Foto:privatna arhiva

Mladić Aleksa Stojmenović (25) iz Aleksinca nastradao je 16. maja 2021. godine nakon tuče na proslavi 18. rođendana u restoranu „Oaza“ u ovom gradu, a u aprilu ove godine konačno je, iz trećeg puta, podignuta optužnica protiv Ognjena Petkovića, osumnjičenog za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom. Iako je prošlo više od tri i po meseca od tad, Viši sud u Nišu još uvek nije doneo odluku o potvrđivanju optužnice. Aleksina porodica je neutešna zbog toga, a kako njegova majka Dragana Nikolić kaže za Nova.rs, samo žele da osumnjičeni za smrt njenog sina konačno odgovora pred zakonom.

Tragedija se desila na proslavi 18. rođendana u kafani „Oaza“ kojoj su prisustvovali i Aleksa Stojmenović i Ognjen Petković. Izbila je tuča u kojoj je Aleksa zadobio udarac u vrat koji je izazvao krvarenje u moždanom stablu i prestanak rada srca i disanja.

Zbog sumnje da je Aleksi zadao kobni udarac i tako počinio krivično delo nanošenja teške telesne povreda sa smrtnim ishodom, policija je uhapsila Petkovića. Krivične prijave su podnete i protiv mladića Miloša S. i Zorana T, koji se sumnjiče samo za učešće u kobnoj tuči, za šta je predviđena novčana kazna ili zatvor do tri godine. Iako se očekivalo da će istraga brzo iznedriti optužnicu, ona je podignuta, iz trećeg puta, aprila ove godine.

Aleksa Stojmenovic
Aleksa Stojmenović Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Optužnica je konačno podignuta aprila od strane tužilaštva, sada se čeka njeno potvrđivanje, odnosno odluka o njoj. Optužnica je već dva puta vraćana na dopunu, ovo je treće podizanje. Dosad sam uvek nekako sve prepuštala slučaju, verovala u sistem, ali, evo, nekoliko godina kasnije, suđenje nije na vi i nekako ne bih da tako bude“, kaže za Nova.rs Dragana.

Ističe da se konstantno nešto čekam, veštačenja, podizanje optužnice, a sada i potvrđivanje. Ipak, nada se da će sud potvrditi optužnicu.

„Iskreno se nadam potvrđivanju, pričala sam sa svojim advokatom, mislim da je ova optužnica zaista potkrepljena svim dokazima. Ipak, toliko sam uplašena zbog svega što se dešavalo da više ne znam šta može da se desi“, navodi Aleksina majka.

Dragana Nikolić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Dragana se u razgovoru za Nova.rs osvrće na sve što je obeležilo istragu ubistva njenog sina.

„Istraga je najpre krenula i delovalo je da će ubrzo biti optužnice, međutim, to se nije desilo. Ubrzo nakon objavljivanja snimaka sa rođendana, roditeljima osumnjičenog Ognjena je bio dozvoljen medijski prostor i to se sve dešavalo posle ubistva, kada ja nisam bila u stanju maltene da dišem. Oni su to iskoristili i navodno, ogledavši snimak, videli su flašu i dali su sebi za pravo da tvrde da Ognjen nije kriv, već osoba sa tim predmetom. Digla se prašina, oni su protestovali, svašta se dešavalo, tražili su smenu tužiteljke.. Tako da je tužiteljka pod njihovim pritiskom dala snimak na veštačenje koje je odradilo mehanizam povrede i dokazalo da je Ognjenov udarac bio koban“, ističe Dragana i dodaje:

Dragana Nikolić majka i Aleksa Stojmenović iz Aleksinca koji je nastradao na rođendanu Foto:Privatna arhiva

„Ipak, pod njihovih pritiskom, tužiteljka je dala snimak i Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku (NKCF), gde je veštačenje radio veštak koji niti je u registru sudskih veštaka, niti je veštačio ono što je trebalo već se pozivao na saradnju sa medicinskim veštacima, i uz svoju logiku doneo je odluku da udarca nije bilo. Zbog toga se sve odužilo. Na kraju je odrađeno i trasološko veštačenje i veštak je doneo zaključan da je Ognjen u ruci držao predmet od 20 cm, kojim je najverovatnije udario Aleksu. Na osnovu tog veštačenja je podignuta treća optužnica“.

Porodica stradalog mladića, pred kojim je bio život, neutešna je od bola i tuge. Njihovi životi su stali onog dana kada je Aleksino srce prestalo da kuca.

„Sve ovo mi je užasno. Aleksa je bio dobar, pošten, vaspitan, duhovit.. ne znam koju bih reč upotrebila. Imao je toliko prijatelja, svi su ga voleli. Da ne pričam o tome koliko je ljudi bilo na sahrani. Sada su njegovi drugari organizovali, po drugi put, turnir u njegovo ime. To dokazuje koliko su ga voleli. Toliko sam sluđena zbog svega i nemam snage ni za šta. Životi su uništeni svima nama iz familije… Svi smo skrhani od bola, u nekoj tami, nema života kod nas“, kaže neutešna majka.

Dragana Nikolić majka i Aleksa Stojmenović iz Aleksinca koji je nastradao na rođendanu Foto:Privatna arhiva

„Ćerka je zimus dobila sina i dala mu ime Aleksa. On nikada neće da upozna ujaka, nikad neće da shvati koliko bi bio da voljen od strane njega“.

VIDEO: Istraga o ubistvu male Danke tapka u mestu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare