Ubistvo na Novom Beogradu Foto:Jovan Mladenović/Nova.rs

Na Novom Beogradu, u Gandijevoj ulici u sredu je Nikola L. nožem izbo partnerku Lelu S. a potom počinio samoubistvo. Nasilnika nije mogao da spreči ni žrtvin sin, koji je u jednom trenutku uspeo da istrči iz stana i potraži pomoć. Za Lelu je svaka pomoć stigla prekasno. Ona je deveta žena ubijena na teritoriji Srbije od početka godine, a i u ovom slučaju nasilniku su već bile izricane hitne mere zbog nasilja.

Tačni motivi napada još nisu poznati, a u toku je policijska istraga o ovom, poslednjem, slučaju femicida u Srbiji. Stan u Gandijevoj ulici, u kome se krvoproliće dogodilo pripada Lelinoj majci, koja je otišla u banju. Ubica je to izgleda znao, pa je on, nepozvan, došao, spreman na sve.

Ubistvo i samoubistvo na Novom Beogradu Foto: Nova.rs

Navodno je prvo udario žrtvu kada mu je otvorila vrata stana, a onda je upao unutra i nastavio da je udara. Njen sin uspeo je da istrči po pomoć, a tada je Nikola L. dohvatio nož i izbo žrtvu, a potom počinio samoubistvo. Kada se na licu mesta pojavila policijska patrola, bilo je već kasno. Policajci su mogli samo da konstatuju smrt i napadnute žene i napadača.

Pročitajte još:

Kako se moglo nezvanično čuti, Lela se plašila Nikole, htela je da ga ostavi ali nije smela, baš zbog njegovog nasilničkog temperamenta. Tri puta ga je prijavila za nasilje i Nikoli su već bile izricane hitne mere. Već toliko puta viđen scenario se ponovio, nasilje je eskaliralo i sve je kulminiralo ubistvom.

Ubistvo na Novom Beogradu Foto:Jovan Mladenović/Nova.rs

Vesna Stanojević iz Sigurne kuće je prvoborac u borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Srbiji. Upravo se ona izborila da država i institucije obrate više pažnje na fenomen femicida i njena zasluga je što uopšte postoje sigurne kuće u koje žene, žrtve nasilja mogu da se sklone od nasilnika.

Iako je dobro počelo, kada su uvedene mere zabrane prilaska i komunikacije koje izriče policija i udaljava nasilnika iz domaćinstva, već godinama opet sve stoji. Sveodoci smo i da je ta mera, umeđuvremenu, obesmišljena jer se prečesto dešava da nasilnik, kome je mera već izrečena, nasrne na žrtvu.

Vesna Stanojević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ovo je deveti slučaj femicida od početka godine i plašim se da će, čukoliko se ovako nastavi, ova godina biti zapamćena po velikom broju žrtava. Malo već i ja postajem umorna od iste priče koju ponavljam godinama, o tome da strada veliki broj žena a da treba nešto preduzeti i promeniti, da su mnoge institucije inertne, da treba više raditi na prevenciji i edukaciji. Iz godine u godinu pričam, čini mi se, istu priču“, objašnjava Vesna Stanojević.

Čini se da državi nedostaje jasna strategija u borbi protiv nasilja nad ženama, pogotovo suzbijanje najtežeg oblika – ubistva.

Foto: Milan Markovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako su mnoge mere usvojene, uključujući i one koje su dale neke rezutate, potrebno je bolja, jasnija i brža interakcija između nadležnih institucija, od policije, preko tužilaštva i sudova, do centara za socijalni rad, jer se na najbrutalniji način pokazuje da nešto ne funkcioniše i da je nasilje nad ženama široko rasprostranjeno.

BONUS VIDEO: Ubistvo i samoubistvo na Novom Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare