaru 2014. godine došlo je do još jedne nesreće. Naime, na poligonu za ispitivanje eksploziva „Trajal korporacije“ prilikom obavljanja poslova ispitivanja eksploziva došlo je do eksplozije u kojoj je povređen 34-godišnji radnik A. M.

On je zbrinut na odeljenju intenzivne nege hirurškog odeljenja kruševačke bolnice, gde su mu ustanovljene teške povrede lica i prelomom noge, nakon čega je prevezen na intenzivnu negu Vojno-medicinske akademije u Beograd.

2017. godine, u kruševačkoj korporaciji „Trajal“ izbio je požar u proizvodnom pogonu fabrike za proizvodnju guma, a trojici radnika je ukazana medicinska pomoć.

TRAYAL Kruševac eksplozija Foto:MUP Srbije

Eksplozija u Trajalu samo jedna u nizu incidenata

Podsetimo, ekspolozija u fabrici „Trajal“ u Kruševcu u kojoj je poginuo jedan, a četvoro radnika povređeno, samo je još jedan incident u nizu u Srbiji, gde je došlo do smrtnog ishoda na radnom mestu. Iz sindikalnih organizacija kažu da godinama upozoravaju nadležne da neki radnici posao obavljaju u nebezbednim uslovima, ali i da je potrebno doneti novi zakon.

Nakon tragedije, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata saopštila je da je tragedija u fabrici Trajal u Kruševcu samo još jedan u nizu tragičnih dešavanja u našim fabrikama.

„Posle Lučana, Krušika, dogodio se Trajal. ASNS godinama upozorava nadležna ministarstva i menadžment da u namenskim fabrikama i fabrikama sa proizvodnjom sa uvećanim rizikom radnici posao obavljaju u nebezbednim uslovima. Nedostatak adekvatne zaštitne opreme, pritisak da se preskoče propisane procedure, neažurnost i nedostatak kontrole, „žmurenje“ inspekcija kod očiglednih propusta, po pravilu, za rezultat imaju tragedije, izgubljene živote i ubogaljene radnike“, navodi se u saopštenju.

Eksplozija u fabrici Trajal u Kruševcu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Ignorisani zahtevi za poboljšanje radnih uslova“

Udruženi sindikati Srbije Sloga zatražili su hitnu smenu generalnog direktora Trajala i predsednika Unije poslodavaca Srbije Miloša Nenezića zbog tragedije koja se juče desila u ovoj fabrici kada je jedna osoba izgubila život, a više ih je povređeno.

„Tragični događaj koji se odigrao u fabrici u Kruševcu, gde je u eksploziji u Pogonu za proizvodnju gorive trake, eksploziva, pirotehnike i hemije poginuo osamnaestogodišnji mladić, a četiri osobe povređene, predstavlja rezultat očiglednog niza propusta u upravljanju bezbednošću i radnim uslovima“, istakli su u saopštenju iz sindikata Sloga.

Dodali su da je „činjenica da je osamnaestogodišnji mladić bio angažovan na izuzetno rizičnom radnom mestu, jasan pokazatelj nesposobnosti direktora Miloša Nenezića“.

„On je godinama unazad kontinuirano ignorisao zahteve za poboljšanje radnih uslova i zaštitu radnika. Ovo odgovorno tvrdimo, jer je proganjao sindikalce i pretvarao u tehnološke viškove, zbog zahteva za veća prava i bolje uslove rada, što samo potvrđuje njegovu odgovornost“, ističu u saopoštenju iz sindikata Sloga i dodaju da je „Nenezićeva nesposobnost da obezbedi sigurno radno okruženje neprihvatljiva i da mora biti sankcionisana smenom i to bez odlaganja“.

ilustracija Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs; Vesna lalić/Nova.rs; shutterstock

U 2022. godini 64 smrti na radu

Iako je prošlo samo dve nedelje od početka 2024, pogibija radnika „Trajala“ nije prvi slučaj smrtnog ishoda na radnom mestu ove godine.

Kako je potvrđeno Južnim vestima u Osnovnom javnom tužilaštvu u Lebanu i leskovačkom organku Elektrodistribucije, pre dve nedelje radnik ovog preduzeća poginuo je dok je radio na trafostanici kod Sijarinske Banje.

Pogibije radnika obeležile su i kraj prethodne godine. Tako je početkom decembra radnik zaposlen kod kablovskog operatora iz Bačke Topole poginuo u Staroj Moravici, prilikom intervencije na kablovskoj mreži, a desetak dana kasnije radnik jedne firme poginuo je u Leštanima kod Beograda, kada je pao sa visine od osam metara.

Opšta bolnica u Kruševcu Foto:N1

U novembru su za samo četiri dana, dva radnika smrtno stradala na gradilištima u Nišu.

Za informaciju koliko je ukupno radnika stradalo na radu tokom 2023. godine N1 je uputio pitanja Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja ali odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Na sajtu ministarstva dostupan je Izveštaj o radu za 2022. godinu, u kome se navodi da su poslodavci Upravi za bezbednost i zdravlje na radu dostavili ukupno 12.692 izveštaja o povredama na radu. Od toga je bilo 11 smrtnih slučajeva, dok je teško povređeno 1.127 zaposlenih.

Sa druge strane navodi se i da su prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u periodu januar – decembar 2022. godine registrovane 64 smrtne povrede na radu. U istom periodi prema podacima RFZO-a teško je povređeno 3.472, dok je 18.328 radnika zadobilo lake povrede.

Tužilaštva u Srbiji su tokom 2022. godine primila 46 prijava za nepreduzimanje mera bezbednosti i zdravlja na radu usled kojih je došlo do smrtnih, teških i kolektivnih povreda na radu, dok je iz prethodnog perioda ostalo 57 nerešenih prijava.

Za isti period odbačeno je 40 prijava, a doneta je ukupno jedna osuđujuća presuda sa zatvorskom kaznom.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar