Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Facebook; Privatna arhiva

Danas se navršava tačno četiri meseca otkako je u Banjskom polju kod Bora nestala Danka Ilić (2). Ni nakon toliko vremena policija i tužilaštvo nemaju informaciju o tome gde se nalazi devojčica, uprkos tome što su dvojica radnika JKP "Vodovod" uhapšena zbog sumnje da su je ubili. Istragu dodatno komplikuje i to što je brat jednog od osumnjičenih ubijen u Policijskoj stanici u Boru, a potom su obojica osumnjičenih povukla priznanje ovog zločina uz obrazloženje da im je on bio iznuđen policijskim tretmanom u borskoj stanici. Pored toga, do sada nije pronađen nijedan trag koji ukazuje da je Danka uopšte bila u njihovom automobilu, kako su najpre priznali policiji.

Ni četiri meseca otkako je u Banjskom polju nestala Danka Ilić, njena porodica ali i cela srpska javnost nisu dobili odgovore na brojna pitanja u vezi sa ovim slučajem. Pre svega do danas je ostalo nepoznato šta se kobnog dana dogodilo u Banjskom polju, kada je dvogodišnju devojčicu i njenog brata majka dovela na staro imanje svoje porodice, odakle je nestala. Terenska potraga je odavno utihnula, a ni nakon ovoliko vremena, nije poznato gde se Dankino telo nalazi.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Za Dankom se tragalo širom Banjskog polja sve dok nisu uhapšeni Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici JKP „Vodovod“, a tu informaciju javnosti saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Potom je policija, nakon dužeg tihovanja, javnosti predstavila rekonstrukciju događaja u okviru koje su objasnili da je Danka neopaženo išetala sa imanja i izašla na ulicu gde su je službenim vozilom udarili radnici JKP „Vodovod“.

Prema istoj rekonstrukciji su je ubacili u svoje vozilo, ubili, a potom njeno telo bacili na divlju deponiju kraj Starobanjskog puta. Jedan od osumnjičenih je potom učestvovao u potrazi za detetom, a drugi je navodno premestio telo na lokaciju koja je do danas ostala nepoznata.

Nakon što su pročešljali svaki pedalj borskog kraja, pregledali svaku pećinu, uvalu, prekontrolisali svaki kanal, potraga za detetom je obustavljena, a zbog sumnje da su mu pomogli da premesti telo devojčice, privedeni su Dragijevićev brat Dalibor i otac Radoslav. Iako se u tom trenutku činilo da se kraj ovom slučaju nazire, 7. aprila došlo je do obrta.

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

Policija je saopštila da je Dragijeviću pozlilo i da je preminuo u zatvoru. Međutim, da je MUP slagao, potvrdio je nalaz obdukcije čije je detalje objavio nedeljnik Radar. Iz tog nalaza jasno se videlo da je Dragijević preminuo usled batina koje je po svemu sudeći dobio u Policijskoj stanici u Boru, a njegova porodica nija imala priliku ni da ga vidi pre nego što je sahranjen.

Bez dokaza i priznanja

Nakon što je Dejan ostao u pritvoru, a Dalibor je ubijen u policijskoj stanici, njihov otac Radoslav je pušten na slobodu. U međuvremenu su i osumnjičeni Janković i Dragijević povukli svoja priznanja koja su, kako je ranije saopštio tadašnji ministar policija Bratislav Gašić, dali u policiji. Osim što su tužilaštvo i policija ostali bez ključnog iskaza na kome su temeljili istragu, ona se dodatno iskomplikovala kada su stigle analize prikupljenih dokaza.

One su pokazale da ni u službenom automobilu koji su koristili radnici JKP „Vodovod“, niti na njihovoj garderobi, nisu pronađeni biološki tragovi nestale devojčice. Trenutno se još analiziraju dlaka bez korena, za koju stručnjaci tvrde da kao takva ne može pokazati kome je pripadala, i GPS koji bi trebalo da pokaže kako su se kretali nakon dana Dankinog nestanka.

Ukoliko nijedan od tih tragova ne bude povezao osumnjičene i Danku Ilić, pitanje je na koji način će zadržati osumnjičene u pritvoru i protiv njih podići optužnicu.

Bonus video: Teška nesreća u centru Beograda: Ženu udario auto, primljena na reanimaciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare