Ispred Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici počeli su da se okupljaju mediji, a ima i zaposlenih iz dnevnog lista i sajta "Informer", koji su došli da podrže i isprate Dragana J. Vučićevića na odsluženje zatvorske kazne od šest meseci koja mu je izrečena jer neće da plati kaznu od 200.000 dinara zbog uvrede. Dragan J. Vučićević stigao je nešto pre 10 sati ispred zatvora.

Na skupu ispred Okružnog zatvora pojavio se i neizbežni Simo Spasić sa megafonom, mada bi i sam Spasić trebalo da se nađe u sličnoj instituciji zbog ugrožavanja bezbednosti novinara. Takođe, pojavile su se i pristalice pokreta „Dveri“, koji podržavaju odlazak Dragana J. Vučićevića u zatvor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na transparentima piše: „Dobro došao, stižu drugari uskoro“, „Vučko, stižu i Vučići“, „Konačno“.

Simo Spasić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vučićević je stigao ispred zatvora oko 9.30 sati. Potom se obratio prisutnima.

„Mnogi su rekli da neću biti osuđen, da neću otići u zatvor, ali evo, ja sam se pojavio. Odmah po dolasku obavestiću zatvorsku upravo da stupim u štrajk glađu do ispunjenja zahteva. Imam dva zahteva, prvi je revizija procesa po kojem sam osuđen zbog verbalnog delikta, a drugi dekriminalizacija dela uvrede. Ja idem u zatvor za sve novinare i sve građane. Po tom zakonu, svaki novinar i građanin može da bude osuđen za tvit. Paradoksalna situacija je da je dekriminalizovana kleveta i onda može da se desi da neko slaže nešto o meni, ja ga opsujem i onda ja idem u zatvor“, rekao je Vučićević.

Dragan J. Vučićević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prilikom ulaska se dogodio manji incident, kada je jedan od pristalica „Dveri“ pokušao da preda Vučićeviću sapun uz reči: „Trebaće vam“. Tada je došlo do verbalnog sukoba, ali nije bilo fizičkog kontakta.

Podsetimo, Dragan J. Vučićević dobio je poziv da se danas, 3. aprila javi na izdržavanje zatvorske kazne u Okružni zatvor u Beogradu, jer je odbio da plati kaznu koju mu je sud presudio zbog uvreda nanetih novinaru Jugoslavu Ćosiću.

Centralni zatvor Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Redakcija Informera je saopštila da Vučićević u ponedeljak odlazi na izdržavanje šestomesečne zatvorske kazne i da će se pre ulaska u zatvor obratiti medijima i odgovarati na pitanja novinara.

Centralni zatvor Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Glavni urednik Informera je konferenciju za medije imao i u petak, kada je najavio da će po ulasku u zatvor stupiti u štrajk glađu. On već više nedelja preko svojih medija i u izjavama u javnosti vodi kampanju da u zatvor odlazi zbog „verbalnog delikta“.

Foto: Video/Nova.rs

Povodom toga se oglasilo i Društvo sudija Srbije, koje je preciziralo da je za uvredu zaprećena isključivo novčana kazna, a da se ona zamenjuje kaznom zatvora isključivo ako osuđeni odbije da plati u naznačenom roku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je molio Vučićevića da ne ide u zatvor, i da se sam nudio da mu plati kaznu, ali je urednik Informera to odbio.

Vučićevića je zbog uvreda tužila i novinarka N1 Žaklina Tatalović, zbog čega je osuđen na još 200 hiljada dinara. Kako je Tatalović saznala iz odgovora suda, presuda još nije uručena Vučićeviću.

BONUS VIDEO: Ispraćaj Dragana J Vučićevića u zatvor. Kome treba izmišljena tema? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare