Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock; instagram serbialive_beograd

Korisnici društvenih mreža masovno su se požalili o prevari koja ponovo kruži Beogradom, a na meti su mahom lakoverni penzioneri. Kako su naveli, sve kreće kada na vaš telefon stigne poruka da ste dobili paket ili lažni kurir pokuca na vrata.

„Možete li da objavite da je mooj svekrvi stigla pošiljka koju nije naručila. Upecala se i preuzela je uz otkup blizu 1.000 dinara. Nije neka velika cifra, ali ako se upeca 100 ljudio na istu foru, nije ni malo. Pokušala je da pozove broj pošiljaoca, ali naravno niko ne se javlja na taj broj. Stigla je neka šnala“, navedeno je u opisu uz fotografiju na kojoj se nalazi šnala.

Na tu objavu nadovezala se još jedna korisnica, koja je objasnila da su njoj stigle SMS poruke, te da paket nije preuzela. Na fotografijama koje je priložila, nalaze se „skrinšotovi“ poruka koje su pristizale, a u kojima piše: „Poštovani, za Vas je prispela pošljka (broj pošiljke) koju možete očekivati u toku dana. Kontakt je (broj telefona).“

Foto: instagram serbialive_beograd

Još jedna korisnica komentarisala je kako je u poštu stigao dopis „o nekom prevarantu“ koji šalje pakete na otkup i uredno podiže novac.

Šta da radite ako posumnjate da ste žrtva prevare?

Imajući u vidu sve veći broj ovakvih i sličnih prevara, JP „Pošte Srbije“ su na svom sajtu objavili detaljna uputstva kako da ne postanete žrtva ovakvih i sličnih prevara.

Foto: instagram serbialive_beograd

„Ukoliko primite sumnjivi imejl, SMS ili poruku na aplikacijama za četovanje za koje se tvrdi da dolaze od Pošte Srbije ili usluge Post-ekspres, ili ako otkrijete veb lokaciju koja ima oznake Pošte Srbije ili Post-ekspres usluge, a za koju mislite da je lažna, molimo vas da to prijavite na: [email protected]“, navode iz ovog preduzeća.

U slučaju sumnjivih imejlova, upozoravaju: nemojte kliktati na linkove niti otvarati priloge, prosledite imejl na [email protected], a zatim imejl obrišite iz prijemnog sandučeta.

Za sumnjive SMS poruke navode da je potrebno da im se pošalje snimak ekrana poruke na [email protected].

Za sumnjive pozive ili internet stranice unesite broj telefona ili adresu veb lokacije u telo imejla i pošaljite na [email protected].

„Ako ste bili žrtva prevare koja uključuje plaćanje, odnosno krađu sredstava sa vašeg bankovnog računa ili kartice, slučaj prijavite Nacionalnom CERT-u na https://www.cert.rs/prijava.html. Ako ste kliknuli na link, ostavili bilo koje lične podatke, poput podataka o bankovnom računu, na internet stranici ili preko telefona ili ste zabrinuti da ste ugroženi, obratite se svojoj banci i tražite blokadu kartice i odmah promenite šifre na svojim internet nalozima“, navodi se na sajtu.

Bonus video: Hapšenje zbog milionske prevare u vodovodu „Zaječar“