Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Goran Srdanov/Nova.rs, Medija centar

Visoki savet tužilaštva (VST) juče je održao još jednu vanrednu sednicu elektronskim putem, zakazanu na prečac "danas za danas", kako bi između ostalog, zbog isteka zakonskog roka, imenovali vršioce funkcija glavnih tužilaca u nekoliko gradova u Srbiji, čiji je ukupan broj sada čak 36. Kako za „Novu“ otkriva dobro obavešten izvor, osim što se vanredna sednica održava bez prisustva javnosti, članovi Saveta su na ovaj način dovedeni pred svršen čin jer nisu stigli da se blagovremeno informišu o kandidatima, niti su imali vremena da o njima raspravljaju.

Da vanredne sednice VST, koje se na prečac zakazuju i koje ne može da prati javnost, postaju pravilo, dokazuje to što je jučerašnja bila čak deseta vanredna od početka godine.

Da će brojna tužilaštva u Srbiji, čiju su rukovodioci poslednjih godinu dana bili u v. f. statusu, ostati bez glavnog tužioca, poznato je članovima Saveta mesecima unazad. Budući da i dalje nisu okončani regularni izbori za glavne tužioce koji će imati šestogodišnji mandat, VST je prinuđen da do okončanja tih izbora, opet postavlja vršioce funkcije, a koji po zakonu ne mogu da budu oni isti koji su u tom statusu već proveli godinu. Zašto se ovako bitna kadrovska pitanja nisu rešavala blagovremeno i celovito, a ne polovično, oročeno, u poslednjem trenutku i „iza zatvorenih vrata“, pitanje je o kome se u tužilaštvu naveliko spekuliše.

Pročitajte još:

– Sednica je morala da bude zakazana pet dana unapred, kako bi se svi članovi Saveta blagovremeno pripremili i pogledali dokumentaciju o kandidatima koje treba da imenuju kao v.f. Činjenica da je sve prolongirano do poslednjeg trenutka, kako bi se iskoistio mehanizam vanredne sednice na kojoj nema javnosti, ostavlja utisak da je sve odrađeno planski, čime se direktno narušava transparentnost rada VST. Budući da su članovi Saveta u većini ljudi vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac, te da imaju većinu za svaki predlog koji treba izglasati, tužioci sumnjaju da će izbor novih v.f. i ovaj put zavisiti od samo dva kriterijuma – podobnosti i poslušnosti, kazao je za „Novu“ dobro obavešten izvor.

U prilog navodima sagovornika ide i činjenica što na sajtu Visokog saveta tužilaštva, najava vanredne sednice i dnevnog reda nije objavljena na naslovnoj strani, kao što je običaj, već u posebnom i na prvi pogled, nevidljivom odeljku.

– U organizaciji se sumnja da se na ovaj način sprovodi dalja kontrola rukovodilaca osnovnih i viših tužilaštava u Srbiji od strane onih koji se nalaze na vrhu piramide, prvenstveno Zagorke Dolovac, čiju je „kontrolu“ sigurno prošao svaki od predloženih kandidata. Njih će potom, njena većina u Savetu izglasati za period na godinu dana, to jest dok se ne izaberu regularni glavni tužioci na šestogodišnji mandat.

Na jučerašnjoj sednici birani su vršioci funkcije glavnih tužilaca u: VJT u Pirotu, OJT u Nišu, OJT u Aleksincu, OJT u Lebanu, OJT u Zaječaru, OJT u Negotinu, OJT u Somboru, OJT u Vrbasu i OJT u Staroj Pazovi.

Ovo međutim, nisu jedina tužilaštva u državi koja ostaju bez v.f. uprave narednih dana, zbog čega upućeni očekuju da će biti održana još jedna vanredna sednica, kako bi,  mimo pažnje javnosti, „mogli da se rasporede podobni kadrovi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar