ilustracija Foto:shutterstock_ Jose HERNANDEZ Camera 51; shutterstock.; shutterstock.

Kriminalna grupa koja je prokrijumčarila 324 kilograma kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evrope razbijena je septembra prošle godine, a tom prilikom je privedeno šestoro Srba, među kojima je i bivši fudbaler, Živko Bakić. Bakić je označen vođom kriminalne grupe, koja je navodno bliska osuđivanom narko-bosu Zoranu Jakšiću, a sutra seda u sudnicu Specijalnog suda u Beogradu.

Bakićeva grupa razbijena je septembra prošle godine, a uhapšeni se sumnjiče da su organizovali transport 324 kilograma kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, koji je zaplenjen u Solunu. Bakić je na prošlom suđenju u septembru negirao krivicu, a očekuje se da sada iznese detaljnu odbranu.

Pročitajte još:

Akcija hapšenja sprovedena je u Srbiji, a uhapšeno je šest osoba. Među njima je bio i Bakić.

Ubrzo je otkriveno da je vođa pomenute kriminalne grupe od ranije poznat javnosti, a reč je o bivšem fudbaleru koji je igrao za klubove poput FK Zemun i FK Zeta, početkom devedesetih godina.

Živko Bakić Foto: preuzeto sa El Confidencial/Privatna arhiva

Živko Bakić je bio mladi i prespektivan fudbaler, koji je igrao za klubove poput FK Zemun i FK Zeta, početkom devedesetih godina. Mediji su izveštavali i da je igrao u mlađim kategorijama FK Crvene zvezda.

Pročitajte još:

Bakić, iako su mu previđali blistavu karijeru, krenuo je drugim putem. Preselio se u inostranstvo i tamo živeo, a najviše vremena proveo je na Ibici. Navodno se tada bavio iznajmljivanjem smeštaja za turiste, piše španski portal El Konfidensial.

Hapšen 2014. zbog droge?

Kako su mediji izveštavali nakon njegovog hapšenja, navodno je svojevremeno bio u zatvoru i to dve godine zbog narkotike. Navodilo se da ga je španska policija uhapsila 2014. godine sa grupom muškaraca zbog trgovine drogom, iako je njegova odbrana tada objašnjavala da on ima boravišnu dozvolu i legalan biznis, odnosno da se bavio izdavanjem smeštaja.

Foto: Shutterstock

Sem Bakića, u velikoj akciji MUP i BIA uhapšeni su: A. M., N. P., S. Š., M. S. i S. S. , zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako su mediji izveštavali, jedan od ključnih osoba u lancu krijumčarenja kokaina bila je izvesna Mila.

Foto: MUP Srbije

Misteriozna Mila bila je zaposlena u luci u Solunu, i njena uloga bila je da bezbedno izvuče vredan tovar kokaina koji je bio sakriven u kontejneru u kom je bilo 15 tona banana“. pisao jke Kurir.

Pomenuta grupa takođe je koristila Skaj aplikaciju, koja je bila ključna za razbijanje kriminalnih grupa u Evopi.

Život na visokoj nozi

Podsetimo, nakon hapšenja pripadnika kriminalne grupe, pretresi su vršeni na više lokacija u Beogradu i Pančevu. Zaplenjena su vozila visoke klase – „mercedes“, „audi“, „bmw“.. Oduzeti su i skupoceni satovi marke „roleks“, „audemars piguet“, kao i nakit.

Okrivljeni su, po svemu sudeći, živeli na visokoj nozi, a kako se vidi na snimcima hapšenja, jedan pretres obavljen je u luksuznoj vili sa bazenom.

U sklopu finansijske istrage protiv osumnjičenih blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Podsetimo, osumnjičenima se stavlja na teret da su tokom 2020. i 2021. godine na području Južne Amerike, Zapadne Evrope, Republike Grčke i Republike Srbije formirali organizovanu kriminalnu grupu sa ciljem kupovine i prebacivanjem velike količine opojne droge kokain putem prekookanskih brodova iz Južne Amerike na teritoriju Zapadne Evrope i Republike Srbije radi stavljanja u promet i sticanja velike protivpravne imovinske koristi te da je u označenom vremenskom periodu ova organizovana kriminalna grupa kupila, prenela i radi prodaje držala 324 kilograma opojne droge kokain, iz Ekvadora do luke u Solunu u Grčkoj gde je navedena opojna droga oduzeta od strane grčke policije.

Navodno, pomenuta grupa bliska je osuđivanom narko-bosu Zoranu Jakšić, vođi klana „Amerika“.

Jakšić se već godinama nalazi u zatvoru u Peruu.

Zoran Mihailovć Jakšić Foto: Printscreen/YouTube/Panorama

Jakšić je 2021. pravosnažno osuđen na 25 godina zatvora u Peruu zbog šverca 800 kilograma kokaina. Policija ga je uhvatila na delu, dok je ugovarao kupovinu „dve, tri tone“ kokaina koji bi poslao u Evropu.

U bezbednosnim krugovima označen je ključnim čovekom u distribuciji kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

VIDEO: U Mladenovcu i Topoli uhapšeno sedam osoba i zaplenjeno oko 20 kilograma marihuane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare