Zaplenjeno oružje Foto:MUP Srbije

Crna Gora, uz Srbiju, prednjači prema količini oružja koje poseduju građani u odnosu na broj stanovnika. Prema rezultatima istraživanja „World population review“ za 2021. godinu, svaki treći stanovnik je naoružan. Odnosno, kako je pokazalo istraživanje, na 100 stanovnika, 39 građana poseduje komad ličnog naoružanja, što Crnu Goru stavlja na prvo mestu među državama Evrope, a Srbiju uz nju.

Ovi podaci odnose se samo na legalno naoružanje koje je prijavljeno nadležnim institucijama, dok broj ilegalnog ne može da se utvrdi, jer o njemu ne postoji zvanična evidencija.

Kriminolog profesor Pravnog Fakulteta u Podgorici Velimir Rakočević kaže da je teško dati egzaktnu procenu po pitanju ilegalnog oružja.

„Kriminološka istraživanja pokazuju da je tamna brojka prilično visoka kada je u pitanju krivčno delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Globalno posmatrano na dva registrovana komada oružja dolazi jedno neprijavljeno oružje što svakako treba da zabrine. Ovo su optimistične prognoze budući da je u nekim državama taj odnos prijavljenog i nelegalnog oružja čak 1:1“, navodi Rakočević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zaplenjena droga
Zaplenjena droga Foto:TANJUG/ MUP REPUBLIKE SRBIJE

Tradicija posedovanja oružja u Crnoj Gori

Rakočević posedovanje oružja vidi kao deo tradicije u Crnoj Gori.

„Sa tom tradicijom smo svi manje-više odrastali. Sećam se da je bilo nezamislivo da neka familija nema oružje. Ta vekovna borba za slobodu je učinila svoje u smislu teškog odvikavanja od posedovanja oružja. Pa ipak, danas se ta situacija promenila i najveći broj građana ne smatra oružje neophodnim u svom domu“, navodi Rakočević.

Ističe da posedovanje registrovanog oružja nekada nije predstavljalo veći problem, jer se malo zloupotrebljavalo.

Psihološkinja Nataša Vuković radi u Komisiji za izdavanje lekarskih uverenja za dobijanje oružja.

„Desi se da dođe dečko koji ima dvadesetak godina i želi lekarsko uverenje za posedovanje oružja. Kada ga pitam za šta mu treba dozvola, odgovor obično bude da je to nasleđeno, da se prenosi s generacije na generaciju, od pradede, a neretko svi završe argumentovanje rečenicom – pa eto, mi u Crnoj Gori volimo da imamo oružje“, pojašnjava Vuković za RSE.

Prošle godine, kažu u MUP u Crnoj Gori, da je izdato 1.808 dozvola ili odobrenja za nabavku oružja i taj broj je u poslednjih pet godina bio približan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare