Foto:-Stock_natasa_rajakovic; dragan Mujan/Nova.rs; E-Stock_milos_rafailovic

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću, njihovim suprugama Bojani i Tanji, trebalo bi danas da bude nastavljeno pred Specijalnim sudom u Beogradu, po optužbama za pranje novca, a na današnjem ročištu trebalo bi da se otpočne sa saslušanjem svedoka. Među svedocima koji su svoj iskaz dali u istrazi našao se i Ranko Radošević zvani Eskobar, koji je u međuvremenu ubijen. Otkrivamo šta je Eskobar pričao pred tužilaštvom.

Optužnicom su, pored Miljkovića, Belivuka i njihovih supruga, Filip Ivanovski, Marija Milutinov i Snežana Đorđević, zbog više krivičnih dela pranja novca za dela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine.

Ranko Radošević Eskobar ubijen je marta 2023. godine u kafiću na benzinskoj pumpi u Rušnju. Radošević je u svojstvu svedoka ispitan u okviru postupka koji se zbog sumnje da su prali novac vodi protiv Bojane i Veljka Belivuka, Tanje i Marka Miloševića, i Marije Milutinović i Filipa Ivanovskog. Radošević je u svom iskazu, u koji je portal Nova.rs ekskluzivno imao uvid, govorio o automobilu BMW 13. Objasnio je da ne zna kada je tačno kupio taj automobil i registrovao ga na svoje ime.

„Imao je dosta zdravstvenih problema, pa ne može da se seti ni godine kada je kupio automobil, moguće da je to bilo 2018. ili 2019. godine. Vozio ga je neko vreme, jedno godinu ili godinu i po dana. Nakon toga ga je pozvao poznanik i pitao ga može li da doveze taj auto kod njega na plac, jer ima kupca koji hoće da uzme auto za ženu ili za kumu, ne seća se tačno“, navodi se u Radoševićevom iskazu. Na pitanje kako se zove taj njegov poznanik, Radošević je rekao da je on sada pokojni.

„Po molbi tog prijatelja, auto je odvezao do jednog restorana u Borči, pokazao ga je tom dečku koji je bio kupac i njemu je odgovarala cena. Na pitanje kako se zvao dečko kom je pokazao automobil, Radošević je rekao da se zove Zdravko Radojević“, navodi se u Radoševićevom iskazu. Pre nego što je dao Radojeviću telefon, kako je posvedočio, pitao je druga da li može njemu da proda auto, na šta je taj njegov prijatelj odgovorio da može. Radošević je pojasnio da Radojevića nije lično poznavao, već je znao da se bavi prodajom automobila.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs, Stefan Tomasevic/ATAImages

„Dao mu je automobil, a Zdravko je rekao da će regulisati za pare za dva, tri dana. Nakon tih par dana našao se sa njom ponovo, a Zdravko mu je rekao da još nije dobio odgovor i da će on to regulisati ali nikad nije regulisao. Posle toga se više nikada nije javio. Automobil je trebalo da preproda, ali mu se izgubio trag, kako njemu, tako i kontaktu koji je dobio od tog druga koji ih je povezao. Iz medija je saznao gde je njegov auto, zvali su ga u policiju i tamo je dao izjavu. Na pitanje da li je prijavio nestanak automobila, svedok je izjavio da nije, da mu je isticala registracija, pa je mislio da će se zbog toga svakako neko pojaviti“, navodi se u Radoševićevom iskazu.

Na pitanje da li se raspitivao gde je Radojević, svedok je rekao da jeste jer imaju nekih zajedničkih drugova koji rade sa kolima, ali mu nisu ništa rekli. Na pitanje da li je sačinio neki dokument, kada je Radojeviću predao automobil, svedok je rekao da nije, već da mu je predao auto na poverenje.

Zdravko Radojević Foto:privatna arhiva/drustvene mreže

Potom je Radošević objasnio kako lično ne poznaje ni Marka Miljkovića, ni Veljka Belivuka. Miljković ga je potom upitao kada su se on i Radojević našli, a Radošević je precizirao da je to bilo u leto 2020. godine.

Odgovarajući na Miljkovićeva pitanja, Radošević je objasnio da je taj auto, pre nego što se našao sa Radojevićem, vozio jedan njegov prijatelj.

„Na pitanje kolika je cena za auto dogovorena između svedoka i Radojevića, svedok je izjavio da je cena bila 20.000 evra. Na pitanje da li je postojao rok za isplatu te cene, svedok je pojasnio da je trebalo da javi za iznos nakon 2, 3 dana, pošto pokaže auto“, navodi se u iskazu. Potom su se našli u jednom kafiću, kada mu je Radojević rekao da će sve regulisati.

„Nije bilo nekog tačnog roka za isplatu“, objasnio je Radošević. Potom je na pitanje koliko je ključeva imalo vozilo, odgovorio je da je bilo dva ključa i da, pošto kod njega nije ostao nijedan, veruje da je oba dao Radojeviću.

Foto: Privatna arhiva

Miljković ga je potom upitao da li poznaje čuvenog Radenka iz Dobanovaca, svedok je izjavio da ga poznaje. Ni svedok ni Miljković međutim nisu precizirali ko je pomenuta osoba.

Na pitanje da li je sedeo sa njim i Radenkom u restoranu na Novom Beogradu, svedok je izjavio da ne može da se seti da li je sedeo sa okrivljenim. Na pitanje ima li druga po nadimku Đaka, sa kojim radi kola, svedok je odgovorio da ima. Potvrdio je da poznaje i izvesnog Igora Arizanovića zvanog Pile iz Krnjače, ali samo po prezimenu. Pojasnio je da nijedna od tih osoba nije posredovala u prodaji ovog automobila, već da je on sam prodao automobil Radojeviću.

Radošević je bio izričit u tome da on nije prodao automobil Marku Miljokviću, da nije siguran da li je sedeo sa njim ili ne, da mu Miljković nije dužan za automobil, a da su ga ovi drugi prevarili. Na dodatno Miljkovićevo pitanje da li je svedok imao neke pretnje u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), ili su ga navodili da kaže nešto što nije želeo, Radošević je odgovorio odrično.

Potom je Miljković imao primedbu na njegov iskaz rekavši kako je konfuzan, da daje „na lepe oči“ auto od 20.000 evra, da je trebalo da mu se plati za tri dana, a posle tri dana više ne traži čoveka.

Za ubistvo Zdravka Radojevića optužen Belivukov klan

Na spisku ubistava za koja se sudi Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i pripadnicima njihovog klana, jeste i likvidacija Zdravka Radojevića koji je, prema navodima optužnice, otet i ubijen u Ritopeku 10. novembra 2020. godine. Nakon što su ga ubili, otišli su na Radojevićev auto-plac i odvezli više vozila sa njega. O konkretno ovom automobilu, govorio je pored ostalih Srđan Lalić, dojučerašnji Belivukov saradnik koji je odlučio da svedoči protiv njega u zamenu za blažu kaznu. Lalić je tvrdio da zna da je Miljković svojoj ženi poklonio BMW I3, a zatim ga je zamenio luksuznijim BMW.

Bonus video: Bojana Belivuk i Tanja Miljković u Specijalnom sud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare